Според мен българския пазар за фрийланс услуги е прекалено свит - поне по 2 причини, които според мен са свързани както яйцето и кокошката (или параграф 22):
(а) манталитет - възложителите нямат достатъчно доверие на изпълнители, с които няма директен контакт или които не са препоръчани от познат. В повечето случаи скептицизма е основателен - от година на година става все по-трудно да се намери кадърен професионалист в която и да е професия, особено пък по нашите ширини.
(б) кадърните изпълнители избягват български възложители, защото "си познават стоката" - изисквания до небето, безкрайни преработки, фокусиране върху маловажни (от гледна точка ползата за бизнеса на възложителя) детайли вместо върху основната функционалност, забавяне и оспорване на плащания и т.н.
Амбицията на freelance.bg е похвална (аз самият бих се радвал да създам такава платформа) - но според мен шансът да расте или изобщо да стане по-популярен е малък, освен ако не се обърнат към международния пазар.
Аз лично съм регистриран като изпълнител в Upwork.com. Той също не е лишен от кусури (макар че в последните месеци започнаха по-активно да се вслушват в оплакванията и да подобряват някои неща) - но е факт, че в сравнение с други платформи за freelance е най-доброто налично.
Има достатъчно голям избор от обяви (аз например с помощта на филтри успявам да намаля списъка от около 20 000 в моята област до около 2500-3000), както и от изпълнители. Сайтът действа като escrow - след като възложителя депозира някаква сума, тя не може да бъде изтеглена от изпълнителя докато възложителя не потвърди, че работата е свършена (или ако изпълнителя се оплаче на поддръжката и те преценят, че оплакването е основателно). Същевременно възложителя не може да си изтегли обратно парите от escrow, освен ако изпълнителя направи refund (демек върне депозита) или възложителя се оплаче и сайтът прецени, че оплакването е основателно.
Freelancer.com бих го класирал на второ място - като Австралийска компания (Upwork е американска и от около 2 години се котира на борсата) повечето изпълнители са от Азиатския район, а голям брой клиенти пускат обявите си под формата на конкурс - който иска може да участва, но ще се плати само на победителя. Но най-големия недостатък според мен е, че когато стартира проект - сайтът си взима комисионата от изпълнителя веднага, въпреки че впоследствие клиента може да се откаже от проекта и изобщо да не плати 1 стотинка. При Upwork комисионата се взима само когато има извършено плащане от възложителя към изпълнителя.
В Upwork също е трудно да си избереш изпълнител - в зависимост от това каква обява си пуснал, може да те затрупат с десетки (от 50 нагоре) кандидатури. А може обявата ти да седи със седмици и да имаш под 5 кандидатури. Сайтът уж използва изкуствен интелект за да подбира и препоръчва подходящи изпълнители на възложителите, обаче е пълна загадка по какви критерии го прави - и резултатите са меко казано безполезни (по отзиви на мои клиенти, както и мнения в техните форуми).
Аз лично, ако бях възложител, бих филтрирал по следните показатели:
а) от коя държава е изпълнителя
б) колко проекта или колко часа е изработил до момента
в) колко пари е спечелил до момента (ако са публични - има опция да си скриваш заработката, макар че аз не виждам смисъл от това)
г) за какви суми са били отделните проекти - дали са примерно 3 проекта по $800, $1300 и $3200, или 12 проекта по $100 - $300
д) какви са отзивите от предишните му клиенти - но не броя звездички, а текстовите описания (ако някой си е дал зор да пише - значи има защо, ако не е написал нищо - вероятно е бил прекалено възпитан)
е) колко грамотно си е направил представянето в профила - според мен тук си проличава дали човекът има поглед върху детайлите (правопис, пунктуация, дали използва прекалено много Emoji символи, дали използва прекалено къси или прекалено дълги изречения и т.н.)
Останалите платформи за freelance или са прекалено локални (примерно xing.com или freelancermap.com) или просто нямат достатъчно възложители и изпълнители.