От: Има ли човек от форума които да е купувал сайт от flippa.com
Понеже си писахме с колегата и реших да напиша кратко обяснение за моя опит с Flippa с идеята да бъда полезен и на други хора от форума.
Както знаете
https://flippa.com/ е сайт за търговия на сайтове, домейни и мобилни приложения. Нещата се случват с търгове и наддаване, подобно на правилата във форума.
Само да вметна, че съм купувал от там сайт и съм запознат повече с нещата като купувач.
Базова информация
Ако искате да продавате или купувате трябва да имате регистрация. Освен това има различни степени на верификация, че сте реален човек - верификация на Facebook, LinkedIn, Twitter. Разбира се, има и верификация чрез изпращане на СМС на телефонен номер.
Най-досадната верификация обаче е когато се опитате да наддавате суми над 200 долара. За да се подсигури сайтът изисква верификация на електронна карта (дебитна или кредитна). Visa Electron, която е работила навсякъде до момента, не мина верификация и се наложи да пробвам с Mastercard Debit, който взе че проработи. При това не става въпрос да си спечелил, а просто когато наддаването мине определена сума, за да си сигурни, че е истинско лице искат верифиакция и на кредитна карта, което беше най-досадното нещо в цялата операция и бхя на път да се откажа.
Flippa има възможност за верификация на данните от Google Analytics и Google AdSense, като показва основни данни до 6 месеца назад. За трафика се показват източници и топ държави от където идва.
По принцип повечето сериозни продавачи верифицират трафика и приходите от AdSense. Има сайтове които печелят от друго или ползват други броячи. Тогава е въпрос на лична договорка с продавача дали да ви добави или да ви направи "видео разходка" из акаунтите си.
Също така, честа практика е продавачите да ви добавят към Google Analytics. Ако искате да разгледате подробно данните от Google Analytics, пишете съобщение на продавача да ви добави в Google Analytics и повечето го правят.
Също така Flippa ползва услугите на някои от имената в SEO-то за да показва разнообразна информация за сайта. Примерно има информация на каква платформа е сайта. Има информация кога и къде е регистриран домейна. Има информация от
http://www.plagspotter.com/ и
http://www.copyscape.com/ дали съдържанието и дизайна са уникални или не. Показва се и информация от
http://moz.com/ и
http://www.semrush.com/ за входящи линкове, Алекса Ранг и други базови показатели, които измерват тези сайтове.
Има система за съобщения под търговете. Има система за лични съобщения между участниците. Има система за ранкване и оценяване на сделките. Също така, може да се избирате кои търгове да наблюдавате и при събитие в този търг системата ви праща е-майл.
Как протичат търговете
Всеки търг има начална цена и крайна дата. Търгът може да има и резервирана цена. Търгът може да има и цена Купи сега (BIN). Ако търгът не мине резервираната цена, няма сделка. Тогава ако сте наблюдател или сте надавали - системата дава шанс на продавача да прати лично съобщение до участниците и наблюдателите в търга с предложение за сделка. И може да се пазарите на лично за някаква цена с купувача. Отделно някой може да ползва опцията Купи сега и да закупи сайта още в началото на търга.
Като цяло стандартна система за търгове.
Когато остава по-малко от час и някой наддаде, системата увеличава времето на търга с още 1 (или 2 часа) така че да може и другите да реагират. Отделно купувачът има право да не приеме вашето наддаване. Ако наддавате за първи път за даден сайт, може да изчакате няколко часа докато продавачът види и одобри вашето предложение. Обикновено след това продавачът дава автоматично одобрение и веднага при подаване на ново предложение от ваша страна, цената се обновява.
Друга особеност е че системата автоматично подбира най-добрата цена за купувача.
Т.е. наддаването е стигнало 500 долара, стъпката е 10 долара. Но на вас не ви се занимава на дребно и слагате направо 600 долара. Тогава се изписва 510 и остава 90 в резерв. Ако някой напише 520, системата автоматично надава от ваше име и цената веднага става 530 за вас. Това понякога е досадно когато играете срещу него. Някои е сложил 600, но вие виждате 510. Слагате 520 и веднага става 530 за другия. Често може да ви откаже тази опция, особено като не знаете къде е сложил лимита другия човек, дали е на 550 или на 600 или на 700.
Какво да гледате
Значи преди да направя покупка аз дълго време наблюдавах сделките и гледах какво се харчи и на какви пари.
Имаше сайтове за картинки (wallpaper-и) които няколко индиеца продаваха на килограм. Сайт на 6-9 месеца, които има автоматично наблъскани картинки с очевидно автоматично генерирани описания. Та въпросния сайт му засилват трафика и да кажем, към 3-5 месец от съществуването на сайта той има трафик и прави по около 200 долара то АдСенсе. Държат го 3-5 месеца (прибират парите то АдСенсе). А явно това се прави и с цел верифицирането на Аналитикса и АдСенса да е по-добро за повече време. И го пускат за продажба. Цената на такива сайтове (чисто спамерски според мен) вървеше около 6-8 месечните приходи и се купуваха, но цената никога не стигаше годишните им приходи. Доста се чудих дали да взема такъв сайт или не. Но в крайна сметка се отказах и реших да наблегна на сигурното.
Значи какво е сигурното според мен:
1. Сайт на 2-3 може и повече години.
2. Верифициран Аналиткис и верифицирани приходи от Адсенсе.
3. Връзка с купувача, добавяне в Аналитикс, за да може да разгледате трафика в детайли и назад за целия период на сайта, а не само за 6-те месеца които се показват на Флипата.
4. Ниша, която разбирате. Това последното е много важно. Не влизайте в ниши, които не разбирате. Защото може да сте неприятно изненадани.
Как става прехвърлянето
По принцип прехвърлянето е най-лесната работа от целия процес. Предлагат се различни начини на плащане. Като най-сигурният е Escrow (има и Flippa Escrow), който предполагам е същия, но не съм го пробвал.
Значи за покупка на домейн от 20-30 долара и суми под 100 долара може да ползвате PayPal, като се надявате че продавача няма да ви излъже. А и за малки суми таксите са по-големи отколкото самите суми.
Но за суми над 200-500 долара според мен задължителното ползвате Escrow.
Escrow е услуга, която позволява на трета страна (нотариус) да държи парите докато вие си оправите сделката. Процедира се по следния начин:
1. Отивате
https://escrow.com/ - по принцип ако сте спечелили търга вие Flippa предоставя възможност за сделки, които са дефинирани вече и просто цъкате на бутона.
2. Задавате параметри на сделката - какво се продава, на каква цена и кой ще плати комисионните (продавач, купувач или двете страни по равно - те са доста малки така че не е болка за умиране). Това ако влезете от Флипа вече е дефинирано за вас и даже няма нужда имената да си въвеждате - Флипа им ги праща автоматично на сайта.
3. След като сделката е оформена - двете страни трябва да се съгласите че това са параметрите на сделката.
4. Като и двете страни кажат ОК - вие трябва да пратите парите на Escrow. Дават ви номер на банкова сметка в САЩ и пращате там парите като попълвате правилно номера на сделката и разна друга информация, така че да е ясно за коя сделка са парите.
5. След 2-3 дена парите са пристигнали.
6. Като пристигнат парите започва да тече така наречения Inspection период (време за инспекция). По подразбиране е 7 дни, но при задаване на параметрите на сделката може да го увеличите на повече.
7. Значи почвате с прехвърлянето - домейн, пароли, хостинг. Или от негов хостинг на ваш хостинг.
8. Когато всичко завърши и се уверите че всичко е ОК, влизате в сайта Escrow и казвате "Сделката е готова" и деблокирате парите. Така другата страна може да си изтегли парите.
Докато не деблокирате парите - другия няма как да ги изтегли.
Ако се объркат нещата се стига до арбитражи. Само че при мен всичко мина гладко и нямаше арбитражи и караници кой крив и кой прав.
Ако се стигне до арбитраж и разваляне на сделка - парите ще ви ги върнат обратно, но вие ще си платите таксите за обрания превод - от банката в САЩ към вашата банка.
Като цяло след като мине сделката от Flippa ви подканят да напишете feedback - как е бил другата страна, дали всичко е било точно и пр. Също така като минат 3-4 месеца Flippa ви кара да напишете втори feeback как се представя сайта, доволен ли сте от покупката, дали сайтът се представя според това какво е било писано в търга.
Цялата тази информация може да я гледате когато купувате. Просто правете проверка на продавачите - колко сделки имат, колко feedback имат, каква са казали другите за тях. Дали имат feedback за сайтове продадени преди месеци. Те даже сделките стоят в профилите и може да видите даден сайт дето се е продал преди 5-6 месеца дали още работи, кой му е новия собственик и пр. Т.е. има големи възможности да проучите продавача.
Аз имам един закупен сайт и 2 домейна от там и съм доволен от сделките. Домейните са за дребни пари, така че тях не ги броим. Но сайтът беше добра сделка за мен и от време на време наблюдавам търговете, ако има нещо интересно ще се включа пак. Но, за съжаление, в момента май нещата не са толкова добре. Преди имаше по-голям избор и с по-читави сайтове. Сега има доста сайтове тип "спамерски".
Това е моят скромен опит. Ако има конкретни въпроси ще се опитам да дам конкретни отговори в темата.