От: Каква е машината, която може да хостне 1000 потребителя.
Ако не разрешаваш повече от 40 cpu минути да хабят клиентите на ден, ще можеш с 10-16 ядрена машина и 64 gb рам да сложиш над 1000 хостинг акаунта с по няколко сайта в акаунта. Такава машина ще е между 10 и 15 хиляди лв. Трябва да има добър raid контролер (с write cache). Ако машината е само със SATA дискове няма да се получи. Трабва да се вкарат и SSD / SAS дискове да поемат интензивните операции като бази данни, root файлова система и т.н.
Дотук е лесната и евтината част.
Дали тези теоритично възможни 1000 потребителя ще ги постигнеш или, или на 500 вече ще почне да забива сървъра, ще си влязал в черни списъци и половината клиенти ще са блокирани от google заради malware, зависи вече от положения труд в администрацията, предвиждане на стотици неща, защита на много нива от всякакви опасности и т.н. Всяка малка грешка или недоглеждане обикновено струва много скъпо.
Освен сървъра ще е добре да имаш и още един резервен винаги, с възможно сходна конфигурация, за да можеш при хардуерен проблем веднага да подмениш част от него или направо да преместиш дисковете с раид контролера за да минимизираш downtime.
Най-скъпо ще ти струва отделеното време за да бъде всичко наред.
П.С. Тъй като питаш и за марка, ние (hostbulgaria.com) ползваме Supermicro. Като цена/качество вършат чудесна работа. Доколкото съм се заглеждал в няколко датацентъра, се ползват доста. Представителите за България които аз знам са persy.com(ние работим с тях) и most.bg