happyslacker
New Member
Един потребител на форума ме пита на лично съобщение какви бизнес книги мога да препоръчам (видял е, че препоръчвам книгата на Даниъл Пинк "Мотивацията" в тази тема).
Не обичам този етикет "бизнес книги". Всяка една книга може да се разглежда като "бизнес книга", защото всяко едно знание може да е полезно при "правене на бизнес". Примерно учебникът по програмиране може да се разглежда като "бизнес книга", защото ти помага в бизнеса с програмирането. Учебникът по отглеждане на картофи ти помага в бизнеса с отглеждането на картофи.
Много често книгите, които ще ти помогнат да натрупаш знания, благодарение на които може да спечелиш пари изобщо нямат етикет "бизнес книги".
Препоръчвам книгите на Насим Талеб:
Надхитрени от случайността - Бизнес книга на 2007 година
Черният лебед - търсете второто издание, то включва първото + още текст.
Антикрехкост
Препоръчително е да ги четете по ред на написване.
Още книги:
Чарлс Дюиг, Силата на навиците.
Парите не са достатъчни за да мотивират хората. Даже в много случаи печалбата може да действа демотивиращо!
Вижте какво казва Даниъл Пинк:
[video=youtube;rrkrvAUbU9Y]http://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y[/video]
Препоръчвам книгата му „Drive“ (преведена на български като „Мотивацията“).
Връзки:
26 страници от „Мотивацията“
Идва ли краят на Мотивация 2.0?
Даниъл Пинк - Мотивацията: Изненадващата истина за това, което ни движи напред
Самоконтролът – част 1 (част 2)
Няколко идеи за борба с постоянното отлагане
Още няколко идеи за борба с постоянното отлагане
* Връзките са „натурални“ - не ми е платено за да ги публикувам. Два от блоговете към които линквам са направени с идеална цел - на тях няма реклама. Последния блог даже не се знае кой го пише (има само електронна поща за контакт). Хората редактират Уикипедия без да им се плаща. Пишат качествено съдържание без да им се плаща. Помислете над това.
(Вместо да се занимавам със създаване на печеливши сайтове, аз писах в този форум безплатно - от връзките в подписа ми нямам почти никаква печалба и не очаквам такава.)
Не обичам този етикет "бизнес книги". Всяка една книга може да се разглежда като "бизнес книга", защото всяко едно знание може да е полезно при "правене на бизнес". Примерно учебникът по програмиране може да се разглежда като "бизнес книга", защото ти помага в бизнеса с програмирането. Учебникът по отглеждане на картофи ти помага в бизнеса с отглеждането на картофи.
Много често книгите, които ще ти помогнат да натрупаш знания, благодарение на които може да спечелиш пари изобщо нямат етикет "бизнес книги".
Препоръчвам книгите на Насим Талеб:
Надхитрени от случайността - Бизнес книга на 2007 година
Черният лебед - търсете второто издание, то включва първото + още текст.
Антикрехкост
Препоръчително е да ги четете по ред на написване.
Още книги:
Чарлс Дюиг, Силата на навиците.
Парите не са достатъчни за да мотивират хората. Даже в много случаи печалбата може да действа демотивиращо!
Вижте какво казва Даниъл Пинк:
[video=youtube;rrkrvAUbU9Y]http://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y[/video]
Препоръчвам книгата му „Drive“ (преведена на български като „Мотивацията“).
Който иска да научи повече за мотивацията, препоръчвам да се запознае с книгата на Даниъл Пинк „Мотивацията“, а също така може да гледа и това видео.
Може би ще се изненадате, но много често парите демотивират хората, вместо да ги мотивират. И това е демонстрирано с експерименти.
Забавно е да четеш книги за психология, в които идеите са подкрепени чрез експерименти с хора (а не празни и недоказани, изсмукани от пръстите на някой луд „психолог“ псевдонаучни глупости). Помислете си например защо Encarta на Microsoft е в историята, а Wikipedia продължава да се усъвършенства от доброволци, на които никой не плаща.
Друга интересна книга (написана от истински учен психолог) - „Самоконтрол“ на д-р Кели Макгонигъл (преглед на книгата, PDF). Подзаглавието „съзнанието може всичко“ е грешка на българския издател - не му обръщайте внимание (знам, че звучи като написано от шарлатанин; това го няма в оригиналната книга). Написаното в книгата се базира на експерименти с хора (има и с маймуни - за сравнение; оказва се, че маймуните се справят с някои задачи по-добре от хората!).
За по-любознателните: The Greatest Instruments.
(Тук във форума много потребители пишат безплатно разни неща. В същото време пазарната цена за писане на уникални текстове е доста над нулата. Помислете над това преди да решите, че може и да не четете книгите, които посочих по-горе.)
Връзки:
26 страници от „Мотивацията“
Идва ли краят на Мотивация 2.0?
Даниъл Пинк - Мотивацията: Изненадващата истина за това, което ни движи напред
Самоконтролът – част 1 (част 2)
Няколко идеи за борба с постоянното отлагане
Още няколко идеи за борба с постоянното отлагане
* Връзките са „натурални“ - не ми е платено за да ги публикувам. Два от блоговете към които линквам са направени с идеална цел - на тях няма реклама. Последния блог даже не се знае кой го пише (има само електронна поща за контакт). Хората редактират Уикипедия без да им се плаща. Пишат качествено съдържание без да им се плаща. Помислете над това.
(Вместо да се занимавам със създаване на печеливши сайтове, аз писах в този форум безплатно - от връзките в подписа ми нямам почти никаква печалба и не очаквам такава.)
Последно редактирано: