Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

radki

Active Member
Здравейте, последните седмици тествам няколко зависимости които забелязвам напоследък и смятам че ще са полезни на начинаещите другите могат да пропуснат следващите редове или да се направят, че не са ги видели, ако съм написал нещо грешно може да ме поправят.

Тествам върху няколко мои "нови" сайта теорията си. Сайтовете са на около 7 месеца имат по няколко статии над 10 и по няколко линка от директории социалки и др. Някой имат ПР други не. И сега това което забелязах.

1 т. Колко важно е описанието на сайта.

Бомбардирах със wikita върху сайт с правилно поставен Title и description в топ 8 по ключовата си дума. По 3 линка от статия естествено "спиносана" към индекса със същата ключова дума по коята излиза в Google. Общо 300 връзки с еднакъв анкор, резултата е нулев, но поне не е отрицателен което е учудващо добре.
Същият пакет линкове изстрелян към друга страница пак в топ 8 по дума обаче с липсваща ключова дума в Title/description и body на сайта. Резултата е директно в казана след 3-тия ден, това го пробвах още няколко пъти и подейства безотказано така, че не го правете в никакъв случай!

2 т. Важен ли е всеки линк?

Линкове от сайт без авторитет в това число влизат нови сателитки, spam сайтове, други ваши сайтове без особено "име" или авторитет в Google. Насочих линкове от подобни източници (без spam сайтове, като изключвам, че и другите са такива в началото). Независимо от анкора тези връзки действат негативно, някой казват че G не ги отчита, бях гледал клип в Seo Moz където твърдяха, че не се вземат под внимание, но това не е така вземат се особено когато не са много на брой и сайта не е набрал популярност. Към сайта с който експериментирах имаше и силни връзки и може би заради това не го хвърли в sandbox-a но го изстреля от 2-ра страница на 13-та. След няколко дни сложих още връзки от същите източници и резултата беше още по осезаем. След като махнах връзките се върна на 18-та позиция. Съвета ми е да изчакате докато страницата от която ви сочи се позасили.

2.1 НОВО! Слаби backlink-ове действат положително на силни сайтове!

Забелязах го когато слагах линкове от новосъздадените блогове към WIKIPEDIA и един мой горе долу силен сайт. И двете връзки бяха насочени тематично към вътрешни страници. Това е проблема не съм сигурен дали тематичноста или доверието към сайта е причината, но и двете страници и на Wiki и моята подобриха класирането си. След още опити ще споделя.

3 т. Социален ли е Google все още?

Да социалните мрежи действат позитивно дори на сайтове на един ден! Докарват ботовете и до вътрешните ви страници и ги напояват с малкото останал в тях сок. Редовното споделяне в социалните мрежи подобрява класирането в serpa. Не драстично но достатъчно.

4 т. За доверието към сайта ви.

Пробвах една друга моя теория, всички знаят за гост блогването, директориите за статии и сателитките като разновидност. Постоянно чуваме някакви формули за това колко изходящи линка трябва да има от статия в зависимост от броя на думите. Не казвам, че няма такова нещо, но при мен най-добре действа следната схема един линк към wikipedia или друг авторитетен източник и един към вашият сайт. Това не в 100% от случаите разбира се. Изхождам от следната логика. щом има връзка към авторитетен източник в дадена статия (контекстно насочена разбира се) следва, че и другата има авторитет щом се споменава. Не мога да кажа съвсем точно каква е разликата между така добита връзка и стандартното изпълнение но предполагам има.

5 т. Контекстно насочване.

Когато започнах да се занимавам... занимавам е пресилено казано защото и сега не се занимавам, да кажем когато започнах да уча тайните на СЕО не вярвах, че проучването е най -важната и драматична част ако я пропуснем в цялостната визия за бъдещето на един сайт. Правете сайтове за конкретно нещо, оптимизирайте ги вътрешно и респективно външно, но контекстно. Създайте достатъчно полезна информация и едва тогава започвайте същинската игра. Намерете достатъчно силни сайтове които да ви сочат.

6 т. Не правете сателитки! Направете продължение на вашият сайт!

Сателитките сами по себе си са полезни, но ние не сме им полезни ако ги разглеждаме само като такива. Ако вие виждате една сателитка само като съдържание към което са насочени връзки, няма да спечелите толкова от тях колкото биха могли да ви дадат. Разглеждайте ги като страница от вашият сайт която искате всички да виждат.

6.1 Струват ли си отделеното време сателитите на платформи като blog.bg , wordpress и blogger.

Отговорът е да и не. Това е така защото дори и да направите страхотни статти, да вдигнете PR на блога си съществува винаги реалната опастност той да изчезне. На мен лично ми се е случвало само 2 пъти единият с blog.bg, въобще не ми стана ясно защо и с wordpress. С wordpress лично спрях да се занимавам, но това си е мое решение. Забелязах че блоговете на blog.bg вдигат по бързо и лесно PR, не знам защо, но е така поне при мен и може да се дължи на грешка или късмет.
Според мен тези безплатни платформи са много добър вариант за сателити на сателити особено на начинаещи. Обяснявам защо.

Първо защото ако изчезне един няма да е голям проблем най-много да повлияе на класирането на главният сателит на който служи и ще имате време да реагирате.
Второ защото можете да тренирате върху тях без да се притеснявате много за последствията.

6.2 Как правя аз сателит на безплатни платформи.

- Регистрирам и избирам подходящо заглавие, например ако имате сайт за дрехи и искате да го издигнете за "дрехи", след кратко проучване с туловете на гугъл виждате, че голямо търсене имат "детски дрехи". Това е добра идея за име на вашият блог. Пишете заглавие "Детски дрехи и нови бебешки дрешки" и адрес : detski-drehi
- После поръчвам или пиша 4-5 статийки по 300 думи
- Поствам първата, слагам снимка като в тайтъла и пиша "детски дрехи" , болдвам важните думи слагам линк към wikipedia който сочи страница обясняваща нещо за детски дрехи.
- После споделям в фейсбук, tweeter, digg може и една или две социалки.
- Чакам докато Биг Бос разбере за страницата и я индексира. след това пълен пакет социалки, на тази страница и на самият блог + добавяне в директории
- Веднага след горната процедура Добавям нова статия и същата процедура естествено без директории и без линк към wikipedia не е нужно във всяка статия да има линк към wiki.
- Следваща седмица още една статия и пак същото.
- За следващите статии не е нужно да се чака G да индексира той вече знае източника и ще го индексира, не се притеснявайте че социалките ще излизат а вашата страница не в serpa.

Добавяте колкото искате още статии но гледайте да имат ГОЛЕМИ ЗАГЛАВИЯ, като "Последна мода в ДЕТСКИТЕ ДРЕХИ" и всякакви подобни които ще ви донесат трафик. След като блога вдигне PR сложете нови статии с линкове към вашият сайт. Не избързвайте с линкването към ненадежни източници и не слагайте линкове във вече съществуващи статии, просто изглежда подозрително.

7 т. Как да си набавим невидими (скрити) линкове.

7.1 Кои линкове са невидими?
Не знам дали този термин присъства, като такъв "невидими линкове" може да има и друг термин за това което ще обясня сега но ще го обясня така като го виждам аз.

- Това са всички тези връзки от места които никой не се е сетил да търси, никой никъде не пише за тях (умишлено), защото тяхната стойност е висока те пращат хубав трафик, контекстно насочен разбира се и предават от скъпоценната тежест на страницата си. Никой не пише умишлено за тях защото ако много хора започнат да ги използват те ще станат безполезни или с много малка стойност, както са повечето места за които пишем във форумите, затова и според мен започна цялата тази мода със сателитите.

7.2 Откъде да си ги набавим?

- Подобни линкове могат да се намерят със кратко проучване на backlink портфейла на някой от сайтовете в топ 10. Но дори и да вземете скъпоценната връзка от тези места, тя няма да има същата стойност, затова е по добре да търсите свои собствени места. Много добри и контекстно насочени връзки могат да се вземат от новозапочнати теми във форумите. Много е важно да наблегнете на новозапочнати, защото ако примерно има 40 поста вашият ще е на 3-4 страница и няма да е толкова ефективен. Добра стратегия е да започнете тема в даден форум и със помоща на още 1-2 приятелчета да я развиете добре във ваша полза, но трябва да сте изобретателни, защото могат да ви хванат.

Ще издам една моя малка тайна, първо защото няма да навреди на моите връзки второ защото, много лесно се набавят връзки от там. Мислили ли сте да използвате Squido за връзките които се изписват на латиница? :)
Изключително хитро и много ефективно можете да се сдобиете с доста голямо количество хубави линкове, които дори може да са тематични просто ви трябва подходяща статия на английски.

7.3 Блог коментари.

Казвам ДА и НЕ на блог коментарите, защо?
Да на блог коментарите които са в страници със някаква стойност задължително по свързана тематика и само ако има един или най-много 2 коментара преди вашия. И съответно не на коментарите които не отговарят на тези изисквания.
Възможен начин на търсене на подобни страници става с ето този оператор:
powered by wordpress "ключовата дума" -comments are closed

Ефекта от тези връзките добити по този начин се забелязва най-много ако пишете смислени коментари, които да бъдат последвани от посетителите. Ефекта е подобен на този от форумите, но малко по-слаб. Един съвет, ако не можете да вземете линк с анкор който да е по тематиката на вашия сайт и този на блога, по-добре не го вземайте.

8. Google е зоологическа градина - Пингвин

Това е изобретението на чичко Г което на последък мъчи мен, преоптимизираните страници и зле оптимизираните страници, което май е едно и също според неговите разбирания. Истината е че не трябва да се бърза с нищо, след няколко дни като почна да се поуправям ще споделям повече.

*Никога не правете копие на сайта си и не копирайте съдържание от него. Това направих аз онзи ден без да искам и от 2-ра позиция по конкурентна дума след 4 дни се озовах на 11-та позиция. Какво направих и какво не никога правете, като мен :)

Едно приятелче ми каза че НОД 32 му светел червено на сайта ми, викам невъзможно ама дай да видя, инсталирах го и за мое учудване наистина мигаше. И от там започна голямата простотия :), реших да търся вируса, след като установих, че не мога да го намеря ми хрумна, че може да няма вирус... И така стигнах до извода да направя копие на сайта ми на друг сървър и като видях че вирус няма, се поуспокоих пуснах възражение към Nod 32 и отидох да празнувам, но забравих нещо много важно... да изтрия 100% копие от сайта си или поне да му сложа noindex и крайният резултат го видях преди броени минути, сега изтрих злото копие и ще чакам да видим промяна ще има ли. Извода е че, с тези работи трябва да се внимава и си взех добра поука, дано и на другите да им е поука, моята грешка

Ако се сетя за нещо друго ще допълвам.
 
Последно редактирано:
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Здравей. Интересна статия!:) Относно т.4 От няколко дни експериментирам с едни сателити, като освен връзки към главния ми сайт, съм сложил и линкове към wikipedia , wiky на yahoo и към различни сайтове, които са на 1-ва страница по линкнатия keyword/s. Ще пиша как се развиват нещата. Интересно ми стана, че и ти си го споменал. :) Колкото до т.6 .. някак си не мога да се съглася изцяло с теб. Добре е когато създавате сателити да не съдържат само по един пост, а с времето да си публикувате вътре по някоя друга спинната статия, която съдържа раздлични изходящи линкове ( не само към вашия главен нишов сайт). Друго за сателитите - Добре е и те както главния ви нишов сайт да имат що-годе някой друг добър беклинк от качествени high pr сайтове. Ако става въпрос за изкуствените сателити от по една статия и 2-3 бенклинка водещи САМО към вашия сайт, то по-добре изобщо не се захващайте да ги правите:)
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Колкото до т.6 .. някак си не мога да се съглася изцяло с теб. Добре е когато създавате сателити да не съдържат само по един пост, а с времето да си публикувате вътре по някоя друга спинната статия, която съдържа раздлични изходящи линкове ( не само към вашия главен нишов сайт). Друго за сателитите - Добре е и те както главния ви нишов сайт да имат що-годе някой друг добър беклинк от качествени high pr сайтове. Ако става въпрос за изкуствените сателити от по една статия и 2-3 бенклинка водещи САМО към вашия сайт, то по-добре изобщо не се захващайте да ги правите:)

Относно т.6 мисълта ми беше не да се правят пошли сателитки, които нито да са смислени, нито свързани с темата пряко. Трябва поне според мен да се гледа на тях като на продължение на сайта, като негово допълнение което искате да покажете на всички. Това го казвам защото когато почнах първите си сателитки не ме интересуваше как изглеждат, не беше веажно и толкова какво пиша вътре понеже бяха на безплатна платформа към блогър, уордпрес и блог.бг . Тогава не разбирах че сателитките освен линк носят трафик и продажби. Естествено тогава не носеха защото кой би проверил линка освен някой конкурент :). Мисля да променя заглавието на т.6 защото можеби е подвеждащо.
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Реп от мен. Браво за задълбоченото представяне и споделяне на опит. По-полезно нещо от това в понеделник сутрин няма:)
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Разглеждайте ги като страница от вашият сайт която искате всички да виждат.

да се гледа на тях като на продължение на сайта, като негово допълнение което искате да покажете на всички. Това го казвам защото когато почнах първите си сателитки не ме интересуваше как изглеждат, не беше веажно и толкова какво пиша вътре понеже бяха на безплатна платформа към блогър, уордпрес и блог.бг . Тогава не разбирах че сателитките освен линк носят трафик и продажби.
Много съществено!

Извън темата.
Не очаквах да срещна профил със звезда и реп 0. :-o
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Благодаря на всички за и за репа и за коментарите, поетапно като се сещам за нещо или ако науча за нещо ще допълвам темата. В момента ми е малко ненагледна ще взема да я оптимизирам малко.
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Първо изключително добър пост.
Втора благодаря,че сподели с нас и получаваш реп от мен :)
Ако може и няколко бързи въпросчета.

Аз бих те помолил да дадеш и малко информация относно беклинковете и по точно отчитането им в Google Webmaster Tools.
Примерно кои линкове ти ги отчита по бързо тези от социалките или тези от форуми,според мен и това е от значение за позициите.
Но при мен от 100 линка от социалки примерно не ги отчита доста време,а по някога не ги и отчита :D
А за социалките имам още едно питане-ръчните или добавените със софт са с по добро влияние и имат ли разлика като цяло.
Съгласен съм,че социалките оказват оказват положително влияние дори и на новите сайтове.Но аз правих експеримента със софтуерно набавяне на линкове и ефекта не е от най-добрите.
Въпросите са малко тъпички даже много,но понеже си правил тестове да извлека малко информация :D
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Така първо на въпроса с Webmaster tools:

- Не го следя толкова често, просто не ми трябва. Позицията така или иначе си идва пък и не е добре да се бърза :) . Социалките ги индексира много по-бързо от форумите, но форумите според мен са по-добрият вариант.

За софта:

- Не мисля че има значение дали ги добавяш със софт или не, има по голямо значение колко текст ползваш и в двата случая, колко уникален и грабващ е, мисля че някъде из форума имаше тема. НА практика софта прави това което би правил ти по бързо и зависи какъв софт.

И да подчертая че определено не съм експерт просто се случва да знам някое и друго правило :)
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Много интересно, но да би могло и да се разбере наистина от "начинаещи"... аз съм изглежда първолак. Ще ми преведе ли някой на нормален български (за да стане наистина полезно и за другите не-SEO-специалисти) следните изрази от началото:

Бомбардирах със wikita върху сайт
в топ 8 по ключовата си дума
статия естествено "спиносана" към индекса
пакет линкове изстрелян към друга страница
директно в казана след 3-тия ден


- и накрая: "не го правете в никакъв случай" - кое именно? И още - кое точно наричате "сателитки"?

Ще съм много благодарен на онзи, който изпълни горната молба. След като схвана (ако се окажа способен за тая мъдрост) ще мога да продължа нататък.
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Ще го схванеш. Нищо сложно няма.
Ще използвам един пример. Научил си азбуката и се опитваш да четеш Достоевски, да речем. Няма как да стане. Преди Достоевски, трябва да научиш как от букви се правят думи, а от думи - изречения.
Не знам дали някой ще ти изпълни молбата.
Вярно, че задаваш конкретни въпроси. Но не са въпроси технически. А общокултурни, така да се каже. Има и някои професионално-жаргонни изрази, които пак с времето сам ще научиш.
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Темата ми набира популярност и извън predpriemach.com вижте второто

като гледам това почвам да си мисля че голямото G нещо отчита дублираното съдържание по друг начин, пак му дава някаква стойност, ако е сложено на правилното място. Преди време по погрешка бях свързал база данни на 2 сайта :). Тоест два различни сайта с една обща база данни и едно и също съдържание към единият никакви линкове и познайте какво стана... Сайта качи PR3 този без връзките, другият също но беше очаквано. След няколко месеца му качих wordpress, преди това беше онлайн магазин, сложих му уникално съдържание псунах му директории и социалки и след ъпдейта стана PR1. Това много ме озадачи и се чудя на някой случвало ли му се е.

Колкото до vvikiksss ако имаш желание да ти обясня горните величини драсни едно писмо на лични, ако не според мен нужната информация можеш да я намериш във форума.
 
Последно редактирано:
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Хубава тема наистина, споделянето е хубаво винаги.

Блог.бг като сложи човек подходящото заглавие и интродукция става да докарва трафик, там има доста реални хора все още (направо съм учуден)

Също - гугъл ауторшипа е важен напоследък, чак за качествени хора заговори матчо.
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

3 т. Социален ли е Google все още?

Да социалните мрежи действат позитивно дори на сайтове на един ден! Докарват ботовете и до вътрешните ви страници и ги напояват с малкото останал в тях сок. Редовното споделяне в социалните мрежи подобрява класирането в serpa. Не драстично но достатъчно.

Още от самото начало следя тази тема и искам да питам нещо свързано със социалките. Колко социален е гугъл и колко социалки са достатъчни? Всяка нова статия я пускам в основните социалки - фейса, туитър, г+, пинтерест, тмблр, стъмбъл. Обаче имам списъци с много социалки общо биха се събрали към 3-4 хиляди, като 500 от тях имат добър ПР. Има ли смисъл да използвам всичките, и ако ги използвам какъв ще бъде ефектът от тях?
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Още от самото начало следя тази тема и искам да питам нещо свързано със социалките. Колко социален е гугъл и колко социалки са достатъчни? Всяка нова статия я пускам в основните социалки - фейса, туитър, г+, пинтерест, тмблр, стъмбъл. Обаче имам списъци с много социалки общо биха се събрали към 3-4 хиляди, като 500 от тях имат добър ПР. Има ли смисъл да използвам всичките, и ако ги използвам какъв ще бъде ефектът от тях?

Всеки гледа себе си и своя си опит. Аз от моя си опит мога да споделя, че никога не съм ползвал социалки!
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Ще издам една моя малка тайна, първо защото няма да навреди на моите връзки второ защото, много лесно се набавят връзки от там. Мислили ли сте да използвате Squido за връзките които се изписват на латиница? :)
Изключително хитро и много ефективно можете да се сдобиете с доста голямо количество хубави линкове, които дори може да са тематични просто ви трябва подходяща статия на английски.

Това е, което ме заинтересува много, но съм още начинаеща, така че те моля за още инфо.
Благодаря за интересната и полезна тема. Реп и от мен.
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Браво!
Аз лично научих 2 интересни неща и смятам да ги приложа към работата си :)
Имаш зелена точка от мен и това:
2.1 НОВО! Слаби backlink-ове действат положително на силни сайтове!
Това е много интересно твърдение смятам да го тествам идните месеци :)

Поздрави
 
От: Какво да и да не правим за начинаещи - Тествано!

Относно въпрос дали гугъл е социален ООО да. Знаете ли какво ми се случи в понеделник? Предишната седмица бях пуснал една стати за новите сео правила - семинара. http://seoteo.info/новите-seo-правила-1/ и я разделих на 2 части , след като пуснах втората част, я добавих по всички социалки G+, facebook ,linkedin, pinterest i twitter. За няма и 5 мин се индексира статията. Като се има предвид че блога го пуснах преди 1 седмица и има само 2 линка на чисто нов домейн без никакъв авторитет.
 

Горе