Какво не ви харесва в търсачката на Microsoft - Bing?

Какво не ви харесва в търсачката на Microsoft - Bing?

• Лошият алгоритъм за локално търсене

Votes: 14 58.3%
  • Дизайнът

Votes: 2 8.3%
  • Показването на резултати

Votes: 6 25.0%
  • Никаква социална ангажираност

Votes: 1 4.2%
  • Слабата популярност на бранда

Votes: 15 62.5%
  • Никаква мултинасионалност

Votes: 7 29.2%
  • Други

Votes: 2 8.3%

• Общо гласове
    24

Blinky

Owner
Здравейте отново,

microsoftbinglogo.jpg

Пускам темата, за да видя кой какви предложения и коментари би нанесъл по този въпрос. Искам да видя кой какво не харесва и защо не я ползва толкова често. Сложил съм пул, в който да се селектират повече от 1 опция, за да може някой да бъде максимално изчерпателен. Давайте само основните, защото съм дал доста неща, които смятам, че не са ОК спрямо конкуренцията и новите технологии.

Аз лично не харесват алгоритъма как работи на локално ниво, което ще е и причина номер 1. Следвано е от друго нещо, което не харесвам - слабата реклама, която имат. Давам анкетата, защото искам да обсъдим всичко това около нея на локално ниво. Знам, че в USA % пазарен дял е къде-къде по-голям.

Ще се радвам на компетентното ви мнение, от там може да направим и изводи защо никой не се мъчи да оптимизира за бинг в бг. :)

От: Какво не ви харесва в търсачката на Microsoft - Bing?

Аз пул не видях ама единственото което не ми харесва на тези две търсачки е че хората не ги ползват :)

Re: От: Какво не ви харесва в търсачката на Microsoft - Bing?

Аз пул не видях ама единственото което не ми харесва на тези две търсачки е че хората не ги ползват :)
Много бързаш, тъкмо мислех опциите, хахахаха. :) Значи си за опция "популярност", като е микс може би и от нещо друго. :)

Сега може да гласуваш. За други - пишете това, което на вас ви е направило впечатление, но и гледайте да не се отнася за горните опции. Ако попада в горните, отнесете се към тях. Допълвайте е други чрез постове. Но мисля, че основните съм ги обхванал.

Основния проблем на Bing е малкия обем индексирани страници (сравнено с Google) и по-бавното индексиране. Всички останали кусури могат да се изчистят с времето. Също така търсенето им по различни езици е доста слабо, но нека първо си оправят английската версия после ще направят анализи и ще преценят, в кои страни (Япония примерно) имат възможност да се напънат и да отхапят по-голям пазарен дял.

btw за миналата година Bing е взел от пазарния дял на Google в САЩ. Монопола (Google) започва да губи пазарен дял заради очевидната си наглост и все по-лошите резултати, които бълва.

Много са нещата и до колкото видях част от тях не са поместени в анкетата:

1) Прекалено голяма сила се предава на екзакт мач кейуърд домейните.
2) Липса на локализация при резултатите. Така например ако Уиндоуса и браузера ми са с локални настройки за bg_BG, за какъв Х ми изкарва резултати да речем за думата filmi (въпреки, че е на латиница) на английски език.
3) Естествено слабата популярност - по ключова дума в гугъл на 21во място (трета страница първи резултат) и първо място в бинг - получавах еднакъв трафик за период от месец
4) Неприятен изглед - снипетите не дават почти никаква информация за сайта. Пробвайте думата филми да видите за какво иде реч. На първо място е блог в wordpress без тайтъл, без дескрипшън. След това има някакъв сайт за игри в който дори не се съдържа думата филми. Не знам какъв им е алгоритъма, но определено не вади точни резултати.
5) Глупавия им бот. Имам сайт в който неколкократно са правени промени по урл адресите, гугъл си захапва 301 редиректите и оставените 404 страници и съответно спира да ги обхожда, като поема новия адрес, а 404ките ги забравя. Техния бот продължава да ми рови за неща на 3 години, които вече са със сменени адреси може би 3 пъти.

И още и още, това са само точките за които се сещам на прима виста

Аз мога да кажа, че не го използвам и от там идва незаинтересуваността ми. След като и повечето хора не го използват ми се струва безмислено да им вдигаме акциите само, защото Гугъл не ги ебе за потребителите.

Знам, че не съм засегнал някои неща, за което искам да благодаря на тези, които в "друго" ги опишат добре. А относно точките ти, мисля че т. 1, 5 може да ги отнесеш към алгоритъма, който не им е много добър, бил той на световно или на локално ниво. Точките 2 пак може да мине в тази графа, но и в "мултинационалност" - там наистина много зле се представят и не знам защо не го развият, все пак има пазари, които не са за пренебрегване.

Мастърчето просто не виждах как нямаше да се включи. Като един добър анализатор на търсачките, знам, че има мнение по тези въпроси, за което много му благодаря.

Но май това, което ме притеснява мен около търсачката ще се окаже истина - алгоритъма и популярността й. Дано това с времето успеят да го развият. Чудно ми е защо пускат нови неща при положение, е старите им са много изостанали от конкурентите им. Да не говоря сега колко труд ще трябва да хвърлят само за да докопат малък % от този на другите социални мрежи. Но и в същото време е доста стратегически начин да я интегрират с алгоритъма на Bing.

Популярност, няма какво да си говорим. Това ще поведе и другото. Ако тук имаха пазарен дял от 20-30%, щяха малко да се чатнат, че нещо трябва да се направи. ;)

Не ми харесва това, че при търсене на думи/фрази на кирилица дава предимство на руски сайтове, въпреки че има бг, които са по-добре оптимизирани и с Google са първи. Не ми харесва дизайна на началната им страница. Илюстрациите разсейват и правят търсачката по-безлична.

Мен ме дразни като търся нещо на бг и да ми пълни резултатите с руски и подобни резултати. От към локализация никакви ги няма.

Мен ме дразни като търся нещо на бг и да ми пълни резултатите с руски и подобни резултати. От към локализация никакви ги няма.

Това е, защото реално не разпознава кирилицата на този тип езици, което говори за слаб алгоритъм и разграничаване на локалното търсене. Както каза ктомов достатъчно е едно IP да засича или поне да види браузъра какво му говори, както и ОП система. Но имат още много по славния път. Силно се надявам да успеят.

Трябва една банда експерти да ги хванат на система от Microsoft, за да ги напътят в правилната посока, за да захапят пазарен дял и не малък естествено. Анкетата ще даде на всеки общ поглед над нещата, къде реално може да се работи усърдно. И не само анкетата, но и постовете под нея. Знам, че имат добър екип тук, защо не сформират и за търсачката си. Лошото е, че има и вероятност да са си направили домашното и да са преценили, че не си заслужават инвестициите. Но ме съмнява по 2 основни причини - щом google го е направил, значи има смисъл и не губят пазар само тук, в повечето държави също, което ми подсказва, че не може навсякъде да не е оправдана инвестицията. Ако е така, значи нещо не правят както е реда.

От: Re: Какво не ви харесва в търсачката на Microsoft - Bing?

Това е, защото реално не разпознава кирилицата на този тип езици, което говори за слаб алгоритъм и разграничаване на локалното търсене. Както каза ктомов достатъчно е едно IP да засича или поне да види браузъра какво му говори, както и ОП система. Но имат още много по славния път. Силно се надявам да успеят.

Трябва една банда експерти да ги хванат на система от Microsoft, за да ги напътят в правилната посока, за да захапят пазарен дял и не малък естествено. Анкетата ще даде на всеки общ поглед над нещата, къде реално може да се работи усърдно. И не само анкетата, но и постовете под нея. Знам, че имат добър екип тук, защо не сформират и за търсачката си. Лошото е, че има и вероятност да са си направили домашното и да са преценили, че не си заслужават инвестициите. Но ме съмнява по 2 основни причини - щом google го е направил, значи има смисъл и не губят пазар само тук, в повечето държави също, което ми подсказва, че не може навсякъде да не е оправдана инвестицията. Ако е така, значи нещо не правят както е реда.

Вероятно щом serp-a им изкарва руски сайтове при търсене с българска ключова дума то и обратното би трябвало да е верно, а руският пазар изобщо не е малък. Според мен просто не залагат толкова на търсачката си и настоящия пазарен дял (какъвто и да е той) им е достатъчен.

Не ми харесва, че ми отметна 300$ ваучера, понеже живея в банан републик БГ. Да го таковам у Бинга, с извинение:).

Re: От: Re: Какво не ви харесва в търсачката на Microsoft - Bing?

Вероятно щом serp-a им изкарва руски сайтове при търсене с българска ключова дума то и обратното би трябвало да е верно, а руският пазар изобщо не е малък. Според мен просто не залагат толкова на търсачката си и настоящия пазарен дял (какъвто и да е той) им е достатъчен.
Най-вероятно не е за друго, а защото нямат симпатии към тези пазара, което според мен е грешка. За българският, може и да няма чак толкова, според тях, но не могат да кажат това за руския. Ако мислят, че в русия няма смисъл да взимат пазарен дял от Гугъл и Яндекс, значи не заслужават и да имат търсачка. И аз съм съгласен, че не залагат толкова на търсачката си, а по-скоро на софтуерните си продукти. Аз лично не виждам много смисъл да имаш напън да превеждаш Windows и Microsoft Office, а в същото да си зарежеш търсачката, при положение, че всичко ти е нещо като поточна продуктова линия.

Тук реално трябва да крадат от Google и по-малко от Dir.bg, ако все още им се слави така търсачката като едно време. Но се съмнявам да е толкова известна вече, да не говорим използваема. ;)

От: Re: Какво не ви харесва в търсачката на Microsoft - Bing?

Бих желал да чуя и други коментари. Знам, че доста хора получават трафик от там. :) Все пак неизбежно е - Bing има пазарен дял и това е факт. ;)
Вчера внучката ми рече: Дядо, пусни ми гугъл, да си поиграя.
Намери си иконата на Хром и победоносно рече: Те това е гугъл, бе дядо! От тук се пуска!

Re: От: Re: Какво не ви харесва в търсачката на Microsoft - Bing?

Вчера внучката ми рече: Дядо, пусни ми гугъл, да си поиграя.
Намери си иконата на Хром и победоносно рече: Те това е гугъл, бе дядо! От тук се пуска!
Хахаха, това директно би могло да влезе като "слаба популярност на бранда" :)

За жалост ще е все така докато не вземат мерки от Microsoft. Не знам защо не го правят. Но явно имат причини. :)

Горе