Как да предпазим съдържанието на нов сайт?

Green Bars

Well-Known Member
Здравейте,

до няколко дни пускаме нов сайт - онлайн магазин. Описанията са уникални и ми се ще да ги защитя преди някой да ги окраде.
За сега съм резнал RSS-a , описанията на продуктите не може да се маркират и копират от потребител ( но това не пречи на някой да отвори сорса и да си ги изкопира, или да мине някой грабер и да ги събере).

1. Знае ли някой ефективна защита от ботове-грабери.
2. Някакви идеи за това как най-бързо да си "узаконим съдържанието" за пред гугъл. / То е ясно че ще се сложат символи за копирайтинг, но каква файда ако Гугъл те засече като дубльор/

Абе всичко което ви хрумне е добро дошло.

От: Как да предпазим съдържанието на нов сайт?

Еуементарно :) Правиш един G+ и джаскаш всичко там успоредно с публикациите

Нещо като оналйн вариант на "Внимание зло куче" няма ли да помогне? Тоест надпис който да гласи, че ако някой ти копира съдържанието ще подлежи на... съд, бой или друго неприятно действие.

Да го защитиш на 100% няма как. Добре е просто да се линкне внимателно още първите дни само от тежки сайтове. Ако имате възможност не пускайте всички готови текстове "продукти" наведнъж. Правете го на порции през 1-2 дена за да го захапе нормално Г. и да не го засече като дубъл

Проверявайте си всички линкове през http://copyscape.com/ и които е копирал го репортвате на гугъл и това е трябва хората да се научат в българия че не може да се краде съдържание и то напълно уникално.

Но в българия краденето е като здравейте, така че едва ли някога ще спре :)

А защита от Грабери ?

за сега попаднах на Honeypot - събират база с ip-ta които се ползват за спам и от харвестери/грабери .

Новия сайт колкото и да го линкваш, някой боклук като мине през теб и ти обере съдържанието и го пусне в по-стар и квалитетен сайт и духаш супата.

Граберите не можеш да ги спреш. Може да се стартират от всяко IP, така че е въпрос на късмет да ги избегнеш ...

И аз съм за варианта: google authorship + постване в g+. Имам и няколко въпроса обаче:

- Продуктите, които ще продавате масови ли са, за да имаш притеснения, че толкова бързо някой може да открадне описанията?

- Колко готови продукта с описания имате в готовност за качване?

Пускаш сайта без много текстове, трупаш линк база, за седмица-две поне и тогава пускаш всички продукти или поне постепенно ако имате възможност. Това е най-добрия вариант.

частично може да се бориш например с клаудфлеър и техния скреип шилд http://blog.cloudflare.com/introducing-scrapeshield-discover-defend-dete няма да те опази но е по добре от нищо и по лесно евентуално ще разбираш за такива неща а ако все скрепитъра попадне в тяхната база данни ще го увъртат едно хубаво :) Maze часта (ако е уеб базинран може да има проблеми с цпу на хостига като го увъртят):twisted:

отделно copyscape (платен ако имаш повечко страници) и да ги гониш по хостингите

тов за маркирането нищо че не се вижда се маркира а копирането се заобикаля с control + C или със махнати отмета джава скрипта да променя менюта (имаше го в по старите версии на фф)

Пускаш сайта без много текстове, трупаш линк база, за седмица-две поне и тогава пускаш всички продукти или поне постепенно ако имате възможност. Това е най-добрия вариант.

Защо мислиш, че е добър вариант да се индексират страници без текстове, а после да бъдат добавени текстовете. В случая силата ще е в това, че има уникални описания, което е голям трън при продуктовите описания в онлайн магазините.

Не ми се струва рентабилно да правиш и линк билдинг на страници почти без текст, още повече за чисто нов сайт - не се знае кога ботът ще мине отново и ще засече текстовете, а някой може вече да ги е копирал. Как мислиш?

Имах предвид с малко, но уникален текст, за да го захапе. Не, че да няма въобще текст ;)

Малко текст за мен е 300-500 думи на страница :) всичко под 800 думи не върви ;)

Приятни нормативи имаш :)

Така както вече виждам нещата ще са:

1. Добавям Honeypot поне за първите седмици - това е малко нож с 2 остриета, защото понякога и нормални потребители ги тормози.
2. Публикувам само основните продукти, да кажем от всяка категория по 3-5. Докато захапе Г бота и ги индексира.
3. Всекидневно публикуване на оставащите продукти, съответно с линкване от Г+.

Тука идва въпроса - удачно ли е Autorship за налагане на бранд? Ауторшипа е за личен акаунт /Име + Снимка на Човек/
Как се ауторшипва брандово ?

каква е разликата между rel="author" и rel="publisher"

Още един въпрос: До колко са актуални вече Ping услугите?

Брандово се ауторшипва с publisher и виж тук са илюстрирани много добре разликите между author и publisher: http://www.slideshare.net/seosmarty/relpublisher-versus-relauthor

За Ping услугите: ако искаш просто супер бързо да индексираш страниците, моето мнение е - по-добре не натискай толко нещата, а и винаги имаш webmaster tools, от където можеш да fetch-неш as google bot.

Това са новите стандарти :) трябва да се влага за да се изкарва :)

Здравейте,

до няколко дни пускаме нов сайт - онлайн магазин. Описанията са уникални и ми се ще да ги защитя преди някой да ги окраде.
За сега съм резнал RSS-a , описанията на продуктите не може да се маркират и копират от потребител ( но това не пречи на някой да отвори сорса и да си ги изкопира, или да мине някой грабер и да ги събере).

1. Знае ли някой ефективна защита от ботове-грабери.
2. Някакви идеи за това как най-бързо да си "узаконим съдържанието" за пред гугъл. / То е ясно че ще се сложат символи за копирайтинг, но каква файда ако Гугъл те засече като дубльор/

Абе всичко което ви хрумне е добро дошло.

Вариант 1 - FeedBurner

Вариант 2 - по няколко пъти споделяне в социалките (FB, G+, Twitter и т.н.)

Вариант 3 - събмит на артикъла в Google (имаше някакъв тул - не се сещам в момента, обаче точното име)...

Вариант 4 - Ежедневно добавяне на ново съдържание - така бота ще свикне да посещава сайта всеки ден и да индексира съответно новото съдържание. Ама си трябва добър онпейдж.

Вариант 5 - Тук-таме някой ютуб клип - веднага ще налазят ботове.

Вариант 6 - добавяне на мета таг, забраняващ кеширането. Ако не добавяш всеки ден съдържание, няма да е необходим такъв.

Вариант 7 - Пингване

Вариант 8 - Вариант 1+Вариант 2+Вариант 3+Вариант 4 + Вариант 5 + Вариант 6 + Вариант 7 = индексиране в рамките на от няколко минути, до няколко часа.

Ако добавиш и авторство - > Тоест веднага след публикуване на текста, публикуване в гугъл+ (който е свързан със сайта), гарантира, че съдържанието си е твое и твоя сайт е първоизточника. :)

Оттам нататък - як рипорт, който копи-пейства. :)

От: От: Как да предпазим съдържанието на нов сайт?

Ако добавиш и авторство - > Тоест веднага след публикуване на текста, публикуване в гугъл+ (който е свързан със сайта), гарантира, че съдържанието си е твое и твоя сайт е първоизточника. :)

Оттам нататък - як рипорт, който копи-пейства. :)

Един леко "тъп" въпрос: Ако сайта ми е на Wordpress как мога да свържа съдържанието към Г+ профил, за да го "знае" че е моето ?

Вариант 7 - Пингване
-Също, ако може да споделиш и този пиниз как става ?

От: От: Как да предпазим съдържанието на нов сайт?

Един леко "тъп" въпрос: Ако сайта ми е на Wordpress как мога да го свържа това към Г+ профил, за да го "знае" че е моето ?

За уърдпрес е лесно. Първо, в профила (мисля, че по подразбиране) има опция за добавяне на гугъл+ профил). Иначе, по принцип има готови плъгини. Просто напиши в търсачката за плъгини на английски Google authorship - все ще излезе нещо. Ако не стане, просто използвай мета таг за авторство и го добави там в частта на хедъра - през радактора.

Освен това, трябва в GWT да добавиш гугълския си профил и да го верифицираш. Следвай инструкциите в GWT за авторство. Мисля, че трябваше и чрез имейл да се потвърди... Така реално си свързваш профила със сайта и когато търсиш в гугъл, ще се появява твоя снимка (ако си сложил твоя, ами не някоя картинка). Може да ползваш тула за предварителен изглед, за да видиш как ще изглежда сайта ти в търсачката. Така ще видиш дали всичко настроено е ок. И също така, в самия гугъл+ профил, трябва да отбележиш, че сътрудничиш на дадения сайт...

Ето

това https://plus.google.com/authorship

и това https://support.google.com/webmasters/answer/1408986?expand=option2

трябва да ти свършат работа.

А в тази статия http://razbirach.com/google-authorship/ Фози е дал подробни инструкции и добре описани. :)

Горе