Как да продадем онлайн книга?

D.Ivanov

Well-Known Member
Здравейте,

Написах една книга,която смятам да продавам през интернет чрез плащане и съответно след плащането клиента си я тегли.

Знам как стават нещата с PAYPAL,елементарно е,това не ме тревожи.
Безпокоя се обаче,след като клиента бъде препратен на този линк,от който се тегли книгата,как да избегна пиратството.Ако този,на който съм я продал си запамети този линк към мястото на сървъра ми,където е файла ще може да се изтегли и от друг.Има ли някакъв лесен начин,който да "скрива" линка или да го променя?

Не съм наясно с тези неща,въпроса ми може да е елементарен и ще съм благодарен,ако някой сподели опита си или даде препоръка.

Мисля си също и за вариант файлът с книгата да бъде изпращан по email,но като че ли първият вариант ми се струва по-удачен.

Благодаря ви предварително!

От: Как да продадем онлайн книга?

Потърси скрипт за генериране на временни URL-та. Примерно за брой теглене, за определено IP, за период от време и т.н.
Бързам, иначе бих ти потърсил.

Здравей,

Ако искаш можеш да се възползваш и от готови решения, стига да си склонен да отделиш по $5 на месец за членство. Тези 5 долара обаче ще започнеш да плащаш, след регистрация на безплатен trial период от 120 дни.

Става дума за системата e-junkie и предлаганата от тях услуга за слагане на воден знак на всяко копие, като водния знак всъщност е email-а на копувача. Това в комбинация с възможността за задаване на определен брой изтегляния или време в което линка за сваляне е активен решава проблема, който си описал.

Освен това, ако "случайно" някой ти сподели книжката някъде, лесно се вижда КОЙ точно го е направил.

Купона за 120 безплатни дни (чети 4 месеца) е:
Код:
MEVIO

Поздрави,
Борисов

А защо потребителя въобще трябва да знае къде съхраняваш файла?
Всичко зависи от това какво точно целиш: еднократно сваляне на даден файл и ако клиента го загуби ще трябва да си плаща пак ако го иска.
Или клиента да има възможност да си тегли когато пожелае това, за което е платил.

Пиратството не можеш да го избегнеш! Ако дадеш копие на някой потребител и той е недоброжелателен ти нищо не може да направиш за да го спреш да го даде на други хора(било то чрез мейл, чат клеинт, сайтове за споделяне, етц.).

Винаги може да измислиш някакъв начин да маркираш файла, така че да не го увредиш и ако се появи някъде да знаеш от кой е изтекъл.

Последно редактирано:

Аз пращам по email, мислех за направата на такъв автоматичен скрипт, който да генерира url с някакъв код и след като се свали да е невалиден, но не съм се занимавал. Като за почнеш да имаш много поръчки, на които не смогваш, тогава го прави така. За начало можеш и ръчно да пращаш по email.

Горе