Как да си направя линк за изтегляне на .rar файл от моя хост ?

lowriderzzz

Well-Known Member
Здрасти! Може да е малко тъп въпроса, но как мога да напрвя така, че като цъкне клиент на ДАДЕН ЛИНК да започва автоматично да му тегли файла, който е качен на мой хостинг.

http://savetizasreshti.com/books/

Примерно тук сега като цъкне с лявото копче върху един от двата файла, излизат някакви символи. (тоест файла май се отваря кодиран от браузъра или там каквото е).

А аз искам да мога да копирам линк и да го сложа в страница от сайта ми където да пише "НАТИСНИ ТУК ЗА ДА ИЗТЕГЛИШ..."

И той като натисне веднага да започне да се тегли.

Струва ми се че е просто, но как да стане ?

От: Как да си направя линк за изтегляне на .rar файл от моя хост ?

Здравей
ако апача има инсталиран mod_headers може да сложиш следната директива в .htaccess файла
Код:
<FilesMatch "\.(?i:rar)$">
     <ifModule mod_headers.c>    
          ForceType application/x-rar-compressed
          Header set Content-Disposition attachment
     </ifModule>
</FilesMatch>
Така на всички файлове с разширение .rar ще се показва диалог за записване на файла.
В крайна сметка много зависи и от самият браузър как е настроен, а за IE фактор е и фазата на Луната.
Поздрави,
Константин.

Последно редактирано:

Здравей
ако апача има инсталиран mod_headers може да сложиш следната директива в .htaccess файла
Код:
<FilesMatch "\.(?i:rar)$">
    ForceType application/x-rar-compressed
    Header set Content-Disposition attachment
</FilesMatch>
Така на всички файлове с разширение .rar ще се показва диалог за записване на файла.
В крайна сметка много зависи и от самият браузър как е настроен, а за IE фактор е и фазата на Луната.
Поздрави,
Константин.

Благодаря! Но как да разбера дали апача има mod_headers ?

Значи само копвам и пествам този код в htaccess файла ли ?

Я по-скоро експериментирай със ZIP или се свържи със хостинга ти. Навярно проблема е извън твоята компетенция уви.

Благодаря! Но как да разбера дали апача има mod_headers ?

Значи само копвам и пествам този код в htaccess файла ли ?
apachectl -t -D DUMP_MODULES | grep headers

Здравей
в примера горе съм добавил проверка за съществуването на "mod_headers".
В най лошият случай ще получиш грешка 500, което е индикация, че по възможно най-бързият начин трябва да възстановиш оригиналният .htaccess.
Поздрави,
Константин.

Другия по-лесен вариант е правиш си една папка "test" в нея качваш файла с .rar разширение и примерно името на файла е file.rar след това там където искаш да се изтегля файла добавяш линк site.com/test/file.rar и си готов.

Такива глупости не бях чел скоро :D , къв апаче къв хедтр бе хора?
Просто си качва архивите в една папка и линка става сайта.ком/папка/архив.разширение

Колегата от директ хост ми писа на лично. Като цяло това което бе написал imagination свърши работа, сега се получи както трябва.

Мерси на отзовалите се. Директ хоста наистина са добри от към съпорта. ;)

Такива глупости не бях чел скоро :D , къв апаче къв хедтр бе хора?
Просто си качва архивите в една папка и линка става сайта.ком/папка/архив.разширение
Не ти ли се е случвало да ти се отварят маймуни в браузъра? Е точно за този случай говори човека.

И защо си мислиш че с този код ще му помогнете?
Има 2 възможности за такава грешка - кофти браузър или кофти хост
Не ти ли се е случвало да ти се отварят маймуни в браузъра? Е точно за този случай говори човека.

И защо си мислиш че с този код ще му помогнете?
Има 2 възможности за такава грешка - кофти браузър или кофти хост
Ми кофти хоста не праща правилния хедър и този код му помага.

Здравейте,
хоста най-вероятно праща правилният хедър примерно application/x-rar-compressed или application/occtet-stream
Дали ще тръгне да се записва или отваря зависи от това какво има инсталирано на клиентската машина. Ако нямаш rar или друга програма, която да е асоициирана към този файлов тип най вероятно ще видиш маймуни.
Content-Disposition attachment 'казва' на браузъра да го запази като файл, независимо дали има програма която да го отвори. Ако имаш линк към .mp3 най-вероятно компютърът ще го изпее. Но ако искаш потребителя да запази файла - пращаш съответният хедър.
Може и без .htaccess примерно през бекенд-а (примерно php ) като пратиш хедър и след това съдържанието на файла. Но така товариш излишно сървъра.
Поздрави,
Константин.

Горе