Как да структурирам категориите в сайта си?

Green Bars

Well-Known Member
Здравейте,
имам няколко типа съдържание - Статии, Продукти, Обяви , всеки тип е категоризиран.

Как е по добре да си организирам страниците на категориите?

1. Вариант - 3 страници: категория/статии , категория/продукти , категория/обяви
2. Вариант - Една страница Категория със 3 таба в нея, във всеки таб - статии, продукти, обяви
Във втория вариант всичко ще е на едно място, разделено само визуално с jquery плъгин за табове.

От гледна точка на SEO , кой е по-добрият вариант ?

Вторият въпрос ми е относно:

Примерно пиша дълга статия по тема типична за категорията. Дали да бодна статията най-горе в категорията със 100% показване. В този случай трябва ли да се слага каноникъл от статията към категорията ?
Или да си оставя само резюме в категорията, което води към статията.
По принцип искам да бутам страниците на категориите.

2. Вариант - Една страница Категория със 3 таба в нея, във всеки таб - статии, продукти, обяви - е юзърски по-добре. От SEO, вариант 1. Хубаво е, че се съобразяваш с бота, но направи го за потребителите все пак. Ако е удобен сайт и информацията е добра и подредена, мисля, че ще е най-голям плюс за SEO-то на сайта, отколкото толкова технически врътки, които биха объркали не само потребителя, но и самия бот.

Аз бих те посъветвал това - когато имаш да правиш нещо технически логично, но потребителски нелогично, помисли от гледна точна на потребителя, а бота мисля, че ще се оправи, щом потребителя го прави. Ако не, изнеси така, че да го мине добре. ;)

Горе