Как е по-добре за SEO ? Site.com/кл-дума/категория/новина? или ..?

Как е по-добре за SEO

• Site.com/kluchovaduma/kategoriq/novinata-mi (латиница)

Votes: 0 0.0%

• Общо гласове
    16

monefff

Well-Known Member
Здравейте,

Как е по-добре за SEO ?

Site.com/ключовадума/категория/новината-ми
Site.com/kluchovaduma/kategoriq/novinata-mi (латиница)

Site.com/категория/новината-ми
Site.com/kategoriq/novinata-mi

Кое бихте ме съветвали за максимално добро SEO ? Че съм позабравил вече нещата.

И колко г/д трябва да са дълги пермалинковете?

Поздрави,
Симеон

Гласувах: Site.com/kategoriq/novinata-mi (латиница)

Но какво реално е "ключовадума" - Site.com/ключовадума/категория/новината-ми

Кое игра ролята на "ключовадума" между рут домейна и категорията. Нещо не сханах тук. Имай предвид, че колкото е "по надълбоко", толкова по-трудно ще черпи сила от рут домейна. Отделно е нужно да има и правилна логика структурата, освен URL адресите да са пълни с кл. думи. :)

От: Как е по-добре за SEO ? Site.com/кл-дума/категория/новина? или ..?

Не съм някакъв SEO гуру и не претендирам за такъв. Това което съм, чел като препоръка е :
Site.com/новината-ми
Site.com/novinata-mi

Сега кое по-добре кирилица или латиница... според мен не би трябвало да има значение.

Re: От: Как е по-добре за SEO ? Site.com/кл-дума/категория/новина? или ..?

Не съм някакъв SEO гуру и не претендирам за такъв. Това което съм, чел като препоръка е :
Site.com/новината-ми
Site.com/novinata-mi

Сега кое по-добре кирилица или латиница... според мен не би трябвало да има значение.

Не е вярно това. Слушай Blinky.

От: Re: Как е по-добре за SEO ? Site.com/кл-дума/категория/новина? или ..?

Гласувах: Site.com/kategoriq/novinata-mi (латиница)

Но какво реално е "ключовадума" - Site.com/ключовадума/категория/новината-ми

Кое игра ролята на "ключовадума" между рут домейна и категорията. Нещо не сханах тук. Имай предвид, че колкото е "по надълбоко", толкова по-трудно ще черпи сила от рут домейна. Отделно е нужно да има и правилна логика структурата, освен URL адресите да са пълни с кл. думи. :)
Примерно сайт за новини..
сайта.ком/новини/светски/правителството-вдига-заплатите-с-10000-лева
saita.com/novini/svetski/pravitelstvoto-vdiga-zaplatite-s-10000-leva

И кога трябва да ги режа линковете, за да се индексират максимално добре? Какво значи колкото "по надълбоко" толкова по-трудно ще черпи ? Под дълбоко, дължината на домейна ли имаш в предвид?

От: Re: Как е по-добре за SEO ? Site.com/кл-дума/категория/новина? или ..?

Примерно сайт за новини..
сайта.ком/новини/светски/правителството-вдига-заплатите-с-10000-лева
saita.com/novini/svetski/pravitelstvoto-vdiga-zaplatite-s-10000-leva

И кога трябва да ги режа линковете, за да се индексират максимално добре? Какво значи колкото "по надълбоко" толкова по-трудно ще черпи ? Под дълбоко, дължината на домейна ли имаш в предвид?

В сайт за новини не може да има категория новини. Може да има примерно - свят, спорт, технологии и тн.
В такива сайтове е желателно да има и датата в адреса във формат година-месец-ден.

Примерно - saita.com/svetski/2015/01/20/pravitelstvoto-vdiga-zaplatite-s-10000-leva - ако ти е на английски и в кирилица на български.

Щом е сайт за новини, защо е нужно да минава през категория "новини"? И това, което си дал в пример трябва май да е в секция "Политика" или "България".

Означава, че ако забиеш статия в Новини/България/Политика/статия.html (но на латиница) ще накараш бота да стига по-далеч, което за него е ровене, отделно е по-трудно да се индексира бързо. По-бързо би намерил Политика/статия.html. А и ако се браузва през сайта, потребителя ще намери доста по-лесно така информацията, все пак намаляваш кликовете, намаляйки пътя. По-дълбоко буквално в сайта. Една статия от горния ми пример е по надълбоко от такава от втория пример. А и отделно, разнасяш на много дълбоко силата на рут домейна. За да има сила статия.html в схемата Новини/България/Политика/статия.html, това означава, че трябва да предаде преди това на 3те категории тежест, преди да изнесе към края на веригата. ;)

directory-structure.png

Може да си го разпишеш и като форма, нещо което сигурно се взима в предвид - ако имаш 3 стъпки до статия от хоума (през категории), то може към формулата да сложиш още няколко елемента (вдигнеш на 4-5 стъпки от хоума), като тогава ще стане по трудна за решаване и логика - да не говорим за обхождане. И крайния елемент ще е винаги ще е по слаб във форума 2, от този във формула 1. :)

Моето мнение: Site.com/kategoriq/novinata-mi (латиница)
Като домейна (Site.com) да съдържа ключовата дума или фраза например novini /.bg/.com/.net.

Дайте повече инфо за датата.

Малко се обърках по-горе, че бързах да гледам новините. Правилното за новинарски сайт според мен е

saita.com/2015/01/20/svetski/pravitelstvoto-vdiga-zaplatite-s-10000-leva

Роботите ги захапват за секунди и ги слагат в серпа почти моментално.

Re: От: Как е по-добре за SEO ? Site.com/кл-дума/категория/новина? или ..?

Малко се обърках по-горе, че бързах да гледам новините. Правилното за новинарски сайт според мен е

saita.com/2015/01/20/svetski/pravitelstvoto-vdiga-zaplatite-s-10000-leva

Роботите ги захапват за секунди и ги слагат в серпа почти моментално.

Да, това се прави така и се отнася силно за блогове и сайтове, които често пишат. Но ако ще плюеш по 2-3 статии на месец, няма смисъл. :)

Някога, много отдавна, когато прочетох изискванията на Google за добра структура на сайт, папки именувани с цифри беше едно от нещата, за които изрично беше казано да не се прави. Тази структура saita.com/2015/01/20/ се разбира като папки, в които търсим файлове за визуализация. Отделно от това пишеше, че всяка предишна папка трябва да отваря нещо, демек трябва да има йерархия и всичко във вътрешната папка е с по-малка тежест от родителската папка. В този ред на мисли трябва да е Site.com/kategoriq/novinata-mi, като в някои случаи е по-добре да е направо Site.com/novinata-mi, за да няма йерархия и вече Google да си ги подрежда по тежест.

Доколкото зная [ просто не е никак важно да си енциклопедия, а в случаите като този, когато ти трябва практическа информация можеш да си я изровиш от раз ] отдавна разбират нормално URL-encoded кирилица, както и нормална, стандартна транскрипция на латиница, тъй щото вариантите с езиковата нотация са почти равни по сила и ефект. Много по-важно в случая е наистина да се обмисли архитектурата на евентуално бъдещия сайт, или да се преправя и подобрява ако вече е създадена И има някакви затруднения с обхождането и индексирането. Като при евентуалното преправяне внимаваме миграцията да мине успешно с правилни пренасочвания и всичко подобно.

Най-вече, и най-важно, URL-нотацията е значително маловажен, като "тегло", фактор в прословутото "класиране", поради което не е най-значимото нещо, на което да му се обръща чак такова внимание.

Не на последното място - learn the rules, so that you can break them like a pro, ya know !

Последно редактирано:

Всичко започва от името на домейна, без него няма как да си направиш и правилните категорий и т.н., разбира се ако е бранд име без ключови думи тогава е нормално категоризацията ти е да е съобразена с това. Гошо има проблем с кирилица, защото индекса им е съобразен с английския като база и според мене имат доста да поработят в тази насока. Дълбочина на структурата под ниво 3(www.site.com/new/shit/) не пропоръчвам освен ако не са статий с цел content support, най-малкото че по мой наблюдения такива дълбоки страници имат проблем и с класирането и с индекса - принципа е основен - щом е толкова дълбоко в сайта, значи не е важно.

Горе