Как правите ? - Вие програмистите - Преработка на скрипта на съществуващ голям сайт.

nortrant

Well-Known Member
вие сте програмист на свободна практика ... наемат ви да преработите скрипта на вече съществуващ голям (е, колко голям...) сайт

как се действа тогава ? пращат ви всичките файлове или ? :shock:

интересно ми е и затова питам !
после имам още един въпрос но ще го задам след като получа отговор на този :)

От: Как правите ? - Вие програмистите

е, без да ти го пратят става малко двойна работа :) даже е доста вероятно да не стане. Разбира се тука идва и един друг момент за поверителността на информацията, но зависи от клиента.

Re: Как правите ? - Вие програмистите

Обикновено взимам файловете и базата. Но все пак зависи и колко е преработката. Ако е нещо дребно може няколко файла. Или ако сайта ползва готова система си я инсталирам при мен и после давам само променените файлове. Или пък може да ти дадат например ftp до техен сървър.

Аз предпочитам да работя със subversion, но иначе да, налага се да пратят файловете.

аха, мерси

сега и един друг въпрос ми се върти в главата ....

скриптовете - платените, как техните хора(който го поддържат) като го видят някъде могат да разберат дали е лицензиран ? (платен ?)

Обикновено лицензите са per-domain или per-server.
Ако го видят на неоторизиран домейн, осъществяват връзка по следния ред:
1. Собственик на домейна
2. Хостинг провайдър
3. Домейн регистратор
4. Интернет доставчик

Все един от четиримата ще го резне.

и аз си мислех това за домейна !

мерси отново !

Само да добавя: по принцип има системи като phpaudit, служат за лицензиране на софтуер, а в самия софтуер се слагат т.нар. callbacks, които проверяват дали уебсайтът е с валиден лиценз.
За да не ги изтрият, файловете се кодират с някакъв алгоритъм, като най-често използваният и считан за най-надежден е ioncube.
Мисля, че най-евтиният edition беше $199, което е напълно приемливо.

мерси за допълнението !

сетих се да питам още нещо :D

ако сега ползвам нелицензирана версия...може ли по нататък да я лицензирам ? (като вече е променяно по нея...)

Ioncube?
Можеш, ама не те съветвам.
Като цяло има разни хора, които се справят с него, ама невинаги.

Иначе то е простичко: задаваш директорията със сорса и то ти output-ва кодиран сорс.
Просто си бекъпни сорса и няма проблем.

От: Как правите ? - Вие програмистите - Преработка на скрипта на съществуващ голям са

да, зависи от това какво ще се преработва :) но в най-добрия случай всички файлове е добре да се имат.

Горе