Как преценявате/оценявате един сайт на колко $ възлиза?

lowriderzzz

Well-Known Member
Тези онлайн калкулатори за оценка на даден сайт до колко са верни според вас?

Например на този http://www.worthofweb.com/calculator
сайта на предприемач го оценява за $340 000 а abv.bg за $70 милиона (което за второто малко не ми се вярва, ама знам ли).
А моя сайт го оценява едва за $100, макар че правя повече от него.

Та има ли някой що годе точен калкулатор с който може да се разбере например един сайт колко печели? Или някакви други начини, за да се разбере това?

От: Как преценявате/оценявате един сайт на колко $ възлиза?

Има да, пусни го в пазара

Колко печели един сайт знае само собственика му.

Има инструменти, които изчисляват прибилизителния трафик на един сайт и после на база това изчисляват колко би могъл да печели.

Но всичко е относително - няма как да знаеш с точност колко печели един сайт.

Освен това има различни категории сайтове. Най-простите се оценяват на база трафик и приходи. В някои се включва и потенциала.

Но да кажем за abv.bg - там се включва цената и на марката. АБВ е марка и тя струва много. Освен това покрай пощата може да показваш още много неща.

Така че съотношението колко прави един сайт и колко струва също не е константа.

Един сайт струва толко, колкото ти дават за него. :)

е да де ясно - идеята беше дали може да се разбере без да си го пуснал, за продан, но явно е трудна работа.

Невъзможно е да има такъв калкулатор. Сайт А и Б

Сайт А - 5000 уникални на ден (средно 50 продажби)
Сайт Б - 5000 уникални на ден (средно 0 продажби)

Такива сайтове просто изчисляват горе долу трафика ранкнат в Alex и пресмятат грубо, но може би за големите сайтове тип фейсбук са точни.

Е ти ако сам не можеш да си оцениш сайта... на какво се надяваш не знам.

Не става дума за моя сайт. Аз моя си го знам - за чужди сайтове.

Този сайт показва, че дир.бг струва 42 милиона долара, а само преди няколко месеца го продадоха за 6 (шест) млн. лв. :twisted: въобще не се занимавай с тези инструменти. Един сайт със 100 посещения може да струва много повече от един за картинки с котенца с 10 000 посещения

От: От: Как преценявате/оценявате един сайт на колко $ възлиза?

Този сайт показва, че дир.бг струва 42 милиона долара, а само преди няколко месеца го продадоха за 6 (шест) млн. лв. :twisted: въобще не се занимавай с тези инструменти. Един сайт със 100 посещения може да струва много повече от един за картинки с котенца с 10 000 посещения

именно - точно за това, че е относително това, което показват тези инструменти.

според мен не може да им се вярва много на подобни калкулатори, един и същ сайт различните калкулатори ми го отценяват от 200$ до 5000 $, няма никаква логика

Ако искаш да го купуваш изискваш всичката информация, която те интересува и оценяваш сайта според твоите критерии. Искаш от продавача цена и ако е по-висока от твоята преценка търсите компромисно решение или преценяваш дали си струва надценката. И все пак - един сайт струва толкова, колкото някой е готов да даде за него.

Не става дума за моя сайт. Аз моя си го знам - за чужди сайтове.

Ако искаш да го купуваш изискваш всичката информация, която те интересува и оценяваш сайта според твоите критерии. Искаш от продавача цена и ако е по-висока от твоята преценка търсите компромисно решение или преценяваш дали си струва надценката. И все пак - един сайт струва толкова, колкото някой е готов да даде за него.

По-скоро от любопитство и сравняване на конкуренцията. Но иначе, да. Едно нещо струва толкова, колко някой друг е склонен да плати за него.

... И все пак - един сайт струва толкова, колкото някой е готов да даде за него.

Аз не съм продавал сайт, но някои казват, че се изчислява средната месечна печалба от него и се умножава от 12 до 15 пъти... Въпреки, че аз не съм много съгласен с това твърдение, а се придържам към думите на колегата по-горе: че един сайт струва толкова, колкото някой ти дава за него! Поздрави!

Е то хубаво ама какъв е алгоритъма на изчисляване на цената? И как тоя калкулатор разбира колко посещения има един сайт?

Е то хубаво ама какъв е алгоритъма на изчисляване на цената? И как тоя калкулатор разбира колко посещения има един сайт?

Има един инструмент http://www.alexa.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexa_Internet

Та има тулбар (плъгин) за браузъра и като си го инсталираш това чудо те следи къде ходиш и кои сайтове посещаваш.

На база на тази статистика изчисляват кой сайт колко посещения има. И също така смятат някакво число наречено Alexa Rank, което уж играе някаква роля.

Въпросните предположения са приблизителни, разбира се, щото не всички хора го имат инсталирани това нещо. Още повече че никой не харесва да го следят.

Като по мои лични наблюдения по моите сайтове - та за някои сайтове познават доста точно какъв брой посетители имат - за друг разминаванията са много големи, в рамките на до десет пъти.

Като цяло за Западните сайтове познава повече, защото явно там е по-разпространен този тулбар. За БГ не чак толкова. Отделно не знам как е сега с мобилния трафик, дали имат и там начин да слухтят.

Оценяването на един сайт няма как да стане с калкулатор.
Така че не си губете времето с тия глупости.

Технологията за оценката на сайт/бизнес /проект/ е една и съща и за трите.
Независимо дали ще оценявате сайт или съседното кафе или мултинационална компания, няма голяма разлика.

Накратко:
1. Изчислява се настоящата стойност на бизнеса.
Това е съотношението между приходи и разходи, вложен капитал и още доста други неща.

2. Изчислява се коефициента за растеж за 5 годишен период.
Това е съотношението между пазар, паричен поток и способност на бизнеса да генерира приходи с налични средства.

3. Изчислява се бъдещата стойност на бизнеса.
Това е съотношението между настояща стойност, коефициент за растеж и още няколко фактора, в зависимост какъв е бизнеса.

Бъдещата стойност на бизнеса е цената, която дава представа колко струва вашият бизнес сега и е реалната оценка за сайт/бизнес/проект/.

Много хора бъркат коефициента за растеж с мултиплицирана печалба. Тоест средните доходи за месец, умножени по някакъв период от време дава стойността на сайт/бизнес /проект/.

Бъркането на тези две понятия може да ви донесе загуби до 50% от цената, независимо дали сте продавач или купувач, просто защото това са две различни понятия и нямат нищо общо по между си.

Така че не се подлъгвайте по тези интернет дивотии, няма никакво значение колко посетители имате в сайта си, има значение колко пари изкарвате от него и колко пари ще изкарате от него в бъдещ период, всичко останало са меко казано простотии.

Относно, че един бизнес струва толкова, колкото се предложи за него, всичко зависи от начина на продажба и причините за нея.

Не трябва да забравяте че купувачите, банките или инвеститорите са готови да ви дадат пари само когато нямате нужда от тях.
Ако наистина имате нужда от пари, това означава, че сте в отчаяно положение.
А щом сте в отчаяно положение, нито един купувач, банкер или инвеститор няма да ви даде реалната цена.
Особено, ако не знаете каква е тя…

Няма обективни критерии за оценка на сайт. Продажната цена винаги е строго индивидуална. Например YouTube го продадоха за 1-2 милиарда долара, а до момента никога не беше излизал на печалба и носеше само загуби.

Горе