Re: От: Как се мотивирате за работа ?
Това е един от основните проблеми на хора,които нямат шеф над главата.
Мен пък точно това ме мотивира и ще се опитам да го разбия на точки, за да бъда ясен:
1. Когато работиш върху твой проект - ти работиш за себе си. Нали се сещате, че от един проект ще изкарате еднократно 1000-2000-3000 лв., а защо не и повече, но това е еднократно. Свършиш ли си качествено работа, върху твой такъв - е нещата са различни. Този твой проект може да ти докара същата сума, а и по-голяма, вярно за повече време, но няма да е еднократно.
2. Когато вършиш нещо за себе си, ти го правиш освен за клиентите/посетителите на сайта ти, а и за самия теб. На мен лично ми доставя невероятно удоволствие да чета положителни/отрицателни отзиви по мои проекти, защото знам, че съм ги създал с моята мисъл, с моите идеи, а за реализацията в следните две подточки:
2.1. Ако е положително мнението - е няма как да не се радвам от това. Всеки един продукт, бил той физически произведен и докоснат или такъв който само наблюдаваш, радва човека създал го, а когато този ти проект ти докарва освен добри отзиви, а и финансови постъпления - е какво да коментирам?
2.2. Ако е отрицателно мнението - е от това
по-полезно няма! Всяка една критика е полезна, защото може да ти даде ясна представа на къде да се ориентираш - какво се харесва, какво не, как да постъпиш в дадена ситуация, какво да вложиш в даден сайт, какво не. Разбирайте, че освен всичко друго - маркетингови/пазарни трикове, в изграждането на един уебсайт трябва да има и лека доза познаване на психиката на клиентите или по-точно да се угажда на това.
А какво ме мотивира мен - освен всичко казано в предните точки:
1. Желанието да направя качествен продукт - продукт за който ще се говори, дали положително или отрицателно, аз все съм в плюс, защото ако е отрицателно ще мога да коригирам грешките си, ако е положително, значи този продукт се харесва. Това ме мотивира, дори амбицира, да реализирам идеите си.
2. Желанието да направя нещо уникално - вярно е, че в някои нисши нещата са абсолютно запълнени, но това далеч не прави един сайт еднакъв с друг. В последните няколко дни съм работил почти без да спирам върху един проект, само защото видях бъдеще, по-голямо от сега постигнатото.
Като цяло всичко си зависи от човека - ако искаш да постигнеш нещо, ще го направиш. Единственото нещо което може да те мотивира да направиш нещо е самото твое желание. Нямаш ли желание - ще циклиш. Циклиш ли - ще си останеш поредната средностатистическа овца, качваща п*рно, оплакваща се от политиката и от държавата, само защото те мързи, а и те е страх да направиш нещо.
П.П. Всяка прилика с действителни лица и случки е напълно случайна. Ако има припознали се в написаното, вместо да коментират и да ми пляскат картони в червен цвят, да хванат да се замислят върху казаното.
Добавка: biaaro, много точно го е казал. Няма такова животно като нямам "шеф". Дали тук, дали на друго място - всеки сам ръководи живота си, така че началници няма, има съветници. Дали човека който ще ти каже "направи това и това по този начин" ще бъдеш ти самия или пък някой, който ти плаща за това, мисля разлика няма. И в двата случая целите са три - 1) да се удовлетвори желанието на поръчителя (твоя мозък или на "съветника ти"), 2) да имаш финансова изгода, 3) да живееш един нормален живот, а и да осигуриш такъв на семейството ти.