От: Как се променя класиране след 301 редирект
Здравейте,
ситуацията е следната: има един сайт на 7-ма позиция и един на 15-16 позиция. Този втория искам да го махна, няма да го поддръжам вече (по причини, които не искам да излагам сега) и мисля да сложа редирект 301 към първия.
Въпрос 1: как ще се промени класирането на първия (говорим за една и съща дума)?
Въпрос 2: как да редиректна всички страници на втория към root домейна на първия?
Мерси на всички!
Здравей!
Понеже съм правил няколко пъти редирек (301), ще ти споделя опита си, а ти ще си прецениш дали ще ти бъде полезно:
Преди да пристъпя към първия си редирект четох доста и на много места казваха, че чрез редиректа се прехвърля: линкове, PR и SERP позиции. В първия си опит за редирект пренасочих сайт с PR3 и позиции около 3-7 място за определени ключови думи (различни от тематиката на другия сайт), към току що регистриран домейн, който имаше PR0 и почти никакви линкове, но за някой ключови думи излизаше в топ10. След няколко седмици резултата от този редирект бе, че на домайна с PR3, който пренасочих вече беше с PR0 и спадна в позициите за неговите ключовите думи. Подобрения в класирането на втория сайт не се наблюдаваха. Т.е. получи се обратно прехвърляне (негативно)...
Вторият редирект направих преди няколко месеца като при него пренасочих домейн с PR3 и с позиции 1-5 за ключовите думи, към нов домейн на същата тематика, като използвах препоръките на cloxy за
прехвърляне на сайт към нов домейн. До момента не са се прехвърлили всички линкове, а новият домейн се изкачи до 10-та позиция за една от ключовите думи. Явно е необходимо доста време за да се направи пълно прехвърляне, но в никакъв случай не прекратявай редиректа, защото Гоогле може да те накаже...
Като за финал ще ти кажа, че според мен щом домейна към който искаш да пренасочваш е по-напред от този, който ще бъде пренасочен е по-добре да праснеш няколко статии във втория с линкове към първия и ми се струва че ще ти свърши много повече работа!
Каквото и да решиш, просто не спирай да оптимизираш първия сайт!