Как се разбира дали по ключова дума се прави SEO

lowriderzzz

Well-Known Member
Здравейте! Има ли някакви методи по които може да ce разбере дали по дадена ключова дума се прави някаква SEO?

Как мога да знам дали за думата "XYZ" някой е вършил определена оптимизация и до каква степен?

Благодаря!

От: Как се разбира дали по ключова дума се прави SEO

Това за твой сайт? Наел си някой да ти прави SEO, но се съмняваш и сега искаш да провериш?

Това за твой сайт? Наел си някой да ти прави SEO, но се съмняваш и сега искаш да провериш?

Имам някои ключови думи на ум и искам да разбера дали някой е положил усилия (и до каква степен) за тях да ги вдига в търсачката.

Защо тогава просто не направиш анализ на ключовите думи в топа на google, провери и тези страници които сега са класирани какви линкове получават кога са ги получили постоянно ли се получават и такива неща. Може да пробваш с ahrefs.com да провериш как стоят нещата. Провери първо страниците в топа как са оптимизирани отвътре, после провери какви линкове и в какъв период са получили и така ще разбереш дали някой има интерес към тези думи.
Понякога има набиване на линкове от дата Х-това в повечето случай значи че от този период човека е заплатил на някой да му прави оптимизация и затова е започнало покачване на линковете в ahrefs.com.

Поздрави

Защо тогава просто не направиш анализ на ключовите думи в топа на google, провери и тези страници които сега са класирани какви линкове получават кога са ги получили постоянно ли се получават и такива неща. Може да пробваш с ahrefs.com да провериш как стоят нещата. Провери първо страниците в топа как са оптимизирани отвътре, после провери какви линкове и в какъв период са получили и така ще разбереш дали някой има интерес към тези думи.
Понякога има набиване на линкове от дата Х-това в повечето случай значи че от този период човека е заплатил на някой да му прави оптимизация и затова е започнало покачване на линковете в ahrefs.com.

Поздрави

Да мерси. А в този сайт ahrefs.com върху какво точно трябва да обърна внимание. Ето един пример за сайт който беше на трето място в 1ва стр. на Г. (на 1во и 2ро място имаше платени реклами за тази ключова дума),

URL Rank
9
Ahrefs Domain Rank
48
Backlinks
0
Referring Domains
0

...но така май като гледам май никой не е оптимизирал за думата и сайта просто натурално се е появил там. Думата е "катаракта лечение" - давам го само като пример, не че ще оптимизирам спрямо нея. Просто ми се ще да разбера най-удобния и точен начин за това да разбера дали някой оптимизира за дадена ключова дума.

Ето и линк от adhref за сайта: https://ahrefs.com/site-explorer/overview/prefix/?target=http://www.doctorbg.com/page.php?id=14744

Ако може да пратиш и ти линк за някой сайт, който е оптимизиран по ключова дума, за да видя разликата между двете и да сравня. За да се ориентирам.

Благодаря!

Да тук сайта е класиран предимно заради съдържанието си, както виждаш няма никакви беклинкове към думата и по-скоро към самия адрес който е класиран, няма и социални сигнали към страницата, но може да има и някой друг линк, който не се достига толкова лесно от такива софтуери (това е добър линк), така че имай едно наум. За това правиш анализ на всички в топа, не само на 1 от тях и си правиш средни изводи.

Ето ти няколко изображения, където може да погледнеш че тече някаква кампания или има интерес към съответния сайт и може както да се съди че му се прави оптимизация, така и че самите потребители го разпространяват, защото е интересен или с важна информация, но това го установяваш като ровиш още :D

http://cdn.matthewwoodward.co.uk/wp-content/uploads/2013/01/ahrefs.jpg
https://ahrefs.com/images/home/[email protected]
http://www.google.bg/imgres?imgurl=...act=rc&uact=3&dur=960&page=2&start=24&ndsp=22

Ако имаш платена версия на тула е доста добре, иначе имаш по 1 линк лимит на ден, но ако ползваш TOR може и някоя друга бройка да завъртиш :)

От: От: Как се разбира дали по ключова дума се прави SEO

Да тук сайта е класиран предимно заради съдържанието си, както виждаш няма никакви беклинкове към думата и по-скоро към самия адрес който е класиран, няма и социални сигнали към страницата, но може да има и някой друг линк, който не се достига толкова лесно от такива софтуери (това е добър линк), така че имай едно наум. За това правиш анализ на всички в топа, не само на 1 от тях и си правиш средни изводи.

Ето ти няколко изображения, където може да погледнеш че тече някаква кампания или има интерес към съответния сайт и може както да се съди че му се прави оптимизация, така и че самите потребители го разпространяват, защото е интересен или с важна информация, но това го установяваш като ровиш още :D

http://cdn.matthewwoodward.co.uk/wp-content/uploads/2013/01/ahrefs.jpg
https://ahrefs.com/images/home/[email protected]
http://www.google.bg/imgres?imgurl=...act=rc&uact=3&dur=960&page=2&start=24&ndsp=22

Ако имаш платена версия на тула е доста добре, иначе имаш по 1 линк лимит на ден, но ако ползваш TOR може и някоя друга бройка да завъртиш :)

Мерси. Горе долу го разбрах. Тoва на първата снимка за facebook иконката където пише 2 какво е. Виждам че не харесвания (те са нула). Да не са фб страници.

Не, това е за шервания.Сега не съм сигурен дали не са го направили една иконка само, но преди беше така, една за шервания по страници и профили, които са се индексирали в google и другата беше за харесвания. Другите са за твитер и гугъл+ споделяния. Тази статискита е полезна и когато платиш на някой да ти набави линкове, ако се работи, още първата седмица се забелязват промените, както и при социалните сигнали.

просто напиши думите в гугъл и с просто око виж каква е конкуренцията и ще ти стане ясно дали конкуренцията работи - нали това питаш или аз се бъркам?

просто напиши думите в гугъл и с просто око виж каква е конкуренцията и ще ти стане ясно дали конкуренцията работи - нали това питаш или аз се бъркам?

Точно. Даже се чудя danko6 защо не му препоръча да пусне една бърза проверка през MarketSamurai - за има-няма минута добиваш представа какво става.

Да маркет самурая веднага дава представа за конкуренцията, но понеже предположихме, че може да се интересува от това дали се получават някакви нови линкове по негови линкове и затова му предложих и ahrefs. Иначе за марект самурая не веднъж е коментирано във форума, така че ако колегата има интерес може и за него да му помогнем, въпреки че там няма никакви философия, един пейст и старт :D, всичко друго е как разбираш показателите :D

aбе хора, не са нужни инструменти за да се види дали е лесно или трудно да се оптимизира , то си личи по СЕРПА! просто гледате първите 3 страници и според резултатите и страниците, които са там си правите изводите. Никакви програми не ви трябват.

Питам как мога да знам дали за дадена ключова дума някой полага услия да я качва по горе в СЕРПА. Защото, ако полага услия на мен ще ми е по-трудно да оптимизирам за нея.

Все едно за "пари по интернет" за тази дума е ясно 99% че все някой я оптимизира. Но не за всички думи е така.

Но като цяло да. Ако някой оптимизира дадена ключова дума и аз искам да оптимизирам за същата се явявам конкуренция - нали?
Ако обаче никой не оптимизира за ключова дума, ще ми е по-лесно и с по-малко услия би се качила думата в СЕРПА. Нали така?

Питам как мога да знам дали за дадена ключова дума някой полага услия да я качва по горе в СЕРПА. Защото, ако полага услия на мен ще ми е по-трудно да оптимизирам за нея.

Все едно за "пари по интернет" за тази дума е ясно 99% че все някой я оптимизира. Но не за всички думи е така.

Но като цяло да. Ако някой оптимизира дадена ключова дума и аз искам да оптимизирам за същата се явявам конкуренция - нали?
Ако обаче никой не оптимизира за ключова дума, ще ми е по-лесно и с по-малко услия би се качила думата в СЕРПА. Нали така?

Колегите са опитаха да ти обяснят, ти си знаеш своята. Явно си от тоя тип хора, които питат, но не възприемат чуждото мнение. Докато мислиш и по стъпваш така, никога няма да успееш!

ReminD ти каза какво да правиш, но тук има и друг момент: Ако си неспособен сам да си направиш оценка на серпа, наеми някой друг да ти я направи, ще му платиш, но ще имаш нещо качествено.

А конкретно на твоите въпроси, защо ти казвам, че задаваш и постъпваш изключително тъпо: Имал съм случаи, и в момента ги имам, правя сайт, класирам го в серпа, на първите места и след това не оптимизирам, оставям го така. Но постигнатите позиции се задържат не със седмици, а с месеци и години! Докато в същото време колеги се мъчат да оптимизират своите сайтове, наливат луди пари в това и пак не могат да ме минат! Е, какво правим тогава? Какво ще ти помогне един такъв инструмент, единствено да видиш, че според теб не съм го оптимизирал, защото няма нови линкове и ще си помислиш, че е лесно да ме минеш?! Да, но не е така!

то понякога в слаби ниши като си сложи някой сайт на първо място и няма мърдане, странна работа е тоя гугъл, на всякакви странности съм се нагледал, докато се занимавах със сео. иначе това е начина - гледаш топ 30 резултата и то си личи дали се работи , пък с програмите си е занимавка, но пък то всеки сам си избира начина, то едното не пречи и на другото де.

ReminD си е много прав, аз също вече изобщо не ползвам програмки, влизам си, проверявам си 3 страници, още няколко проверки на общите резултати правя и си гледам на кой кво му куца и си преценявам, дали аджеба, ще си заслужава занимавката. Но все пак, ако си няма никаква представа, какво да гледа и как да направи нещата маркет самурая, ще го спаси просто. А и беклинковете поне ти показва, но ако проверяваш директно в серпа 100 процента си слагаш някой addon към браузъра, който да ти показва и това и друго не ти е нужно :)

гледаш топ 30 резултата и то си личи дали се работи ,.

По какво си личи? Кое гледаш по конкретно?

Ето например: https://www.google.bg/search?client...&oe=UTF-8&gfe_rd=cr&ei=Yx1_VO2II-eg8weA8oGYCQ

Тука сега как разбираш дали някой прави СЕО за ключова дума "премахване на акне" или натурално се е ранкнало?

ако си няма никаква представа, какво да гледа и как да направи нещата ...

Да като цяло си нямам представа какво да гледам. За това задавам тези "тъпи" въпроси. (в което някои колеги по-горе ме опрекват)

От: От: Как се разбира дали по ключова дума се прави SEO

По какво си личи? Кое гледаш по конкретно?
Ето например: https://www.google.bg/search?client...&oe=UTF-8&gfe_rd=cr&ei=Yx1_VO2II-eg8weA8oGYCQ
Тука сега как разбираш дали някой прави СЕО за ключова дума "премахване на акне" или натурално се е ранкнало?

Пак се връщам на предложението с Market Samurai.

Една кратка вметка:
The Fresh Index is updated daily and contains data from the last 60 days. It generally has fewer links for a domain than the Historic Index, but links from the Fresh Index tend to have a higher probability of being live than those found in the Historic Index.
The Historic Index is updated less frequently but is Majestic's largest index of backlinks with data from the previous eight years. This data is updated roughly every four weeks and rarely overlaps with the Fresh Index.

След като уточнихме какво е fresh и historical index, да видим последния пример:
Виж файлът 11311

А ето и база за сравнение:
Виж файлът 11312

Сам можеш да видиш разликата и да прецениш къде е трудно и къде е лесно. :wink:
BLP (Page Backlinks) - The total number of external links pointing to the specific page. This figure excludes any links from the website itself. Sourced from Majestic SEO. - гледаме тази метрика, във Fresh index-а и виждаме, че за последните 60 дни почти никой от резултатите в топ10 за "премахване на акне" няма нови линкове. Това ни говори, че никой не добавя линкове, респективно остава да се погрижим и нашата OnPage оптимизация и съдържание да са отлични + няколко линкчета и горе-долу това е формулата.
P.S. Какво означава всяка от буквичките - тук.

Прикачените файлове и в тази тема не се виждат, изглежда във форума има някакъв бъг с това.

Горе