Кампания във Фейсбук - търся съвет и помощ

Keeper123

New Member
Здравейте,
Въведение в проблема:
пиша ви във връзка с конкурсът "Европейско дърво на годината 2020", който стартира на 01.02.2020г. и гласуването ще продължи до 29.02.2020г.
Това е линк към страницата, където се гласува:

В този конкурс участва дърво - Вековния дъб от с. Ново село, общ. Велико Търново, което спечели българският конкурс "Дърво с корен 2019". Резултатът стана известен на 16.11.2019г. и това финалиста става автоматично участник в международния конкурс.
Този конкурс се провежда от 2011г. и само веднъж и печелен от Българско дърво. През 2014г. го печели Старият бряст от Сливен с рекордните 77 хиляди гласа.

Какво сме направили до момента:
На 08.01. създадахме страница във фейсбук:(имаме към момента
а също и група:
Но имаме притеснения, че няма да успем да се справим с голямата конкуренция. Миналата година дървото е спечелило с 45 хиляди гласа.

Бихте ли ни посъветвали какво още можем да направим, за да подобрим притока и подкрепата на хората, които ще гласуват за дървото.
Тъй като инициативата е напълно доброволна и ние сме няколко човека без опит в работата в социалните мрежи.
Опитът от националния конкурс показа, че само споделяне на страниците не е достатъчно. Много хора просто го отразяваха, като информация и го подминаваха. Личният ни контакт с хората ги накара да гласуват. Спечелихме с 1071 гласа. Но сега ще ни бъде трудно да осигурим над 45 хиляди човека, защото такъв е броят на хората гласували миналата година.


Доста дълго, подробно и описателно обяснение, дано не сме ви объркали.
Благодаря предварително за съветите!
 
Демек от конкурс за дърво искаш да го обърнеш на състезание по фейсбук реклама?
 
Не.
Не искам да бъда прекалено настойчива. Бих искала да използвам някои похвати, които са си напълно законни и приемливи.
Порових се във фейсбук.
За тези дървета, които дръпнаха много в началото. Например Румънското дърво, освен че има много репортажи в пресата, е подкрепено и от държавните институции. Едно румънско посолство (не си спомням в коя страна) го е споделило официално. Руската федерация изпозлва за филма си професионалисти. Гласът е същият и от миналата година.
Не съм разглеждала другите дървета. Всички използват различни похвати да уведомят хората.
За националния конкурс съм изпращала съобщения лично и съм говорила с много хора, това само аз, а и другите, които движат проекта по същия начин. Но все пак аз имам ограничен брой познати и физически не мога да се свържа с много хора.
През 2014г. по непотвърдени информация в Сливен, тогава хората са обикаляли институциите - училища и други лично и са постигнали този успех.
Може този начин чрез фейсбут да не е толкова добър, за това питам. Някой то вас може и да ми предложи друг вариант, за който не сме се сетили.
Ще бъдем благодарни за всяка идея или коментар.
 
Какъв е тоя сайт, дето даже не е преведен и почти нищо не се разбира? Уж е избрано да ми излиза на английски, а то някакви чешки(?) надписи на навигационните елементи?

Това някакъв "официален" Европейски конкурс ли е? Има ли някаква файда от печеленето му? Ако да - оплачете се на европейците, че чехите го манипулират.
 
сайта е преведен на 14 езика.
Да, официален сайт на европейски конкурс със седалище на организацията в Брюксел.
Наградата е само престиж, няма парична награда.
 
Интересен конкурс. БГ организацията Дърво с корен 2019 също могат да споделят конкурса и да апелират към гласуване. Впечатление ми направи как за конкурса през 2014 нашето е събрало 77к гласа, май през никоя година никое дърво не е събирало толкова много. Не можете ли да проверите как са ги събрали тези гласове? Също може и страници на новини, инситуции (Унивестета например) и други от съответния град В.Т да споделят инициативата. Не е толкова трудно да им пишене във ФБ не е нужно да ги познавате. Може да се свържете и с новинарски сайтове. Сигурна съм, че доста граждани на Търново ще се радват дърво от тяхната област да спечели подобен конкурс.
 
По непотвърдени данни през 2014 година са обикаляни всички институции в Сливен. Да този успех все още не е постигнат, въпреки че всяка година броя на гласувалите се увеличава. Миналата година дървото, което е спечелило е събрало 45 хиляди гласа. Уви практиката ми показа от националния конкурс, че много хора го пропускат. Аз съм пращала лични съобщения на мои приятели, които да гласуват. Уви при 100 изпратени съобщения на ден, получавах известие от Фейсбук, че ще бъда блокирана. 100 на ден, и чакам следващия. Уви броят на приятелите ми е все пак ограничен.
Да използваме медии, имаше репортажи по телевизията, много онлайн медии писаха също за това.
В групата има хора, които също споделят, а има и такива, които са дразнят, че имало много постове. А всъщност ние пускаме по един или два най-много на ден.
Уви като резултати сме все още на дъното с още 5 дървета.
 
Не разбирам какво искате от нас, ние да пращаме съобщения на други хора ли? Мисля, че за трети път обяснявате как пишете на лични съобщения на хората да гласуват. Кога приключва гласуването? Потърсете медии и начини да достигнете аудиториите им просто. Не е нужда лично да познавате никого. И да, в някои влучай ще трябва да си платите.
 
Не, не очаквам да пишете лични съобщения.
Опитах се да обясня какво направихме при националното ниво и какви проблеми срещнахме. Там победихме с 1071 гласа.
Това, което направихме беше:
- пращане на лични съобщения. ( не само това)
- публикация в местни медии (като цяло имаше публикации във всички местни медии, като те съобщаваха за дървета от тези локации).
- споделяхме страницата на конкурса от лични профили, както и много приятели го направиха.

За международния конкурс прогнозираме, че ще трябват поне 45 хиляди гласа. За тази цел създадохме:
- страница на дървото (900 члена)
- група за подкрепа (почти 2000 члена)
- пускаме по 1-2 поста на страницата и в групата, не повече, за да не станем досадни.
- от няколко телевизии направиха репортажи, включително и онлайн медии, също направиха публикации, които споделяме.
- конкурса стартира на 01.02 и продължава до 29.02, като последната седмица резултатите се скриват.

Обърнах се към предпримач общността за съвет какво може още да се направи. Напълно наясно съм, че всеки от вас е специалист в определени области и постигнал тези знания и умения с доста работа. Все пак това е бизнес и няма безплатен обяд, а аз най-нахално искам безплатни съвети.

Потърсих съвет, на фона на всички тези неща, които сторихми дали сме пропуснали нещо да направим или грешим. Да конкурсът е все още в началото.

Все пак благодаря на тези които прочетоха поста и си загубиха част от времето. Трябва да спра да се обяснявам толкова подробно.
 
Нали ви дадох съвет, вие не ме разбрахте. Имах предвид, да се свържете с медии, сайтове, групи, страници на други организации или подобно, които смятате, че имат подходяща аудитория и да поискате публикацията/апела/статията ви/страница/група или каквото и там друго да бъде публикувано от тях, за да може да достигне тяхната аудитория. И тази услуга в повечето случаи се заплаща към тези медии,сайтове,групи и т.н. Това имах предвид. А не да ми давате пари на мен, за да ви издам някоя маркетингова тайна. Ако искате и фейсбук реклама си пуснете, ако мислите, че ще свърши работа.
 

Горе