Консултирай се с адвокат. Добър адвокат. Работата на добрия адвокат е да ти спести пари. Той ще ти каже кои документи и процедури са ти необходими, за да започнеш даден тип бизнес.
Държавните служители живеят от подкупи и балъци. Много счетоводители и тем подобни също се прехранват като насочват съответните балами към техни хора срещу процент.
Само книгата за безопасност ти е едно 200-300лв. ако я нямат изготвена, а ме съмнява да я имат, тъй като се прави вече като наближи да отваряш или като отвориш. Има хора, които се прехранват с това да консултират по създаването на такива книги. Мини през ХЕИ и питай какви документи ще ти трябат. Накарай ги да ти ги запишат на листче. После отиваш при адвоката ти и питаш - без какво от тези не мога. Има доста голяма вероятност да не можеш без пожарна безопасност. Приготви и там между 200 и 1 000лв. Касов апарат, електронен подпис, отварне на фирмена банкова сметка, всичко това струва пари, когато не е направено, и едни 1 000лв. можеш да ги подготвиш само за тези неща, ако си късметлия и минеш метър. Ако искаш да започнеш работа бързо и безаварийно - приготви си и няколко стотачки за подкупчета. Иначе няма да минеш по експресния път. Пък може и някой акт да получиш.
Договорите с доставчиците са много готини, но абсолютно безполезни. Особено при алкохола - качеството на това, което е в бутилките много зависи от това кой и какво ти продава. За това трябва да отидеш и да се срещнеш с тези хора на живо. Трябва да потърсиш познати, ако имаш, които да те свържат с доставчиците лично, за да може само някои от бутилките алкохол да са пето качество. Ако искаш да имаш дългосрочни клиенти тряба да знаеш какво ще продаваш и кои са му официалните доставчици, в коя държава се призвежда, кой го внася в България, кой работи с вносителя и може да ти предложи бутилки с тяхното име отзад на етикета. Което пак не е гаранция за качество, но значително смалява шанса в бутилката да има разредени спирт и оцветител.
Имай предвид, че съответните доставчици си имат оферти за новаци, които пробутват на всеки нов магазин, който се свърже с тях. Едва ли ще се разлиачават от офертите, които са дали на тези хора.
Друго нещо, за което може би човек не се замисля като отваря подобно заведение е за колко време може да изчисти стоката си. Ако купиш солени, сладки работи и ядки и ги заредиш и ХЕИ те забавят с месец защото искат пари под масата, половината ти срок да се отървеш от тези продукти е минал. Като мине още месец и ще хвърлиш стока за 1 000лв. заради изтекъл срок на годност.
Разрешителните за цигари и алкохол са елементарни за изкарване. Направо ги раздават като сълфетки, в сравнение с всички останали документи, които ще ти се наложи да изкараш преди да започнеш дейност.
Сметни си разходите с поне 20% място за грешка и помисли дали освен парите, които ще вложиш, ще имаш едни пари с които да поддържаш бизнеса ти ако върви на загуба 3-6 месеца или колкото там трябва. Хората няма просто магически да започнат да купуват за теб като отвориш врати.
Поддръжката на бизнеса ти започва от 300лв. на месец - счетоводител + базисни осигуровки на управителя. Имаш наем, ток, вода, телефон, СОТ, интернет?, канцеларски материали, стока на която ще й изтичасрока на годност, някакви пари за бюджет рушвет, за като дойде време ХЕИ да те проверяват, заплати и осигуровки на който наемеш. Да закръглим сумата на 1 500лв. на месец. Това значи да правиш по 50лв. на ден чиста печалба, за да си на нулата.
Ако ти си в магазина ти вместо работник сметката е същата, защото икономическата печалба ще ти е по същите сметки, дори счеотовната да казва друго. Трябва да фактурираш времето, което ще отделяш за този бизнес и пропуснатите ползи, които ще трупаш, от това че не влагаш същото време някъде другаде.
Реално ти продават правото да наемеш мястото и фирма, която не ти трябва, ако си откриеш твоя такава за 200 кинта.
Не забравяй, че много повече хора са забогатели от това да продават карти към скрити съкровища, отколкото хора, които реално са открили съкровище благодарение на тези карти.
И да разчиташ на чужд човек да ти върти бизнеса - забрави. Пак ще трябва да си там всеки ден, поне за малко, защото никой няма да вдигне и прашинка повече отколкото трябва за да отбие номера. Когато заплатата ти си върви без значение от борота - за какво да се мъчиш. Единствения на който ще му пука за успеха на твоя бизнес ще бъдеш ти и ако не си готов да бъдеш безкомпромисен към управлението на персонала ти - този тип бизнес не е за теб.
И 50лв. на ден не се вадят лесно от магазин в началото. Да не говорим за 100лв.
От всички тъпотии, които съм правил аз лично, да се набутам с подобен тип магазин беше най-голямата тъпотия. Не я препоръчвам на никой. Системата с хранителните стоки не е направена с цел да се правят страхотни марджини, а евентуално да изкараш достатъчно за да не затвориш магазина от яд или разочарование. Пари се изкарват, но не е златна мина и не е пасивен източник на доход.