Клиенти от чужбина

danko6

Well-Known Member
Здравейте, стартирах собствено бизнесче в сферата на услугите, разработките и консултации по-точно и вече се сблъсквам с малко по-сложните начинания.
С клиентите от България ще е трудна работата, хем не знаят какво искат, хем не искат да плащат, е не съм ги зарязал де за момента са ми единствената алтернатива, но бая нерви образуват пък поне да си заслужава.

Та въпросите ми са, като имам сайт за услугите си и предимно клиентите се свързват с мен чрез контакт формата и телефон имам ли някакъв вариант да привлека клиенти от чужбина.

В момента си имам офис, а пък и клинтите постоянно искат да се ходи при тях за да им предложа какво може да се направи изобщо и мен точно това ме спира за момента за чужбина. Мога да преведа сайта си на 6-7 езика (преводачи свободна практика), мога да си организирам онлайн рекламата, а и офлайн реклама мога да организирам в съответните страни, но все пак няма да имам офис където да се видя с тези клиенти, мога да им изготвя договори на техните езици, мога да наема преводачи да водим разговорите през конкакт формата, но ако направя сайт на арабски примерно едва ли ще мога да намеря човек на свободна практика който да отговаря на обаждания когато звънят хора от тези държави, тоест мога да сведа контактите само през контакт формата и няма да имам офис локализиран в тяхната държава.

Та в главата ми е ултра голяма каша в момента, много хора сигурно няма и да разберат какво питам, че и аз едвам си разбирам, но в момента мисля за 100 неща и най-важното гледам да не се навътря много. Искрено ще съм благодарен на хората които окажат някаква помощ :)

От: Клиенти от чужбина

Свързано е с разработки както на сайтове така и други неща свързани със фирмената идентичност и много тегаво звънят за среща каня ги в офис и те не могат да дойдат, а аз да ида. Отивам аз, все пак това е потенциален клиент, но 2 часа обясняваш на хора които и си нямат понятие изобщо за какво говориш (обяснявам като за идиоти, баба ми разбира дори), камо ли какво иска, накрая като ми набият цена от 200-300лв за цял проект ми избиват зъбите и минимум час загубен в разговори, отделно разходи за транспорт за ходене до офиси и това общо изгубено време ми спъва работата. Не казвам, че няма клиенти който си идват в офиса, но са доста малко. А за пазарлъците няма какво да коментирам просто, има оферта разбираме се за едни неща плаща за едни после ми звъни 30 пъти с въпроса- абе може ли да се направи това и това и това еее то, че може може ама като кажа, че си се плаща допълнително и се почва едно цупене и затваряне на телефона и след 2 часа пак се звъни миии видехме тука едни са им направили това искаме и ние така, гледат сайтове примерно за по 5-10 хилки и иска да му го направиш за 100лв :D :D

Да и на мен това ми е идеята това мога да го направя за английски и немски без проблем, но точно там са ми въпросите клиентите дали няма да искат някакви срещи в офис или нещо друго, повечето хора в този бизнес с които говорих ми казаха, че изобщо не играят на бг пазара и ми е интересно как се процедира тогава с клиенти от чужбина при локация на офис в България :D

Ако някой с опит не сподели, скачай смело - какво ще загубиш ми кажи - ако поискат среща - кофти, но ако не поискат - скубеш, а и винаги може да мажеш с аутсорсване на дейността, почивки и так дале, ако пък е за много пара и нещата се задвижат /платят поне нещо/ - за самолети нали си чувал:wink:

От: От: Клиенти от чужбина

Свързано е с разработки както на сайтове така и други неща свързани със фирмената идентичност и много тегаво звънят за среща каня ги в офис и те не могат да дойдат, а аз да ида. Отивам аз, все пак това е потенциален клиент, но 2 часа обясняваш на хора които и си нямат понятие изобщо за какво говориш (обяснявам като за идиоти, баба ми разбира дори), камо ли какво иска, накрая като ми набият цена от 200-300лв за цял проект ми избиват зъбите и минимум час загубен в разговори, отделно разходи за транспорт за ходене до офиси и това общо изгубено време ми спъва работата.

Слагаш в ценоразписа: посещение на адрес в рамките на София: 20 лева + 50 лв за всеки започнат час.

Да и на мен това ми е идеята това мога да го направя за английски и немски без проблем, но точно там са ми въпросите клиентите дали няма да искат някакви срещи в офис или нещо друго, повечето хора в този бизнес с които говорих ми казаха, че изобщо не играят на бг пазара и ми е интересно как се процедира тогава с клиенти от чужбина при локация на офис в България :D

Посещение в друга държава: транспортните разходи (самолет/влак/кораб) + хотел + €150 за всеки ден, прекаран в държавата (независимо колко часа е била консултацията).

И уточняваш, че тези цени се отнасят само за консултацията (и договарянето), относно предлаганите от теб услуги (за самите услуги се плаща отделно по договаряне).

И не забравяй за ДДС-регистрацията (7 дена ПРЕДИ данъчното събитие - т.е. трябва да я имаш от поне 7 дена преди датата на плащане).

Сайт само на английски, това си е така да се каже международен език и като е само на английски всички ще знаят че това е езика за свръзка. Ще си улеснил работата много.

Пример от тази сутрин: пропуснал съм обаждане и го връщам след 10мин. Номера съм го проверил, от Дубай е вдигат ми и като чуят английски и прехвърлят веднага.

Така че не ти трябват 6 езика, а и завиши цените.

Успех

Много благодаря момчета понякога просто трябва малко да те побутнат :D мен цените са ми напълно нормални за сектора и за услугите, в смисъл аз съм направил план и съм подготвил пари за тая фирма да бачка на 0 цяла година, та нямам никакво намерение да подбивам цените, един прост пример, обяснявам на един индивид два часа, като вкарвам и цени в обясненията и накрая тоя ми казва ми 200лв ти давам да направиш тая работа, викам шанса ти клони към 0 и той- емиии, ако мислиш, че съм успешен заради това, че винаги съм плащал колкото ми искат жестоко се лъжеш......
Просто му казах, че аз пък не работя за колкото ми кажат и му пожелах приятен ден и да си уплътни времето с нещо по-интересно другия път.....

Последно редактирано:

Горе