От: Кога смятате да емигрирате?
Бил съм една година в една малка Западноевропейска държава,
6 години в една голяма пак в западна Европа,
и още 13 години в една още по-голяма презокеанска държава, където имам и гражданство.
Сега съм в България, но мога да се връщам, да живея и работя легално и на трите места.
През годините съм срещал и говорил със стотици българи, като вас -
канещи се да емигрират,
току-що емигрирали
на няколко години имигрантство
на десетки години имигрантство
канещи се да се връщат в България
върнали се в България
повторно емигрирали
повторно канещи се да се върнат
и други подобни безкрайни варианти на съдби. Бил съм свидетел на различни житейски драми, разводи, женитби, уволнения, назначения, престъпления, затвори, бизнес успехи и добри кариери - причини или следствия от емигрантството.
Ако започна да ги разказвам ще се събере материал за един сериал с 5 сезона.
Та, като си говорим със стари емигранти за новите - изводи, с които се съгласяваме всички е че ако някой е калпав и неможе да се оправи в България той си остава некадърен и в чужбината.
Така че ако вие неможете да завъртите успешен бизнес в България така че поне да храните семейство , вероятността да го направите в чужбина клони още по-бързо към нула.
И обратно ако сте специалист в нещо, имате добра работа или успешен бизнес в БГ , има голяма вероятност да успеете и в чужбина.
И второто наблюдение с което всички стари емигранти се съгласяват е, че ако сте мрънкало в БГ , няма да минат и 6 месеца в чужбина и ще започнете да мрънкате и мърморите и там за същото.
Ако в България се оплаквате от:
българите
държавата,
политиката,
Образование
Здравеопазване
Защита от държавата
Правосъдие
Поле за изява
Заплати
Паркиране Задръствания Движение по пътищата
....(знам че това ще ви изненада, но) 6 месеца след като поживеете в Чужбина ще започнете да се оплаквате от
местните + българите
държавата,
политиката,
Образование
Здравеопазване
Защита от държавата
Правосъдие
Поле за изява
Заплати
Паркиране Задръствания Движение по пътищата
и куп още правила, които в БГ ги няма или може да не се спазват.
И това е неизменно. Срещал съм десетки такива и съм говорил с хора които са срещали десетки такива мрънкалници.
Казвам им: "Ти сега се оплакваш от същите неща като в БГ"
"Не аз не се оплаквам, аз ти казвам каква е истината"
Тук в този форум ги има също.
Живи и здрави да са, да емигрират и после да се обадят