От: Кои са най-използваните разплащателни системи
Таксата за наложен платеж се начислява на този, който плаща доставката. Ако си получаваш парите по банков път е 1.2%, а ако ги получаваш на ръка е 2.4%
Ако един търговец иска да е изряден и де укрива данъци и тем подобни, то не виждам смисъл да си взема парите на ръка, още повече, че не винаги собственика/управителя предава пратки...
Сайтовете за групово пазаруване според мен развиха бизнеса на изипей много, както и този на ипей.
3D security има на wizzair. И аз честно казано не бих си дал данните на картата на кой да е. Иначе съм доволен от ипей. Преди го имах като опция на сайта, и имаше 1-2ма се възползваха на месец, но го махнах, защото винаги ми правеше проблеми, а и се случи 1-2 пъти да се объркам по инерция да им сложа наложения платеж и да ми звънят от офиса на Еконт за да падне. Изипей ги спрях защото не можаха да направят така името на сайта да не се изписва. И представи си отива клиенти и си мисли, че всичко е дискретно и на бележката му пише кондоми.бг... С ипей нямаше такъв пробем. Те и двете са собственост на една и съща фирма. На изипей, ако нямаш преведени 100лв. чрез системата ти вземат 10 лв. на месец. Не помня колко беше тяхната комисионна, но на ипей беше 1.2% с ДДС.
Мисля, че всички payment gateways имат доста по-високи такси от 1.2%. Освен това, някой имат и месечни такси. Най-добре колко плащат с карти ще разбереш от някой сайт за групово пазаруване. Ако там процента е нисък за стоки със стойност до 50-100 лв мисля, ще е много по-нисък.
За стоки с изипей си е хамалогия за клиента. Трябва да ходи до клон на изипей и после да ходи или да чака да му донесат нещата. Едно ходене повече, отколкото с наложен платеж. А и на Изипей пак ще ги извади кеш от джоба, така че...
Не мисля, че наличието само на наложен платеж ще откаже някой от покупката, докато неналичието му може... пак ако става въпрос за стока.
Много зависи какво ще се предлага като цяло.
Техническата реализация на наложения платеж е елементарна, докато на другите, ако нямаш познания, ще платиш и за това.
Това, че в UK, USA и други се плаща с карти си има своите причини. Не е само въпрос на доверие. Откога имат банкови карти американците, откога Българите. Електронната търговия в БГ също е закъсняла.
Някой да сподели колко претенциозни са чуждестранните клиенти и правят ли проблеми повече от българските потребители.