Кой разбира от DNS и Хостинг настойки?

N1ck

Active Member
Приятел си купи хостинг от една компания, която е дъщерна на Lunarpages - PacificHost

Това, което за мен беше изненада е, че NS1 = NS2 = IP на сървъра където му е акаунта.

Според вас това притеснително ли е и изобщи има ли някакво същественно значение? Не ми се е случвало до сега.

Попитах съпорта им защо и те казаха: ами защо не? :)

По много причини не трябва да са на едно IP и дори не трябва да са в един и същи град нейм сървърите. Явно хоста е твърде смотан, щом не може да си позволи да си наеме един VPS за $5 някъде другаде и да си сложи на него един безплатен cPanel-DNSOnly.

От: Кой разбира от DNS и Хостинг настойки?

whois на това IP е ASN: United States AS15244 --No Registry Entry-- (registered Aug 09, 2005)

Какво е ASN и защо няма запис? :/

Има си запис
ASNumber: 15244
ASName: ADDD2NET-COM-INC-DBA-LUNARPAGES
ASHandle: AS15244
RegDate: 2005-08-09
Updated: 2012-03-02
Ref: http://whois.arin.net/rest/asn/AS15244

OrgName: Lunar Pages
OrgId: ACIDL
Address: 1360 Hancock St.
City: Anaheim
StateProv: CA
PostalCode: 92807
Country: US
RegDate: 2005-04-15
Updated: 2011-09-24
Ref: http://whois.arin.net/rest/org/ACIDL

Иначе ASN е автономна система - http://bg.wikipedia.org/wiki/Автономна_система

От: Re: Кой разбира от DNS и Хостинг настойки?

Излиза че тези пасифик хост са си наели нещо от лунар и продават евтин хостинг на баламурници... ще му кажа да си иска парите обратно. Мерси

От: Re: Кой разбира от DNS и Хостинг настойки?

Излиза че тези пасифик хост са си наели нещо от лунар и продават евтин хостинг на баламурници... ще му кажа да си иска парите обратно. Мерси

Какво те притеснява къде са DNS-сите. И толкова ли много пари е налял приятеля ти в този хостинг?!
Да на теория е хубаво всичко да е на отделни сървъри - бази, хост, меил, DNS - значи 5 сървъра ще работят за теб.
Аз обаче имам всичко това на един сървър и си бачка без проблеми :lol:

Мога да пусна втори сървър(даже имам и работещ такъв) ама за какво. Нали като падне хоста и да имаш DNS дето сочи натам, все тая :)
Лошото е ако падне DNS за повече от 24 часа... Но и това се оправя...

Така, че ако всичко работи нормално, свиркай си... Ако вземе да прави проблеми, може просто да смениш DNS или хоста в крайна сметка...

Приятел си купи хостинг от една компания, която е дъщерна на Lunarpages - PacificHost

Това, което за мен беше изненада е, че NS1 = NS2 = IP на сървъра където му е акаунта.

Според вас това притеснително ли е и изобщи има ли някакво същественно значение? Не ми се е случвало до сега.

Попитах съпорта им защо и те казаха: ами защо не? :)

как съм я пропуснал тази тема то е дълго значи неправилно е да са на едно ип но се ползва от някой от хостингите с една машина или при някой безплатни панели* правилно е да са в две различни мрежи.... така е по книга http://intodns.com/coolicehost.com днс клъстър - 6000 километра разстояние между двата днс-а... това за различните мрежи е изискване на някой регистратори който работят по книга... (доколкото знам мелбърн ит и други топ лайн)

тук идваме на обачето не всички ползвад днс клъстър

- доста цпанел хостинги с една машина го правят със две отделни ипта на сървъра днса пак си е там просто на различно IP така пак отговаря на изискванията на регистраторите и на външен поглед минава за правилно...

- някой големи цпанел хостинги го правят всяка машина на която е клиент да си има собствен днс ns71.example.com и ns72.example.com при такъв хостър означава че се намираш на сървър 35 на компанията... (неудобно е при местене на клиенти между различни сървъри) плюса е че всеки сървър е сам за себеси и падане на днсите ще засегнат само един сървър не всички...

падане на днс клъстър в различне датаценрове е малко вероятно както е вероятно ако датацентъра ти има проблеми няма значение клъстър или по отделно на сървър пак си в кюпа...

Update:

Тези дни си мислех върху този казус при който всичко е на едно ип. от една страна изгледжа неправилно, непрофесионално и какво ли още не.

От друга срана, реално погледнато дори и да видите 3 ип-а от различни мрежи не е гаранция, че и трите не са байднати към една физическа машина.... тук ип локатор може да помогне да се видят къде са разположени тези ип-та на картата и дали е спазено условието за 5000 км.

Обаче,

дори и dns-а да е перфектен, ако сгъне машината на която е сайта имаме downtime... при който за посетителят е все едно какъв е проблема, в днс или в локалният доставчик на интернет или ток.

Ако сайта е ок, обаче се сгъне днс-а пак кофти - зависи какво има по кешовете.

Ако машината на койято е сайта си бачка ок, тогава какво значение има къде е днс-а?

Реално мисля че това дали са на едно, две или 5 ип-а няма никакво значение.

Това, което има значение е как е настоена машината и кой и как се грижи за нея. Мина около седмица и трябва да спомена че сайта качен на този хост се зареджа за най кратко време от всички други тествани сайтове на различни хостинги.... ще го запазим така с пуснат мониторинг през 5 минути...

Ако сайта е ок, обаче се сгъне днс-а пак кофти - зависи какво има по кешовете.
Не е баш тъй. Това, че бай Петър от горно нанадолнище напише името на сайта ти, не значи, че заявката му ще иде към DNS на хостинга на сайта ти, и ако DNS е down, няма да му се отвори сайта.
Общо взето DNS-сите, се кешират от локалните DNS сървъри на доставчиците, от другите DNS клъстъри. Така, че може сайта ти да работи цял ден с паднал DNS, проблема идва когато мина DNS ъпдейта...

Ако домейна освен за сайт го ползвате и за емайл и някой се опита да ви изпрати писмо, докато DNS-а не работи, писмото директно ще му се върне - "няма такъв домейн". Ако обаче поне единия DNS работи, дори и главния сървър където е сайта / пощите да не работи - писмото ще се опашкира и ще се препрати и получи по-късно, когато сървърът тръгне.

Освен това ако DNS-а не работи, когато се обърнете към сайта, вашият компютър (и домашен рутер и рекурсивен резолвер на доставчика и т.н.) ще кешират, че такъв домейн няма. В последствие, дори и да тръгне сайтът, вие пак ще получавате отговор "такъв сайт няма" докато не изтече времето за кеширане на отговора.

Горе