Кой anchor е по-правилен?

BornToDrink

Member
Здравейте,

преди време спорихме с един колега кое е по-добро за плзване, когато имаме следния случай:

"обяви" ИЛИ "безплатни обяви"

Питането е, ако ползваме само втория пример, а искаме първия да се класира добре, то факта, че първия пример се съдържа изцяло във втория какво влияние оказва?
Т.е. ако се ползва втория пример, еднаква сила ли дава, както само "обяви", когато търсим краткия вариант в Гугъл?

Поздрави.

От: Кой anchor е по-правилен?

различно е да слагаш анхор с едната дума и с фраза от няколко думи
ако слагаш анхор
интернет
ранкваш за интернет
обаче ако слагаш анхор за интернет технологии
не ранкваш за технологии, защото гугъл знае, че словосъчетанието от различни думи означава различни нещо
и така -> технологии не е интернет технологии
има безброй технологии

ако линквам уеб дизайн
не ранквам за графичен дизайн, само за дизайн, и т.н.

с оптимизазия на сайтове е същото
едно е оптимизация на сайт, друго е оптимизация на персонал, трето е оптимизация на машини за правене на винкели.

същото е и с безплатните обяви.

за всичко си важат тези правила, още и преди да се е появил гугъл

:)

Е да, това е ОК, въпроса беше, въобще взема ли се предвид част от anchor-a, когато се търси само "обяви" например?
Или да го кажа така: линк кампанията е за двете едновременно, ако жуля само дългия вариант, оказва ли поне частично влияние върху краткия при СЕРП или да се "боря" за двете поотделно? :)

частично оказва.. но зависи колко си удовлетворен от тази частичност.
Пример от живота:

гледаме ранкването на сайта www.webdesign-bulgaria.com

за търсене на дизайн:
http://www.google.bg/search?q=дизайн&btnG=Търсене&hl=bg&sa=2

го няма до пета страница, натам не ми се рови.

при търсене на уеб дизайн
1-во място:
http://www.google.bg/search?q=уеб+дизайн&btnG=Търсене&hl=bg&sa=2

"бори" се за двете по отделно най-добре

частично оказва.. но зависи колко си удовлетворен от тази частичност.
Пример от живота:

гледаме ранкването на сайта www.webdesign-bulgaria.com

за търсене на дизайн:
http://www.google.bg/search?q=дизайн&btnG=Търсене&hl=bg&sa=2

го няма до пета страница, натам не ми се рови.

при търсене на уеб дизайн
1-во място:
http://www.google.bg/search?q=уеб+дизайн&btnG=Търсене&hl=bg&sa=2

"бори" се за двете по отделно най-добре

извинявам се, че ви прекъсвам дискусията. напълно съм съгласен с радев и само в подкрепа на примера

за уеб дизайн сайта му е на първа страница в гугъл, на втора в яху и на 36-та в МСН (което между другото си е завиден резултат :D)

а само за дизайн се ранква само в гугъл и то на 69 страниц

Мисля, че когато се бориш за дума и фраза, която я съдържа, трябва поотделно да ги гледаш нещата... ползата от едното за другото е доста малка според моите наблюдения :( За Google изглежда е адски важно да е 100% съвпадението.

Добре, а как ще коментирате изказването на един от лекторите в СЕО конференцията, че многото еднакви anchor-и Гугъл ги приема за спам, понеже нямало как да имаш 100 линка със anchor "обяви"?

Според мен има нещо гнило в тая теза, като се доказа със "провал"-а.
От друга страна.. защо не.
Но пък разнообразяването ще води до разводняване на anchor-а и ми се струва адски неефективно.

Мнение по въпроса? :)

news.bg
dir.bg
abv.bg
cnn.com
и т.н. имат 99.99999999% един и същ анхор

досега са нямали наказания :)

п.с.
на СЕО конференцията се говорише каквото се пише в СЕО блоговете
каквото се пише в СЕО блоговете идва от англоезичните блогове и от индия

а всеки блог, като всеки сайт се нуждае от контент, много
иначе цялото СЕО се събира в 20 реда нали се сещаш.

но цялата тая "индустрия" сео трябва да яде

по принцип ако искаш модела на линковете да е максимално близък до този на много старите саитове които имат само натурални линкове е хубаво да си с различен анкор на всякъде....

за провала още миналата година го написах че долбрия стар http://en.wikipedia.org/wiki/Google_bomb си работи ама едвали целта ти е да имаш сайтове които се ранкват благодарение на това

като идея как да е направено и да не бие на спамърия е анкора да е името на домеина

тои радев написал за името на домеина докато постна

• Like
Реакции: adi

Тоест на линковете да слагам името на домейна е най-добре?

Преди доста време Google обичаше еднаквите anchor-и (т.е. беше му все едно какви са) и така в много конкурентна ниша в българския Google преди малко по-малко от година бях излязъл на 4-то място на първа страница при търсене за конкретна една дума (за няколко думи по-лесно се изплува нагоре). След това алгоритмите рязко се смениха и почнаха наказнията за прекомерен брой леки линкове натрупани за малко време и особено тези с еднакъв anchor. Аз често съм пoпадал под такива наказания (поне 5 пъти), тъй като спамя предимно по директории (направо съм станал полуавтоматичен робот). За първи път тези дни бях санкциониран почти веднага след като ми изтече предното наказание, но това вече са подробности и вероятно се дължи на не точно наказание.

По-конкретно по темата:
Важно е да има колкото се може повече на брой линкове. Важно е да са с различни anchor-и, но същевременно трябва да са оптимизирани за малък брой ключови думи (противоречие, но факт), за да пробиеш по-лесно в конкретните ниши.
И все пак по-добре линкове с еднакви anchore-и и някакви си временни наказания, отколкото прекалено бавно трупане на линкове.

Последно редактирано:
От: От: Кой anchor е по-правилен?

...И все пак по-добре линкове с еднакви anchore-и и някакви си временни наказания, отколкото прекалено бавно трупане на линкове....

Това ли ти е извода вече и житейския принцип за оптимизация и класиране на сайтове в търсачките?
Успех! :wink:

създаването на различен анхор текст не е толкова трудно и сложно за изпълнение.
като си спамите по директориите, просто във различните директории слагате различен тайтъл. Не е такъв зор. Повечето софтуери вече могат да си зададеш повече на брой заглавия и описания и даже рандом го пускат по директориите. За FireFox има един куп плъгини, който позволяват също да си напълниш базата на плъгинчето с много полета с описания и заглавия.

Какво ми пречи в една директория да си пусна сайта с тайтъл и описание

Професионален уеб дизайн услуги, реклама в Интернет и SEO

в друга да е

Уеб дизайн услуги и оптимизация на сайтове за търсачки

в трета да е

SEO оптимизация и изработка на сайтове. Отлични уеб дизайн услуги

не е зор, и го правя.

така си имам различни анхор текстове и все с специфичните ми целеви думички. Без това се търсят по различен начин и акцентирам също по аразличен начин на тях.

Да не говорим в сателитните сайтове колко пък разнородни анхори и диип линкове можеш да си създадеш. Тогава не ти трябват и директории.
Нито спам и бълване по свежота и даота и прочие.

Дори с примера с обявите може да се направи интелигетно.

На едно мясато анхора ти е obiavi
на друго ти е obqwi, на трето ти е обяви, на четвърто ти е obiavi.bg например, на пето obqwi.bg на шесто обяви.бг

(още примери - обява, обявите... заигравка с ед. и мн. число)

всички тези примерни анхорчета се транслират, както и се търсят по различни начини, и ако в домейна си имаш и думичката обяви, песен и цветя!

Да не говорим, че гугъл вече си транслира почти всичко.
Например на уеб дизайн, одебелява думичката на английски web..
като си я имам и в домейна и е песен.
На обратно е същото.

Оправданията и алтернативни (кофти) изпълнения никога не са най-якото нещо, което може да се направи.

...
пак казвам.. еднаквите анхори в промишлени количества не пречат... ако си cnn или дир.бг

но тук сайтовете за който си говорим май не са от този ранг и оптимизацията им за търсачки трябва да си се прави като в SEO блогчетата.

Добре, а как ще коментирате изказването на един от лекторите в СЕО конференцията, че многото еднакви anchor-и Гугъл ги приема за спам, понеже нямало как да имаш 100 линка със anchor "обяви"?
Принципно това предположение дойде от самият питащ в диксусията, а част от лекторите подкрепиха. Мисля, че линкването с еднакъв анкор е опасно за нов сайт, но за стар - няма грижи. Виж резултатите от СЕО състезанието, например.

От: От: Кой anchor е по-правилен?

Принципно това предположение дойде от самият питащ в диксусията, а част от лекторите подкрепиха. Мисля, че линкването с еднакъв анкор е опасно за нов сайт, но за стар - няма грижи. Виж резултатите от СЕО състезанието, например.
Хм, мисля тук е момента да уточним кое се води нов сайт.
Моя е от 01.10.2008? :)

Иначе благодаря за коментарите на всички.

Горе