lastsentinel
Active Member
Прилича на Злато, НЕ е Сребро ! Що е то ?
злато злато залто
Всъщност какво е това загаТка?
Тая за крадеца е за първолаци - ще каже на султана, че след като избере ръка, султанът да покаже листчето от другата ръка. Съответно на него би трябвало да пише, че е осъден на смърт, а в ръката, която е избрал да пише, че е свободен.
Втората наистина е по-интересна, но за който е решавал подобни главоблъсканици е лесна.
Възможните комбинации от три числа, които имат произведение 36 са:
1 2 18 (21)
1 3 12 (16)
1 4 9 (14)
1 6 6 (13)
2 2 9 (13)
2 3 6 (11)
3 3 4 (10)
В скоби съм отбелязал сбора на трите числа. Ние не знаем кой е бил номера на къщата, но се предполага, че приятелят му знае. След като иска допълнителен жокер, явно номерът на къщата е 13 и той няма как да определи на колко години са децата без допълнителна информация. Когато бащата му казва, че "най-малкото има сини очи", приятелят му разбира, че 2 2 и 9 не е възможна комбинация, защото вероятно в такъв случай децата на по 2 г. са близнаци и няма "най-малко" и съответно остава комбинацията 1, 6, 6.
P.S. Не съм ги гледал в Гугъл. Ако ви се решават подобни задачи, имам една книжка "Интервюта за програмисти", в която има доста по-сложни логически задачи, на които няма да намерите отговорите в Гугъл.
Ако наистина сам го реши, имам основание да смятам, че си гений.Тая за крадеца е за първолаци - ще каже на султана, че след като избере ръка, султанът да покаже листчето от другата ръка. Съответно на него би трябвало да пише, че е осъден на смърт, а в ръката, която е избрал да пише, че е свободен.
Втората наистина е по-интересна, но за който е решавал подобни главоблъсканици е лесна.
Възможните комбинации от три числа, които имат произведение 36 са:
1 2 18 (21)
1 3 12 (16)
1 4 9 (14)
1 6 6 (13)
2 2 9 (13)
2 3 6 (11)
3 3 4 (10)
В скоби съм отбелязал сбора на трите числа. Ние не знаем кой е бил номера на къщата, но се предполага, че приятелят му знае. След като иска допълнителен жокер, явно номерът на къщата е 13 и той няма как да определи на колко години са децата без допълнителна информация. Когато бащата му казва, че "най-малкото има сини очи", приятелят му разбира, че 2 2 и 9 не е възможна комбинация, защото вероятно в такъв случай децата на по 2 г. са близнаци и няма "най-малко" и съответно остава комбинацията 1, 6, 6.
P.S. Не съм ги гледал в Гугъл. Ако ви се решават подобни задачи, имам една книжка "Интервюта за програмисти", в която има доста по-сложни логически задачи, на които няма да намерите отговорите в Гугъл.
Не, отговорът не е 21 минути.Four people need to cross a rickety bridge at night. Unfortunately, they have only one torch and the bridge is too dangerous to cross without one. The bridge is only strong enough to support two people at a time. Not all people take the same time to cross the bridge. Times for each person: 1 min, 2 mins, 7 mins and 10 mins. What is the shortest time needed for all four of them to cross the bridge?
Е, чак пък гений. Нали ви казах - просто съм решавал подобни и преди, то като схванеш принципа е лесно.
Ето няколко интересни задачки, които дават на интервюта за работа като програмист в Гугъл:
http://www.mytechinterviews.com/10-google-interview-questions
Пробвайте да ги решите без да гледате отговорите.
Ей тази е хитра и ми хареса, затова я копирам тук:
Не, отговорът не е 21 минути.
Там също има аналогична задача на тази с възрастта на децата.
Най-краткото време, за което могат да преминат всички е 17 мин.
Хайде без да гледате решението пробвайте да кажете как ще стане.