Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

mantaman

Well-Known Member
Ако има някой достоверна информация нека да сподели по различните молове какви пари са наемите и има ли шанс да се избиват или е само пране на пари
 
Преместих темата, защото смятам, че има икономически характер.

Това, което знам и съм виждал е, че в моловете се подписват доста стабилни договори за по минимум година, две (тук не знам вече след кризата, преди беше две), което реално ако се откажеш по рано, това нищо не означава в повече случаи, защото си плащаш редовно всеки месец до изтичането на договора, а забавянето на плащане или неплащане е съпътствано с доста стабилни неустойки. Това го знам от познат, който се точеше много силно да вземе там помещение.

Колкото до това дали се пере или не - има големи брандове в моловете, които седят там и им е ОК, а други просто изнемогват, а трети за престиж (пак големи брандове, може би).
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Сега рових из нета - За София попадам на цени от 24-35 евро на квм. при средно наета площ от 100квм

Някъде четох за един от моловете че дневно минавали по 25000 посетители - Проблема е че не са таргетирани хубавото е че по голямата част все пак би трябвало да са хора тръгнали на пазар с над средно материално ниво.

Ако се опитам да приравня този поток от хора към нетаргетиран трафик където има голям боунсрейт и една продажба се прави на около 500 влизания може да се очаква че има потенциал да се правят по около 50 продажби на ден - Към това ако можеш да си докараш и собствени клиенти които да отидат специално заради теб картината става доста приемлива.

При така зададените параметри - Ако средната продажба ти е около 50лв можеш да очакваш около 2500-3000лв оборот на ден тоест около 70 000 - 90 000 на месец дори при ниска печалба за МОЛ от 30% - Положителният финансов резултат може да бъде около 20 -25 000 от които като се извадят разходите около 10 000лв пак ще остават по около 10 - 15 000 чиста печалба.

Като бонус ти остава налагането на Бранда

Проблема е че ми се струва че може би малко послъгват с посещаемостта (като уебмастер дето продава реклама) - Може да се окаже че такава има само в пиковете събота и неделя а през седмицата продавачките си чешат катериците.
 
Да, не са таргетирани, но са байъри, това пак е добре. ;) И като се замисля, едните са байъри, другите зяпачи, я някой просто се разхождат, защото така е модерно.

Добре сметнато, но това е само хипотетично, нали? Не е реално от към практика? Имаш и друг бонус - когато се прави някакъв ивент в мола, а това не е рядко, бизнеса ти може да намаже. И все пак си в една еко система там, нали? Ако някой дойде да гледа филм, ще иска може би да седне да хапне преди това, а защо не и да пие едно кафе.

Този мол сигурно е малък щом прави толкова посещения. А да знаеш случайно това средно ли е или през работни дни, през уикенд, през празници?
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

когато правих проучване цените бяха от 20 до 80 евро на квадрат в зависимост от големината и местоположението. допълнително се плаща задължително такса поддръжка около 7-8 евро.

договорите бяха с банкова гаранция и за 5г. или подобни

това за 25000 човека не го вярвам. лично съм броил хората и съм наблюдавал колко пазаруват. основно киното, хранителните стоки и бързото хранене правят пари. и ейч ем и зара.
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

25 хиляди да приемем, че са истина на ден. Ще ти ги поразбия малко:

10 хиляди - кокошки с 50 лева в джоба, тесни дънки, прическа калник и летото цвички от онея дето не моа ги понасям, зимата с чизми. Разхождат се в мола и пият кафе, е така свят да ги види. Пък и както ти каза - брандирането е важно - тя ходи у моло.
5-10 хиляди - дечурлига дето след/преди училище са се срещнали "на мола", за да ядат джънкфууд и/или да гледат кино. Покупателна способност 20 лева в джеба, дадени от мама под предтекст, че ще одат "на мола" и да не изглеждат като клошар, някоя охрана да ги бие. Дрескод - шитаво якенце, чепици за предпочитане Найки, зализана причесчица, тесни дънки и още по-тесни аксонни връзки. Потенциал да изхарчат пари за нещо извън свръхограничения им кръгозор - 0. Потенциал да се опитат да откраднат нещо от магазина ти - над 50%.
5-10 хиляди - тупани влизащи ежедневно в мола за престиж след работа, задължтелно попръжващи през прозореца на колата, защото са чакали 20 минути на задръстването пред паркинга. Влизат в мола за покупки от хранителния магазин, кино, "да се видят със Сийка, щот не са се виждали с нея от как "оная спрънджа стана стюардеса в УизЕйр". Чат пат имат пари. Чат пат имат повече пари, ако са тръгнали с мъжа/жена си и видят нещо с което да се глезят себе си или половинката. Броя им се увеличава събота и неделя, ама тогава се маскират като "тупани влизащи в мола за престиж в събота/неделя" или още известни като "тъп съм и ми е скучно, мое да гледаме 3д/ша пием в ъндърграунда по кафе".

Разбира се от последните може да изцицаш нещо, строго зависи кво ще продаваш. Ако продаваш шир потреба - не, ако продаваш лули с морска сол за 40 лева по-имаш шанс. Ако продаваш нещо, което го виждат по талавизора най-имаш шанс.

Добавяме и някакъв процент дженерал сейрджии, дето ще им излижеш гъза да пробват дрехи, обувки и т.н. и накрая ти казват "аз ще го взема онлайн, мерси". Също много хора идват в мола (и съответно биват преброени) защото във веригата магазини на ДПС са пуснали Лионска наденица на 5 лева килото и да си вземат захар за бурканите, щото и тя е на промоция и никои друг магазин не ги интересува.

Така, че сметките са ти много "добри", ама само на хартия.... Нямаш ли изграден бранд, който да вземеш на франчайз по-добре пробвай със Солунска, Графа или дори Шишман, ако нямаш парите за Витошка или мол-о.
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Да ти кажа 25к на ден въобще не са малко даже ми се струва че лъжат като дърти цигани - Не помня вече за кой МОЛ го четох мисля че беше за този на Черни връх, но в едно интервю за новият МОЛ на околовръстното баровеца се хвалеше че щели да правят по 7 милиона посетители на година - Това са по 20 000 на ден и като се има предвид че са гърци значи релно ще са по 10 000 на ден

При работно време от 12ч 25 0000 човека на ден са средно по 2000 на час - Ама те не идват равномерно сутрин няма кой да ги напсува - Това означава че в пик часовете трябва да идват по над 4-5к на час това са по 80 човека на минута - Ако това е верно опашката от чакащи да влезнат трябва да обикаля околовръстното

Някъде четох един хубав коментар че цената на наема в МОЛ-а може да се разглежда като фиксирана цена за реклама - Та за това реших да го сметна и от тази гледна точка

При 6000лв по висок наем от нормалното за 100квм - се падат по около 200лв на ден които трябва да ги сложим в графа реклама - Срещу това получавате

25 000 импресии (ако сте на хубаво място - горе в хедъра) - Падат се по 8лв на 1000 импресии - Ако от тези 1000 човека 2 влезнат и купят е много добър резултат - Това ви прави по 4лв конверсията - Такава и в Адуордса трудно вече се постига.

Което ме навежда на мисълта че или яко лъжат в посетителите или 2-ма на хиляда да купят е доста оптимистично - Щото ако това беше вряно в моловете нямаше да има свободни места.
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

mantaman Имам познат който имаше киоск в един от моловете и не издържа много, някой по-горе беше писал за кино, бързо хранене и тн. това е основното на практика, мое мнение е, че ще е трудно ако не си много напред с "матеряла".... финансовия.

Миналата година брат ми прави запитване в 3 от софийските и само ми писа "тия не познават парите" - цените гонят тия в Westfield, та ме навежда на мисълта, че не е много оферта, а пика от посетители основно е през уикенда ( това го следяхме в продължение на месец, говоря за мола на Черни връх и за Сити центъра.

Просто не си заслужава посетители VS цена на квадрат за малък и дори среден бизнес - лично мнение.....
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Един приятел започна да продава от онази сладката царевица в един от моловете в София в началото на миналата година. Септември месец дето би трябвало да е един от най-силните през годината оборота му за деня е бил 70-80 лева и накрая затвори... то си зависи и какво предлагаш де, но тия 25 000 ми се струват надута цифра.
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Наемите по моловете се определят от 3 критерия: квадратура, "витрина" и местоположение. Теоретично ако наемеш 10кв.м. с витрина 2м (т.е. помещение 2х5 метра) и забутано до някой от кефените може и да не е много цифра, но иначе цените наистина са около 20-30 евро на квадрат. В договорите има и много криви клаузи за обещетения при предсрочно напускане - особено за по-малки търговци може да е по-изгодно да фалираш фирмата и да си отвориш нова. Доста от моловете ти набиват и глоби ако не отвориш магазина когато останалите работят - така че трябва да си го планираш и това :)
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Някои от МОЛ-овете взимат процент от печалбата на магазините. Зависи каква е договорката. Магазин за детски дрехи на средно известен бранд (Предимно китайски и турски парцали.), аз лично знам за около 20-25 000 оборот на месец. Като на морето в сезона скачат доста оборотите заради туристите.
 
В моловете в София трафика е предимно в почивните дни. Идете в 11 часа или в 15:00 часа през седмицата и ще ви трябват само няколко минути да пребройте посетителите и то на ум. Малко се позасилва след 18:00 часа, но в делничен ден както каза по-горе колегите, продавачките предимно се занимават с катериците си :)
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Опцията наема да си го взимат като процент от оборота е готино - Моловете ти стават Афилейти :)

Четох че на испанците от Зара им взимали по около 5% от оборота - Което ми се вижда супер малко, защото при 100квм магазин и твърд наем от около 7000лв това се равнява на 5% при 140 000 месечен оборот - Явно както винаги на чужденците им се дупим а после на БГ фирмите им дереме кожите за да плащат и заради Брандовете

При положение че на дистрибуторите си им давам по около 20-25% без проблем бих им давал 15% като на афилейт - Тоест при 100 000лв месечен оборот за наем ще плащам 15 000лв, което ще е два пъти повече от колкото ако плащам за площ по 35 евро на квадрат за 100квм - Но съм на 100% сигурен че няма да се навият защото знаят че лъжат в посещаемостта и че реално няма да направя повече от 15-20 000лв и те вместо 7000лв зорлем ще получат 3000.
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Зависи какво продаваш, ама 50 лв...на продажба...вижда ми се прекалено оптимистично. Дори ако говорим за дрехи. Много зависи от конкуренцията. Има много хора обикалят целия мол по два пъти, гледат цени и взимат най-евтиното или нищо.

Но основното:
1. Средна цена на продажба
2. Конкурентност в нишата
3. Таргет - ще е тъпо да продаваш строителни материали в мола.. не вярвам да има наплив. :lol:
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Средната цена на продажбата от 50лв даже съм я занижил по принцип е доста по голяма в моят случай

В моловете едва ли ще ти позволят да продаваш строителни материали ама я пусни фибрана на половин цена да видиш интерес :)

А и както са тръгнали нещата нищо чудно в скоро време и това да го има от начало бяха търговски центрове - после станаха търговски центрове със забавления - Сега четох че всъщност ИКЕА е част от мола на околовръстното и там ще има (може вече и да ги има) Бриколаж - Така че въпрос на време е да почнат и вар и пясък да продават :)
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Средната цена на продажбата от 50лв даже съм я занижил по принцип е доста по голяма в моят случай

В моловете едва ли ще ти позволят да продаваш строителни материали ама я пусни фибрана на половин цена да видиш интерес :)

А и както са тръгнали нещата нищо чудно в скоро време и това да го има от начало бяха търговски центрове - после станаха търговски центрове със забавления - Сега четох че всъщност ИКЕА е част от мола на околовръстното и там ще има (може вече и да ги има) Бриколаж - Така че въпрос на време е да почнат и вар и пясък да продават :)

Ами... не вярвам, освен някой, който живее в опасна близост до мола да пазарува строителни материали оттам. Самото място се възприема като място за срещи или забавление.
За секунди си представих как някой мъкне цимент по ескалатора, целият омазан. :D
 
Абе не вярваш, ама Бриколажа дори е пуснат в Ринга на околовръстното и цяла събота гледам мъкнат някакви дръвчета из мола, та какво лошо и някоя торба с цимент да се появи.
 
От: Колко са Наемите в МОЛ-овете в София

Магазини, като Ейч и Ем, Уайкики правят много сериозни обороти. Колко не мога дакажа, както и наемите им, но обороти корави ей богу правят.
 
Абе и горе Джънка също + Хепито, което пак мога да се причисли към Джънка. :) Но Макдоналдс, Събуей и Кентъкито къртят с обороти. Нещо Бъргъркинг се опитват да пробият, но за жалост още не са толкова известни с Джънка си. :)

От другите магазини - телекомите, което е нормално да им техен офис там - освен удобство, така и престиж, както и някоя друга банка. Ааа, да и някои технологичен - Техномаркет или Технополис, а в Люлинския мол има някаква нова марка - Техмарт или нещо такова. :) Някой друг фитнес и задължително Арена или Синемакс. :)
 

Горе