Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

mantaman

Well-Known Member
Тъй като станаха доста темите включително и една моя в която се предлага изработване на лого или банер след което следват коментари от родът на това как може за такива цени да се говори и работи и тн.
Та в тази връзка искам да разнищиме три въпроса -
Първият- Лично според вас Колко би трябвало да струва изработване на Лого или Банер така че с удоволствие да дадете всичко на което сте способни.
Вторият - Под каква цена не бихте се въобще наели, защото смятате, че е подигравка с трудът ви.
Третият - Лично на вас колко време средно ви е необходимо за изработката на един качествен проект от идеята до завършването му, така че факторът време да не е оправдание за крайният резултат.
И за да говорим за конкретни неща нека логото да бъде векторно а банерът флаш 5 секунди 468х60.
Очаквам ползотворна дискусия от която да изкристализират някакви приемливи параметри
 

BRAIN_PAIN

Well-Known Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

То в последно време цените на тези услуги паднаха изключително много. Има сайтове, които правят за 10 долара лога каквито може да си купиш и за 50-100$ от друго място. Лично аз като казвам цена около 10$ повече от 1-2 часа не влагам в това лого. Или 5 $ за анимиран гиф банер също повече от час не се занимавам с него. От цялата работа излиза, че ако искаш качествено нещо, над което дизайнера да отдели повече време, трябва да му дадеш повече пари. Например аз работя за 5$ на час или поне така излиза. Ако искате лого което да стане по качествено като идея и изпълнение, ще трябва да вложа много повече от час. Но хората не искат да плащат по 50-100$ за лого ами искат по 10$ и хем да е най-доброто :) Еми те трябва да се научат, че за 10$ получават точно това, което заслужават, а не да ми очакват чудеса :) За форума мисля, че 20 лева за лого е добра цена, но ако искате наистина нещо качествено се отделят поне 100$ и се пуска конкурс в съответния сайт за дизайн, като 99designs или други подобни :) В дигитал пойнтс може да получите същото качество каквото и тук на същите пари, но с това изключение, че там има повече дизайнери и ще имате по-голямо разнообразие от 10$-ларови дизайни за да изберете :) Има хора от глад умират, праят дизайни за по 2-3-5 долара, ама за тях това са много пари. И все пак трябва да се съобразяваме с българската реалност. Замислете се колко пари давате за цигари, за глупости, а като стане въпрос за лого и за банер, което да представи добре тяхната фирма/сайт/дейност доста хора се циганят :) Хем иска ефтино, хем като го види иска по-качествено, няма как да стане :) Та цената е правопропорционална на качеството, колкото повече толкова повече :D
И всеки да си прави изводите какво качество търси и колко пари да отдели. 10$ лого е или 5$ банер са толкова качествени колкото маратонките на тези цени по пазара :) Има една кофти страна на конкурсите. Хората които ги пускат доста често правят избор базиран на тяхната представа, което е грешно. Защото много пъти ми се е случвало да знам, че съм направил нещо качествено и се развълнувам, а когато този от конкурса избере нещо изключително грозно и отблъскващо, направо ме вбесява. Когато тъсите дизайнер и сте разгледали портфолиото му, и то ви харесва, доверете му се, не му разбърквайте работата с някакви ваши си идеи и промени в последния момент. Що искате толкова направете си сами логото или банера :) Но след като сте поели ангажимент към даден дизайнер и неговата работа към вас не ви харесва, не се сърдете на него, а на вас защото не сте си направили достатъчно усилие да проучите добре дизайнера. Нещо такова общо взето :)
 
  • Like
Реакции: Brad

Noke

Well-Known Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

  1. Първо трябваше да се уточни, че в тоя форум не съм видял някой, дето да търси лого - повечето искат картинка да сложат в горния ляв ъгъл на сайта си.
  2. В тоя форум съм видял едва 4-5 неща дето приличат на лога. Подобно и в ДП, макар че отдавна не съм разглеждал там какво се предлага за $10. Демек има разминаване на понятията.
  3. Клиент, който търси комбинацията лого + банер(-и) по правило току що е пуснал поредния траш сайт с фрий (или масов премиум за $40) темплейт и няма възможност/желание за прилична инвестиция в предполагаемия си онлайн бизнес. Следователно идеите за брандинг, интернет идентичност и още сума ти понятия от Маркетинга, са МНОГО далече от него. Или просто играе на дребно - 100 сайта, изкарващи по $20/мес.
  4. $10 за картинка да си турите отгоре на сайта мога да направя за 1/2 час, няма проблем. Избичвам ви отмах една шаблонна с ОТРАЖЕНИЕ ОТДОЛЕ ала WEB 2.0 style. Въпросът е че тая картинка няма да ви помогне почти с нищо - само ще замести стандартния за темплейта надпис.
  5. Примерно тука е обяснено що едно нормално лого струва доста по-скъпо: Why professional logo design does not cost $5.00

С уточнението, че аз истински ЛОГА не правя. Не съм достатъчно добър в това за момента и затва не предлагам тая услуга. Виж, картинки и надписи за горе отлево - на килограм. Само че гледам да държа някакво ниво и едното ми отнема поне 3-4 часа. Мога и за $10 да скалъпя някакъв крап, но би било зле за "корпоративния имидж" :lol:

Затова $10 за картинка/заглавие за отгоре са допустими. Получавате това, за което плащате. Траш основно.

10-доларовите клиенти и дизайнери въртят далавери тук или в ДП (примерно) - просто тва си им е "нишата". Който иска повече - чете, учи, и отива на други места и се опитва да пробие. Не го казвам с надменност или някаква демонстрация на превъзходство - както споменах, аз лога не правя. Банери - само 3 досега - даже тия дни постнах третия си банер въобще тука у тоз форум :wink: . Затуй може и да ми пренебрегнете мнението - ваша си работа.

ЕДИТ:Айде някой да напише мнение, че забрайх да отговоря на конкретните въпроси горе, пък ако натикам ще текст тука у същия пост, ши пр***а юзабилитито и рийдъбилитито най-вечи... Тъй де, нали на професионалисти съ прайм.
 
Последно редактирано:

xopacuo

New Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

1 - лого от 100$ нагоре, от там вече цената зависи от конректният проект, флаш банер от 5 секунди е пак много широко понятие, ако се сменят 2 картинки 10,20,30 лв, ако е някакъв екстендед флаш, някаква друга анимация, трябва да се прави сториборд, трябва да се рисува нещо от 100лв. до няма горна граница.
2 - както беше казал един колега под 100 лв изобщо няма смисъл да се пуска илюстратора :)
3 - 2-3 дни до седмица, зависи от сложността на проекта.
 

Noke

Well-Known Member
От: От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

...
10-доларовите клиенти и дизайнери въртят далавери тук или в ДП (примерно) - просто тва си им е "нишата". Който иска повече - чете, учи, и отива на други места и се опитва да пробие...
Самокуотвам се с едно пояснение:
Освен сичко друго тая точно ниша е най-пренаселена. Изразходва се най-много време за намиране на клиент, щото се бориш с цяла Индия и половин Пакистан за $5 проект. Или участваш в конкурси за $10 със същия контингент :) .

По-нависоко климатът захладнява и маймуните не виреят.
 

bogdan

New Member
От: От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

моето лого струваше 400 лева, това включваше 5 варианта, от които си избрах, след като си избрах вариант имаше допълнителни корекции, след това дизайнерът ми го изработи в 2 варианта с различни цветове и ми го даде във векторен формат + шрифтовете за фотошоп... бях го подбрал да има богато портфолио и много лого дизайни преди това....
 

V.Andreev

Well-Known Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Относто флаш банер : тук
Предлагаме различни видове флаш банери.
Може да разгледаш цените и примерите.
Опит: Над 100 реализирани банера

Лого:
При по искване от Вас, мога да Ви отделя време за да Ви запозная с нашите проекти,екип и процес.
 
Последно редактирано:

mantaman

Well-Known Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Андреев ти би ли поръчал нещо при човек който не те изслушва докато му обясняваш какво ти е необходимо - разбира се че не. Тогава как очакваш някой да ти поръча нещо когато ти пишеш в тема без да си си направил труда да прочетеш поне първият пост.
 

varlov

New Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Здравейте, не мислех да ви натрапвам и моето мнение ... но защо пък не ... нали е форум :)
Първи въпрос - има ценоразпис на съюза на художниците. не знам дали има актуализация на цените, но последо преди няколко години логото в най-ниската му степен (авторски права за само БГ) беше около 1200 лева. Тъй като на мен не ми е толкова бяла брадата взимам 750 лева, като включвам и дизайна на визитки и бланки в цената.
Ако трябва да бъда честен, най-добрите ми лога са правени за без пари. Така че мотива за работа едва ли е само финанси за мен и с това слагам отговор 0 лева на втори въпрос.
Времето е доста относително ... тъкмо си мислиш че си успял за седмица да задоволиш клиента си ... и гледаш че отишъл още месец и половина ...
 

proFAN

New Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

За съжаление в настоящата действителност наистина е трудно да се поставят граници било то ценови или времеви.
Всеки проект е индивидуален, както и самият клиент.
Аз съм на мнение, че всеки който си разбира от работата, си е поставил граници в които работи и не би паднал под тях,
въпрос на самоуважение и уважение на собствения труд.
Според мен реалната цена за разработка на логотип с всичките му категории е не по-малко от 600 лв.
А флаш банер, както бе споменал един от усерите в зависимост от това дали е рисуван или са използвани готови картинки, не по-малко от 100-150
 

lyust

Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

има дизайнери, които за 50-60 лева ще ви изработят прилични логота...ако бюджета ви позволява плащайте и повече
индийците и пакистанците, които работят за по 5-10 долара са ясни... рядкост е да случите на нещо добро при тях
 

Gaspod

New Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Здравейте, реших и аз да дам своя дан към темата. Хубаво би било да работим по ценовата тарифа на Съюза на художниците, но когато тази тарифа е била валидна не е имало "нашествието" на индийци и др. Истината е, че може да ви направят доста свестни лога за 80-100$ , ако пуснете конкурс в elance.com.

Иначе цената за професионално изработено лого, която взимах преди кризата беше 480лв. Сега - 360лв с ДДС разбира се:) За съжаление, поръчките намаляха драстично. Повечето искат "надписче". Колко време ми отнема изработката на лого е трудно да кажа - зависи от продукта, от клиента... изобщо зависи от музата ми. Средно предлагам от 5 до 10 различни графични варианта, после цветове и т.н.
 

itws

New Member
От: От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Имаме желание да пуснем питч за изработка на векторно фирмено лого - моля тези, които са заинтересовани да се свържат с нас.
 

yasoo

Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Темата е малко старичка, но нека споделя и аз.....
Цената за изработка на лого е много относително нещо, зависи от клиента, от изискванията му, от броя на концепциите, от това дали ще иска само лого или цялостна корпоративна идентичност... и т.н. и т.н. Поне аз работя така. До преди година цените бяха едни.... за съжаление сега се попромениха (криза е хихихи). Аз взимам средно 250-300лв. за дизайн на лого с 3 концепции и до 3 корекции към избрания вариант. Нооо всичко е много относително... зависи си от клиента ;)
 

Tqnata

New Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Съгласен съм с колегата yasoo. Много е относително, но държа да отбележа ... Ако някой твърди, че е дизайнер и ще Ви прави лого за 5 лв., трябва да знаете 2 неща. Първо - той определно НЕ е дизайнер и Второ - продукта който получите от него определно НЕ е лого (освен ако въпросният човек не е някой близък Ваш приятел или роднина и реши да Ви направи подарък). Разработка на лого която включва 3 концепции с до 3 корекции минимум 200 лв. Ако пък има визитки, бланки и всякакви други неща към пакета минимум 250 лв. ако искате да получите нещо качествено. Не е реално логото на фирмата Ви да струва колкото една ракия в кръчмата...
 

xpress

New Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

като гледам какви суми се въртят ... ок евала умствения труд е най-скъпо платен, но за нещастие във форума не сам видял подобни цени (или поне не са писани) цените които сам срещал са от рода на: лого - 5лв, лого - 10лв, лого - 8лв(2лв намаление) о_O , брошура - 10лв., и още какви ли не бисери. Просто куцо, кьораво и сакато който може да щрака с мишката се прави на дизайнер и вече големия бизнесмен, а всъщност е едно 11 годишно лапе с лупи като дъното на бутилка от кока-кола и проблема е че не е 1 а са ..... много. А колко от тях работят или се занимават професионално с рекламен дизайн е отделен въпрос. Та за в будеще едва ли ще виждаме други неща освен табелки - жълт фон с червени букви СТРАНДЖАНКИ, и лога от типа 2 букви пресечени и айде 5лв. Според мен трябва да се поставят примерни цени за логотип, дизайн на ***** и вече портфолио на дизайнера и клиента да избира в качество. Просто изказвам мнение, ако съм обидил някой не е било нарочно или целенасочено.
 

Tqnata

New Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Индийците и Пакистанците са виновни... Това в кръга на шегата. В България пари от дизайн много малко хора могат да изкарат. И като казвам пари нямам предвид да взимат по 1000 лв заплата в някое от столичните криейтив студия. За жалост обаче момчетата на строежа срещу нас и те получават толкова, а по цял ден разхождат ръчна количка пълна с тухли. И все пак... няма да си пусна програмата за 10 лв дори и гладен да си легна (което едва ли ще се случи :) ). Клиентите трябва да се научат да уважават нас и труда ни, и да осъзнаят, че в крайна сметка това за което плащат е и тяхното лице пред техните клиенти, не само моето!
 
Последно редактирано:

Sunnybeach

New Member
От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер

Логото не винаги се получава за съжаление, дори от професионален дизайнер с много опит
Най добре е с конкурс.
 

Горе