Копирането на съдържание е престъпление

BullBlogger

New Member
skull_and_bones.png

Редовно някой изпищява за окрадено съдържание. Наистина е много гадно най-нагло да ти копират съдържанието. С всяко повдигане на темата или с обсъждането на нов случай се каня да проуча по-подробно въпроса и от няколко месеца подхвърлям разни недовършени статии по въпроса.

Едва ли на всеки му се четат пълните статии за това в резюме

****************​
Копирането на съдържание е престъпление по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права. Наказанието е дефинирано в чл. 172а на Наказателния кодекс на Република България и вкратце е: лишаване от свобода до пет години и глоба до пет хиляди лева. Ако на някой понятието "лишаване от свобода" нищо не му говори ще поясня - влиза се в затвора, кауша, пандиза, зад решетките, панделата, на топло, дранголника, тъмницата, ареста, зандана, тюрмата, клетката, а може и с по-фолклорните - да ти пуснат резето, да ти лопнат мандалото, да ти отпушат клапана, да ти разширят шибъра.

****************​

За сега пускам три статии и в близките дни планирам още две по темата. Ако някой има мерак да чете ето линкове към трите публикувани статии - ако някой друг има претенции за линковете и смята, че си правя сео: използвайте бутона за рипорт на поста и го пратете на админите, а не пишете безсмислени коментари долу - аз използвам триъгълния бутон при всеки удобен случай.

Копирането на съдържание е престъпление

Крадат съдържание от мен. Какво да правя?

Обвиняват ме в кражба на съдържание ще лежа ли?

Това е до момента

Една от следващите теми ще бъде как да се предпазим от кражба на съдържание, всякакъв род предложения в коментарите в темата са добре дошли. Ако някой се свени да пише тук може да коментира и в блога, но мисля, че ще е по-конструктивно ако предложенията се обсъждат тук във форума.

Надявам се на смислени коментари и градивна дискусия, защото всички страдаме от този проблем, а българския интернет ще бъде такъв какъвто ние си го направим.

От: Копирането на съдържание е престъпление

Полезна тема и грамотно написана. Браво. Имаш репутация от мен.

Крадат съдържание от мен. Какво да правя?- тази статия също ми допадна. Не се надявам на съдействие от закона, но ми харесаха предложенията в "Мога ли да направя още нещо?", макар много хора вече да ги знаят, тъй като са коментирани тук и на други места.

От: От: Копирането на съдържание е престъпление

Крадат съдържание от мен. Какво да правя?- тази статия също ми допадна. Не се надявам на съдействие от закона, но ми харесаха предложенията в "Мога ли да направя още нещо?", макар много хора вече да ги знаят, тъй като са коментирани тук и на други места.

Разбира се имало е доста дискусии по въпроса и много пъти нещата се повтарят ли повтарят. Не очаквам да се случи някакво чудо невиждано и в тази тема, но повторението върши работа понякога.

М др за съдействието от закона - то ако сам не си съдействаш закона самичък никога няма да се сети. Предвидени са някакви драконовски мерки против пиратството (което включва и копирането на съдържание), а в същото време този спорт се практикува не само от пишман уебмастъри, а и от сайтове с претенции за сериозност и отговорност към потребителите. Нещо ми се ще да вярвам, че на нашия толкова малък пазар бихме могли по-лесно да се защитим или поне да знаем правата си при кражба на съдържание. Естествено много съм далече от илюзията, че това ще стане с два-три поста в някакъв блог или с една тема в предприемача - повтарянето обаче помага.

Интересно ми е също как трябва и как се третира пренаписването на статия. Кражба ли е или не?

имаше един много добър пост по въпроса в уебмастъра. Не искам да го преписвам. В резюме:

има неща, които не са обект на авторското право (и си ги пише в закона) като факти и събития. От тази гледна точка ако пренапиша публикация от вестник, в която се споменава, че Премиерът днес е бил на посещение някъде си това не е кражба на съдържание, защото аз използвам общоизвестен и неоспорим факт. Е, използвал съм за основа новина от друго издание но съм използвал само фактите от нея.

Ако пренаписвам обаче анализ, научна статия или ако щете просто творческа статия от друг блог, независимо от факта, че използвам свои думи и изрази и дори заменям изречения, аз не изменям същината на сюжетната линия или на тезата. В този случай става въпрос за плагиатство. Простичко казано пренаписването в общия случай, в който го използваме ние е плагиатство. Недостатъкът е, че се доказва доста трудно освен ако умишлено не е допусната фактологическа грешка в статията, която се пренаписва от плагиата. Тогава става кофти.

Много добър отговор. Имам друг въпрос по темата. Кой е "по-виновен" в случая? Този, който пренаписва статията или този, който я поръчва и публикува съдържанието на сайта си?

А не е ли плагиатство само ако твърдиш, че ти си автор? Ако цитираш истинския автор не би трябвало да е плагиатство. Трябва да се спомене в тази тема понятието ЦИТАТ като цяло. Ползва се още от древни времена и би трябвало да е напълно законно.

А как се процедира с копираното съдържание когато изрично е посочен източникът с хиперлинк? Според мен тогава би трябвало да е законно. В интернет форумите редовно се копират материали от новинарски сайтове. Това кражба ли е ако липсва позоваване на източника и ако е кражба кой носи отговорността, авторът на поста или уебмастърът?

Това са все въпроси, над които се чудя дълго време и нямам категоричен отговор.

Harkon малко е трудно да се каже кой е по-виновен. Гони се този, който е публикувал съдържанието и тъй като в общия случай поръчването на статии става по форуми, по скайп и прочее неофициални канали за комуникация, а плащането става по-още по-странни и недекларирани начини, проблемът най-вероятно ще си остане у публикуващия статията. Простичко: аз публикувам нещо купено от Пройчо във форума, е аз съм му платил ама не мога да обясня с кви пари (разбирай от тоя сайт нищо не декларирам) и нямам никакъв мерак това да излиза на светло. Въпросът за мен е кое е по-малкото зло -

а) да рискувам да ме съдят за недекларирани доходи и да си платя всичко но пък за сметка на това да се опитам да мина метър и да хвърля цялата вина върху Пройчо с всички съпътстващи рискове (липсата на граждански договор например)

б) да покрия Пройчо, защото при първия вариант пак няма гаранция, че няма да го отнеса като плагиат и да се разправям сам с автора на произведението

VtoriChepik, да прав си, че не засегнахме цитата до момента. Цитатът е разрешен по смисъла на глава пета от Закона за авторското право и сродните му права а именно СВОБОДНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ. Няма пречка да се позоваваш на друг автор или на множество други произведения но само когато "цитирането трябва да съответства на обичайната практика и да е в обем, оправдан от целта". На прост език казано не мога да "цитирам" цялата статия, дори и да посоча източника и автора.

Разбирам какъв би бил следващия въпрос: в такъв случай това означава ли, че негласното етично правило за пускане на линк към оригинала на статията при копирането и Е нарушение на закона?

На така директно зададен въпрос отговорът е ДА!

Има някои изключения посочени в глава пета от Закона за да не стане темата суха и скучна като стара мома ще обобщя:
- речи, пледоарии, отчети и други от тоя род
- възпроизвеждането от средствата за масово осведомяване на вече разгласени статии по актуални икономически, политически или религиозни теми и то само ако не е забранено от автора
- произведения публикувани от образователни институции (напр дисертации) но само при условие, че няма да се печели от разпространението им

има още десетина точки, но в общи линии това е всичко, което може да ни влезе в работа

Много добра статия ! (както и другите :) )

Поздравления!

Бате, евалата. Много добра тема, както и за другите те поздравявам. Винаги (откакто съм онлайн) съм бил против това. Много е кофти да вземеш труда на някой и да го плеснеш на твоя сайт и да се надяваш, че си добър, защото си крал "умно". А това е много често срещано, но ако е вид успокоение - не получават голям ранкинг благодарение на дублирано съдържание. Но опредлено излизат тук там, но всички читави оптимизатори знаят, че това не е никаква работа. Не случайно големите артикъл директории не толерират артикъла до го има другаде преди на техния сайт. ;) Всички използващи този метод знаят за кои говоря. Успехи и дано всеки крадльо на контент да му падне торба с пирони на главата му. ;) Имаш репутаця и от мен, напълно заслужена. ;)

Успехи и дано всеки крадльо на контент да му падне торба с пирони на главата му.

Благодаря Блинки,

Бе ако не е торба с пирони поне в серпа да се срине :lol:

Поздрави за страхотната работа, която вършите за това малко общество - за търпението и постоянството ви - твоето и на Coolice

Успех и на двама ви

ПП абе що никой не предложи идея или техника за защита от крадено съдържание?

Хайде първото вече го казахме:

Ако един и същи сайт ви краде безогледно и поголовно обаче пренаписва статиите ви и твърди, че просто "мислите на една вълна" пуснете статия с факти, които не са верни (буквално сте си ги измислили). Естествено тариката ще се хване - така поне ще имате доказателство, че ви краде безобразно. Друго?

ПП абе що никой не предложи идея или техника за защита от крадено съдържание?
има плъгини за да не се маркира текста и да не може да се натиска десен бутон, но и това не спира краденето на статии.

също и плъгин за да ти пренапише rss фийда (поне като дърпат от рсс-а ти да е пренаписано :):)), но това си е много тъпо

п.с. за wp говоря

Може да се сложи съдържанието под формата на картинки, но това първо, че затруднява потребителя и второ, че няма да спре някой изключително нагъл да го препише.

Може да се сложи съдържанието под формата на картинки, но това първо, че затруднява потребителя и второ, че няма да спре някой изключително нагъл да го препише.
Защо да го преписва? Ако е истински нагъл, ще копира картинките. :)

също и плъгин за да ти пренапише rss фийда (поне като дърпат от рсс-а ти да е пренаписано :):)), но това си е много тъпо

HaRRo, тва с пренаписването на РСС-а верно е много тъпо - по-добре да пусна съкратен РСС отколкото да го пиша като индиец

Първото е все някакъв цяр, но със сигурност не е решение - просто малко ще го поозори

Физически начин за спиране практически няма

Fozzy, ако попаднеш на упорит крадльо може сам да се прекараш - сайта на плагиата дефакто ще се индексира с уникално съдържание. До скоро се мяркаха съвети за "бране" на уникално съдържание от pdf файлове - колко му е да се амбицира да препише една статия

Много хитра тактика спомена vha777 - за да докажеш, че съдържанието е крадено подменяш някои букви с латинските им аналози. Така доказваш, че съдържанието е копирано от твоя сайт. Например думата съдържание изписана с първа и пета буква на латиница може да изглежда така

Код:
c<span lang="bg">ъдъ</span>p<span lang="bg">жание</span>

Защо да го преписва? Ако е истински нагъл, ще копира картинките. :)

ако е ама наистина нагъл ще го препише и ще те обвини, че си го откраднал от него

Добре, да кажем че някой ми е откраднал съдържанието. Как ще докажа пред съда, че аз съм автор на материала? С какви механизми? Какви ще бъдат доказателствата?

с две думи 90% трябва да сме в кауша и да ни разширяват халките?

Amoun що 90?

пък и като напълним кауша ще пренесем форума там. Колкото до разширяването на халките ако аватарите ни имат нещо общо с действителността мислете му :lol:

Горе