Re: От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...
Зависи къде живееш. В някои квартали или блокове може никога да не те оберат, докато другаде, ако ще да се оградиш с ров пълен с крокодили, пак ще ти намерят цаката крадците. Примерно, на места има дежурни бабки, които не дават пиле да прехвръкне, камо ли някой крадец да обере жилище.
Да, много зависи и къде живееш. Аз и в предишните ми 2 блока живеех с военни и полицай. Нямаше такова спокойствие. Да тръгнеш да ограбваш там е равносилно на самоубийство. И хората в блока наистина им пукаше кой влиза, кой излиза, какво се случва. Нон стоп се знаеше за всичко.
Сега като се преместих в нова кооперация, направо не съм виждал такава анархия и безгрижие. Което е предпоставка да е и добра мишена за крадци и всякаква паплач. Там където няма обединен екип, лесно може да се нанесе удар. Пък и в една нова кооперация са се събрали от кол и въже. Камерите и СОД не спират крадците, когато има такива приятни за тях условия. А за полиция грам не говоря.
Прибирали сме се и сме чакали пред вратата, чакащи ключар, защото някой ядрен физик е решил, че държим нещо много ценно. За съжаление, само ще рискува за нищо. Колкото повече пробват, толкова повече стигат до извода, че не си струва. Няма какво да се прави, освен да се браниш по един или друг начин.
Само за протокола, статистиките показват, че кражбите са се повишили. И как няма, тия крадци в парламента го направиха невъзможно за живот и каквото и да е оцеляване. И познайте къде има силна концентрация. Да точно така, в големите градове, в който все още има икономика и скътани пари. Тенденцията е нещата да стават и по-зле. Ще поговоря и после за полицията. Но после.
Стават все по-безскрупулни, не за друго, а защото някои нямат избор, а други предпочитат да правят това, заради слабото правосъдие, пък и взимат пример от депутатите. То по-големи крадци от тях няма. Не съм очаквал да и по-добре, ама честно.
А сега за полицията, защото причините да има такава престъпност е не само обстановката в държавата, но и слабата полиция, неадекватната съдебна система, която както видяхме последно време (отново) - не работи. Ако някой ми каже, че работи, нека се разходи по улиците и да види с очите си колко престъпници и луди са на вън. Не се притеснявайте, личат си, само слепец няма да ги види, макар, че и за това не съм много сигурен вече. Комбинацията от икономическа и социална обстановка, слаба защита (полиция), отчаяни хора и никаква съдебна система дава този резултат. Не го казвам за друго, но когато някой черноризец (за да не звуча расистки) се пробва на бравата ми и аз трябва да дам или 100 за ремонт или 400 за нова, аз лично ги причислявам към данъците си. Демек за това, че държавата и в частност нейните органи и ситуацията, която са създали са позволили някой (независимо от СОД лепенката и няколкото врати с чип по пътя си до моята) да чувърка по врата, това е за сметка на държавата. Тези пари, които реално не трябва да дам за това излизат от техните сметки, не от моите. Това мисля, че е често, както би казал Блатечки. Защото като работех едно време като барман, когато имаше липси (както е при мен с бравата) при ревизия, шефа разпределяше кой какво има да връща от заплати. Нищо лично казваше той, бизнес.
Така, че всеки път (а като гледам сега лятото ще зачести), когато някой бръкне в бюджета ми по този начин, ще бъде отчетено и в данъчната декларация. Може да бъдат сигурни в това. Защото иначе смисъла на съществуване и права започва да липсва. Даже няма смисъл да го обяснявам, мисля, че звуча достатъчно логично.
Наскоро ми разказаха случа, я която една майка спяла в спалнята, а бебето и в другата стая. Събужда се от шум, но не става от леглото, защото мисли, че е нещо нормално. Шум като шум. Но след като си отворила очите видяла как от врата в гледа някой. За да не пострада и тя и детето, тя се правела на заспала и позволила на крадеца да си разгледа и да изчезне, без да има физически контакт с него, което е правилно от гледна точна на вече заварената ситуация. При нейна реакция, нещата биха могли да станат грозни.
Други мои познати пък ги изнесли докато спят. И все се чудя какво по дяволите се случва. Това са истории от последния месец. Не знам само колко ще има лятото, защото започват почивките и познайте какво се случва с кражбите. Лошото е, че при нас имаме и камери и СОД и труден достъп и пак нищо. Другото лошо нещо е, е в полицията ги задържат (ако ги хванат де) и ги пускат, защото не им се занимава или правосъдието е кофти. Да си кажа честно, не ми пука какво е, интересува ме крайния резултат, а той не е на лице. Да, вярно, бият ги там, но какво от това.
Сещам се за случа, в която една жена едвам не си отишла, Неквото същество решило да и дръпне златното сенджирчето от врата й и да побегне, нали? На първо време нищо ненормално, просто класика. Но не и когато има здрава закопчалка и при дърпането събаря жената на тротоара и тя си удря главата в земята. Няма даже да споменавам тези изроди, които дърпат ушите на жените, за да им вземат обиците.