Купували/продавали ли сте сайт?

Купували/продавали ли сте уебсайт?

  • Да, многократно на обща стойност над 10 000 лева

    Votes: 12 7.9%
  • Няколко пъти за обща сума над 10 000 лева

    Votes: 0 0.0%
  • Веднъж, но за повече от 10 000 лева

    Votes: 4 2.6%
  • Многократно на обща стойност над 1 000 лева

    Votes: 7 4.6%
  • Няколко пъти за обща сума над 1 000 лева

    Votes: 6 4.0%
  • Веднъж, но за повече от 1 000 лева

    Votes: 7 4.6%
  • Многократно, но за малки суми

    Votes: 9 6.0%
  • Няколко пъти но за малки суми

    Votes: 23 15.2%
  • Само веднъж за малка сума

    Votes: 24 15.9%
  • Не, но имам мнение по въпроса

    Votes: 50 33.1%
  • Нямам идея за какво говориш, пич

    Votes: 9 6.0%

  • Общо гласове
    151
  • Poll closed .

newebie

Member
Тъй като въпросът за оценка на един уебсайт явно има повече философски потенциал от въпроса за яйцето и кокошката се чудех колко от съфорумците действително са прилагали широко споделяните познания и препоръки за оценка на уебсайт.

Не говорим обаче да купиш сайт скалъпен за два дни за колосалната сума от 20 лв просто защото така и така не можеш да ги дръпнеш от пейпал заради банковите такси.

Имам предвид да купите/продадете сайт с ясното съзнание, че ако допуснете грешка може с месеци да ближете рани и дори по-лошо да имате да изплащате тлъст банков кредит. Бих искал да помоля всеки от гласуващите да сподели своя опит как процедира при оценката на уебсайт, когато наистина му се наложи да продава/купува. Пак обръщам внимание: опитваме се да обсъждаме покупко/продажбата в контекста и на истинска инвестиция а не просто на форумен бабаитлък с евентуална загуба/печалба на стойност каса бира.

В контекста на молбата ми за споделяне на личен опит и понеже критериите за "скъпо/евтино" и "често/рядко" за всички се разминават анкетата има малко повече въпроси, но така ще стане ясно за действителния ни опит в това толкова спорно начинание: определяне на справедливата пазарна цена на един уебсайт.

Благодаря на всички за сериозното отношение.
 
Последно редактирано:
От: Купували/продавали ли сте сайт?

Защо няма опции за 2 отговора?

Гласувах - Веднъж, но за повече от 1 000 лева,

но мога да се включа и в Няколко пъти но за малки суми :)
 
От: Купували/продавали ли сте сайт?

имаш основание за критиката: не съм се изразил съвсем ясно какво имам предвид - стойността показва общата стойност на продадените и/или купените сайтове т.е. ако те разбирам правилно ти имаш множество покупки на сайтове с относително малка стойност и една сделка със сайт над 1000 лв или по моите критерии би трябвало да попадаш в графата "Няколко пъти за обща сума над 1 000 лева"

благодаря на izida за забележката и се извинявам на останалите за объркването, надявам се, че след това пояснение всичко е ок
 
Последно редактирано:
От: Купували/продавали ли сте сайт?

В контекста на темата реших да постна някои от основните места за търгуване на сайтове с моята гледна точка относно тяхната полезност. За да имате време да изразите своето мнение и да не се получават неясноти ще пускам сайтовете един по един през няколко дни. Молбата ми е ако е възможно да се придържаме към текущото обсъждане т.е. ако обсъждаме СЕДО да обсъждаме СЕДО - всички знаем, че можем да търсим в Гугъл така, че не е необходимо да постваме безсмислен списък от линкове излизащ на заявката "sell website"

Знам, че повечето от вас знаят за тези сайтове, а с някои дори мисля, че сме се срещали там, така че идеята не е да направя лист от url-та, а да обсъдим предимствата и недостатъците, и слабостите и силните страни, от които бихме могли да се възползваме.

С пожелание за ползотворна дискусия започвам с моето любимо място:

SitePoint Marketplace

Структуриран като аукцион с наддаване. Има всички необходими за това атрибути - добра система за бидовете, възможност за коментари от посетителите.

Предимства: много добра организация - още в началото сайтовете са разделени на основни категории, всеки аукцион има краен срок след, който наддаването е невъзможно, коментарите не се смесват за различните сделки. Поради множеството сделки нивото на описание на характеристиките на всеки уебсайт е в пъти над всичко, което съм виждал на други места. Много често продавача представя уебсайта си с подробно описание на концепцията, детайлна разбивка на трафика, приходите, разходите, потенциала за развитие и причината за продажба. Естествено всичко е подкрепено с прилично количество статистика и скрийншотс. Дори продавачът да пропусне (случайно или умишлено) съществена част от информацията купувачите ще си я поискат.

Недостатъци: според мен основният е, че аукционът по презумпция върви само нагоре т.е. ако сайтът ви интересува но смятате, че цената е твърде висока не можете да подадете бид под пари. Това има същите недостатъци и за продавачите - известно е, т.нар. холандски (т.е. обратен) аукцион е много подходящ за нови уебсайтове: продавачът обявява максимална цена и започва да смъква на стъпки, първият купувач, който заяви купувам придобива сайта. Разбира се бихте могли да се свържете с продавача и да му дадете оферта на ЛС. Ако аукционът няма движение и липсва интерес от други купувачи е възможно да стигнете дори до сделка.

Силни страни: раят на купувачите - поради добрата организация има огромно и непрекъснато предлагане. Има ясно изразени групи постоянни купувачи и продавачи. Някои от продавачите са в СП от години и дори имат специално отношение към постоянните си клиенти - изпращат офертите за сайтовете с ексклузивна цена преди да са ги пуснали на търга. Естествено за такова специално отношение трябва де сте превъртяли вече няколко сделки с този продавач. Дори да не сте спец в купуването смислените коментари от другите купувачи могат да ви помогнат изключително много при вземането на решение. Още нещо: модераторите на СП определено ценят секцията с пазара и посредничат при възникването на проблеми. Имах случай, при който купувачът отказа да ми плати сайта при финализирана сделка. Със съдействието на модераторите получих телефонът му. Те направиха всичко възможно сделката да бъде финализиране. След като това не стана купувачът беше баннат. (естествено сайтът си остана при мен). Доколкото знам СП е единственият сайт, който препоръчва дори юридически издържан договор за покупко продажба. Тъй като ми се досвидяха 97 долара а и почти винаги ползвам escrow.com не мога да ви предоставя копие от договора.

Слаби страни
основната слабост за мен е наличието на огромно количество тарикати. Разбира се ще кажете, че нета по принцип си е някак си благотворна почва за тоя сорт плевели но в СП тяхното количество и разнообразие определено заслужава по специално внимание. Тъй като, цитирайки сам себе си СП е раят за купувачите, много продавачи се опитват да пробутат напудрени сайтове с нулев потенциал. Има любими схеми за заблуда на купувачите, които обаче по съвсем разбираеми причини нямам намерение да развивам тук. Как да се защитите:
- първо следвайте съветите за купуване на сайт от СП, любезно преведени и в Предприемач
- второ: четете коментарите на другите купувачи - преди да взема решение за покупка винаги си набивам в главата, че ако бях най-умния и знаещия на света щях да сте милиардер с нобелова награда а не дришльо, който де опитва да изкара някой и друг долар. Поради честото набиване на горната мъдра сентенция съм осъзнал, че мога да науча нещо дори и от най-големия лумпен в интернет.
- трето: горещо ви препоръчвам да използвате escrow.com - вярно значително по-скъпо е но като плащате 5 000 долара за нещо, това че сте дали още 200-250 долара за такси е бял кахър ако отсрещната страна се опита да ви метне. За суми под 1000 долара никой няма да се навие да ползва escrow.com така, че там си поемате риска за плащане с пейпал. Не е необходимо да ви казвам, че е малоумно да давате номера на кредитната си карта нали?
- четвърто: водете се от здравия разум - няма понятие като "инвестиция на живота" ако нещо е твърде изгодно значи е измама, ако не е измама няма да спечелите но и няма да загубите

преди да съм се отклонил от темата SitePoint спирам. Ще се радвам ако някой сподели опита си там.

Благодаря :)
 
Последно редактирано:
От: Купували/продавали ли сте сайт?

Един път ми писаха по електронната поща дали искам да продам един сайт - не го продадох (обаче благодарение на това запитване се амбицирах да печеля повече от сайта и го направих!).

Мислил съм да правя сайтове за продажба... обаче като се сетя, че след като го продам, купувача вероятно ще спечели повече от мен, се отказвам :)
 
От: Купували/продавали ли сте сайт?

След като едва овладях дискусията породена от предходния ми пост и преди коментарите да са се развихрили отново, реших да дообогатя темата с едно от най-популярните места за покупка на домейн и уебсайт:

Sedo

Въпреки, че Sedo е много по-популярен търг на домейни отколкото на уебсайтове, секцията касаеща разработени сайтове също не е за подценяване. Тъй като приемам, че дискусията касае само разработени уебсайтове ще съм благодарен ако се въздържим от коментари относто качествата на Sedo като аукцион за домейни.

Структурата е познатия нарастващ аукцион. Силно повлиян от секцията за домейни разделът за продажба на уебсайтове първоначално дори се губи в общата картина на сайта.

Предимства: Много добре подреден общ изглед на аукционите. При активно участие и следене на търговете таблото за наблюдение може да ви спести много време. Страхотна търсачка, която позволява да сортирате търсените сайтове по доста приличен набор от критерии.

Недостатъци: за мен най-големия - не виждате мненията на другите купувачи, това допълнително се утежнява от определено постните описания на сделката.

Силни страни: вероятно най-богатия и динамичния аукцион. За разлика от много други места тук често можете да намерите и сайтове на езици различни от английския (да не забравяме, че испанския, френския, немския също са изключително разпространени езици). Поради огромното предлагане и търсене постигнатите цени биха могли да бъдат добър ориентир за реалната цена на сайта.

Слаби страни: поради преобладаващия брой домейни за продажба продавачите са се изродили и не смятат за необходимо да предоставят дори базисни данни за уебсайта си. За съжаление освен тях от този съществен пропуск страдат основно купувачите. В повечето случаи можете да си поискате информацията в директен контакт с купувача. Тъй като аукционът на сайтове не е сред приоритетите на Седо, има какво да се желае по отношение на модерацията - често въпреки добрата търсачка попадналите в куерито резултати доста се отличават от очакването и се налага да филтрирате ръчно нежеланите (най-често въпреки зададен език английски излизат резултати на други езици)

Седо не е от предпочитаните за мен места за пазаруване, и ще се радвам хора с опит там да споделят впечатленията си. Въпреки мнението ми Седо си остава едно от най-популярните места за търсене на инвестиции и определено има за какво ако говорим за малки сайтове.

ПП след бурния интерес от предния пост този път съм длъжен да предупредя всички: моля, да се изчаквате с коментарите за да не задръстим сървъра
 
Последно редактирано:
От: Купували/продавали ли сте сайт?

Мислил съм да правя сайтове за продажба... обаче като се сетя, че след като го продам, купувача вероятно ще спечели повече от мен, се отказвам :)

Това е грешката. Защо го правиш сайта? И какво като спечели повече... ти трябва да си щаслив, че има сериозни хора, които правят нещо с твоя труд, и следователно ти трябва да се радваш. След време с гордост да кажеш " Този сайт съм го правил АЗ", и така да си привлече клиенти, които също да искат да им се изработи сайт! Успех, това си е лично мое мнение :wink:
 
От: Купували/продавали ли сте сайт?

Съгласен, голяма работа, че ще спечели повече ако продаваш на всеки два дена сайтове ще спечелиш повече от него за 1 месец (зависи от бизнеса му) :)
 
От: Купували/продавали ли сте сайт?

Съгласен, голяма работа, че ще спечели повече ако продаваш на всеки два дена сайтове ще спечелиш повече от него за 1 месец (зависи от бизнеса му) :)

защо ме гложди съмнението, че просто натрупваш десет поста за да постнеш линк, като ти гледам предишните четири поста и как ги нацвъка за последните 20-тина минути незнайно защо това съмнение все повече и повече се затвърждава
 
От: Купували/продавали ли сте сайт?

фрийлансинга брои ли се тука?

не съм имал това предвид, но определено това е много интересен аспект така, че наистина ще се радвам ако гласуваш и дадеш мнение по някой от постовете - сигурно като фрилансър имаш опит в продажба на сайтове
 
От: Купували/продавали ли сте сайт?

А в каква степен на разработка трябва да е даден сайт, за да се продаде добре
примерно да е печелил 6 месеца една сума ...
или да е токущо пуснат?

Има ли някой наблюдение
 
От: Купували/продавали ли сте сайт?

колкото по-стар и работещ е сайта толкова по-висока цена ще му вземеш

при новия сайт продаваш потенциал т.е. обещания и много работа за новия собственик

при разработен сайт вече има реални приходи т.е. купувачът може да калкулира кога ще си възвърне инвестицията при настоящата норма на печалба, естествено той би могъл да оптимизира сайта и да повиши доходите от него. Често в сайтовете, в които се продават уебсайтове има случаи, когато един сайт се продава само няколко месеца след предишната сделка. Междувременно са направени подобрения по-сайта и това повишава цената му, по някога значително.

има хора, които с това се занимават: купуват сайтове с потенциал за оптимизация преработват ги и ги продават на значително по-висока цена. Ако знаеш какво правиш това е много по-добра стратегия от правенето на нови страници
 
От: Купували/продавали ли сте сайт?

Аз съм купувал сайт, сайт за сумата Х :) за около година мисля че сам спечелил десетократно сумата която сам дал. За мен сумата която платих е нормална, за други голяма, за трети малка въпрос на гледна точка. Продавача от когото го зех даже беше писал някаде тук в постовете че го е продал на един "помиар":D и то за много малко пари:p макар че той надали дотогава беше виждал толкова пари на едно место ама както и да!! Мисалта ми е че всеки си оценява труда по различен начин.
 

Горе