Според мен, местоположението на самия сървър няма абсолютно никакво значение за класирането на сайта.
Хостинг се избира според изискванията които би имал евентуалния клиент, моите да речем:
1. Възможност за ползване на модифициран php.ini в определена папка
2. Трафик (количество)/Трафик (качество)
3. Свободно пространство и брой Inodes (Да имах сайт със заети 2 гигабайта и 200 000 Inodes (inodes=брой файлове))
4. Разрешено процесорно време
5. Качество на услугата и допълнителните екстри, като офсайт бекъп, собствен Ip-adres, втори такъв и т.н.
Имайте предвид, че това са критериите по които търсих хостинг преди 3 години, след това преминах на vps-и и в момента имам 3 от една компания.
И да се върна на темата за положението - вярно е доказано, че и в България гугъл имат машини, ама смятате ли, че ако местоположението на сървъра има значение за класирането, мои сайтове хоствани в Холандия, щяха да излизат на челни позиции в Англия?
Още повече, че Ipv4 алокирането, така или иначе в скоро време ще приключи, т.е. ще се премине към ipv6, където не изискват точно местоположение за ползването на даден клас мрежи.
За мен това е някакво старо "SEO" предание, което в днешни времена, не може да бъде какъвто и да е било критерий. Единствената разлика от хостинга в Германия да речем, и този в Америка е, че потребителите които отварят сайт предназначен за Америка, ще го направят по-бързо ако е хостван в Америка. А тази разлика идва от интернет доставчиците, които предлагат 50 mbit/s (локален (да се чете от собствената държава)) интернет и 2 mbit/s (international (да се чете от други държави), а такива доставчици практически не останаха или поне аз не съм наясно да има големи такива.
Само за пример на горното - един от впсите ми в момента има ограничение от максимум 1 mb/s (което не е кой знае колко много), поддържа над 400 потребителя онлайн (да се чете постоянно) и прави в порядъка на 20 гигабайта дневен трафик.