Малко митове за скороста на зареждане и ранкинга

coolice

Owner
http://moz.com/blog/how-website-speed-actually-impacts-search-ranking
Our data shows there is no correlation between "page load time" (either document complete or fully rendered) and ranking on Google's search results page. This is true not only for generic searches (one or two keywords) but also for "long tail" searches (4 or 5 keywords) as well. We did not see websites with faster page load times ranking higher than websites with slower page load times in any consistent fashion. If Page Load Time is a factor in search engine rankings, it is being lost in the noise of other factors.

все пак ако ви е много бавен сайта постетителя ще ви бие хикса освен ако не е убеден че трябва да изчака за нещо много специално...

От: Малко митове за скороста на зареждане и ранкинга

И не само...и ако е паднал га шефа минава - същата работа :)
Ако вади 404-ки (поради слаб сървър - не зарежда винаги всичко и запецва редовно, клека, увисва) - па същата работа

Ама де ги тия бързи сървери, аз такова животно още не съм срещал :)

Защо ли не съм изненадан.

http://moz.com/blog/how-website-speed-actually-impacts-search-ranking

все пак ако ви е много бавен сайта постетителя ще ви бие хикса освен ако не е убеден че трябва да изчака за нещо много специално...

Би ли го превел за незнаещите английски. Аз го разбрах, но има хора, които не са толкова добре с английския. Между другото, като предложение към всички, които постват цитати на друг език от чужди сайтове, поне основните неща да превеждат. Хубаво е след като форума е насочен и към "прохождащи" уебмастери, да има инфо и на български по темата. То е ясно, че "старите кучета" четат и много чужди форуми.

Да, в подкрепа на горното да споделя едно интересно проучване проведено съвсем на скоро.
За който няма време да чете – обобщавам: оказва се, че скоростта на сайта няма никакво значение за класирането с изключение на TTFB (Time to First Byte) или това е времето, което трябва да изчака един посетител, който изпраща запитване HTTP GET към сървъра до получаване на първия бит. Според авторите, именно факторът TTFB се отчита от crawler –ите на Google за момента, тъй като са по-лесни за измерване за разлика от времето за данлоуд, което е по-трудно за отчитане. Факторите, които влияят на TTFB са три: латентност на връзката между потребителя и сървъра; натовареността на самия сървър; скоростта, с която сайта зарежда (генерира) първия бит съдържание.
Ето още по темата:
http://www.websiteoptimization.com/speed/tweak/time-to-first-byte/

Да, в подкрепа на горното да споделя едно интересно проучване проведено съвсем на скоро.
За който няма време да чете – обобщавам: оказва се, че скоростта на сайта няма никакво значение за класирането с изключение на TTFB (Time to First Byte) или това е времето, което трябва да изчака един посетител, който изпраща запитване HTTP GET към сървъра до получаване на първия бит. Според авторите, именно факторът TTFB се отчита от crawler –ите на Google за момента, тъй като са по-лесни за измерване за разлика от времето за данлоуд, което е по-трудно за отчитане. Факторите, които влияят на TTFB са три: латентност на връзката между потребителя и сървъра; натовареността на самия сървър; скоростта, с която сайта зарежда (генерира) първия бит съдържание.
Ето още по темата:
http://www.websiteoptimization.com/speed/tweak/time-to-first-byte/

Аз имам доста различни наблюдения. Следя няколко сайта почти 24/7 където тествам с различни конфигурации. Това е в период от 6-8 месеца вече, от както самите Google обявиха, че скоростта, с която се зарежда сайта има значение. Само защото съм си направил труда да оптимизирам даден сайт да върви по-бързо, без да правя нищо друго, имаше изкачване и се посещаваше от роботите в пъти по-често, а при deep crawl оставаше и по-дълго. Говоря за basic неща, minify, defer, async, cdn и т.н.

Времето за зареждане е фактор, но е един от многото. Иначе нямаше да има инструменти и модули като pagespeed. Нямаше и да имаме мобилни версии, които са с пъти по-малък размер за да се отварят по-бързо с мобилни устройства. А и след като от Google казват, че е така, дори все още да не е напълно в сила, явно работят в тази посока и нещата ще се променят, както в момента се променят за линковете. Аз предпочитам да следя http://googlewebmastercentral.blogspot.com/ и да правя каквото казват те, вместо да рискувам някой ден да бъда "срязан". :)

А и не забравяйте, че ако цените клиентите си, ще взимате в предвид и скоростта, с която се зарежда сайта. Аз бия ctrl +w ако чакам повече от 1-2 сек. Предполагам не съм единствен :beer:

От: От: Малко митове за скороста на зареждане и ранкинга

Аз имам доста различни наблюдения. Следя няколко сайта почти 24/7 където тествам с различни конфигурации. Това е в период от 6-8 месеца вече, от както самите Google обявиха, че скоростта, с която се зарежда сайта има значение. Само защото съм си направил труда да оптимизирам даден сайт да върви по-бързо, без да правя нищо друго, имаше изкачване и се посещаваше от роботите в пъти по-често, а при deep crawl оставаше и по-дълго. Говоря за basic неща, minify, defer, async, cdn и т.н.

Времето за зареждане е фактор, но е един от многото. Иначе нямаше да има инструменти и модули като pagespeed. Нямаше и да имаме мобилни версии, които са с пъти по-малък размер за да се отварят по-бързо с мобилни устройства. А и след като от Google казват, че е така, дори все още да не е напълно в сила, явно работят в тази посока и нещата ще се променят, както в момента се променят за линковете. Аз предпочитам да следя http://googlewebmastercentral.blogspot.com/ и да правя каквото казват те, вместо да рискувам някой ден да бъда "срязан". :)

А и не забравяйте, че ако цените клиентите си, ще взимате в предвид и скоростта, с която се зарежда сайта. Аз бия ctrl +w ако чакам повече от 1-2 сек. Предполагам не съм единствен :beer:

Ако правиш само това, което ти пей гоогле ще си в миманса цял живтот:) Прави се това, което работи, като се мъчиш да го правиш максимално безопасно. Гогле казват, че сайтовете не трябва да се оптимизира, а да се разчита на натурален линк билдинг. Опитвал ли си така да оптимизираш сайт?

За щастие, обикновенните потребители и изобщо по-голямата част от хората, които познавам, когато даден сайт не им зарежда за няколко секунди, в повечето случаи, отдават причината за това в бавността на собствената им връзка с нета или на проблеми с устройството, което ползват.
За още по-голямо щастие - в повечето случаи, наистина причината за бавното зареждане е точно в това - колко от нормалните потребители си "почистват" компа или оптимизират браузерите си?? Почти всички смятат, че като натиснат делийт на съобщенията или мейлите в телефоните е напълно достатъчно и те са изтрити, следователно е освободена памет...
За това, лично смятам, че е излишно да се задълбаваме прекомерно и да се харчат неоправдано време и ресурси за ускоряване на зареждането на страниците. :|

Re: От: Малко митове за скороста на зареждане и ранкинга

е. Аз предпочитам да следя http://googlewebmastercentral.blogspot.com/ и да правя каквото казват те, вместо да рискувам някой ден да бъда "срязан". :)

И аз си мислех така едно време че и проповядвах уаит хета като единствения правилен начин, ама като 2007 година срязаха един сайт който беше напълно уайт според тогавашните правила (само защото ползваше темплейт от една афилйейт мрежа ГБ -има стари теми за това във форума как темплейтите на тази мрежа се преследват в един и същ ден деиндексираха много хора ) напълно ми се промени мнението... колко скреип и бластвания на линкове минаха 2008, 2009, 2010, 2011 те си нямат на идея ама сами си го направиха... пускаш срепарията какъвто трафик захапе захапе и след това си слагаш реклами на нормалния сайт...

От: Re: От: Малко митове за скороста на зареждане и ранкинга

За щастие, обикновенните потребители и изобщо по-голямата част от хората, които познавам, когато даден сайт не им зарежда за няколко секунди, в повечето случаи, отдават причината за това в бавността на собствената им връзка с нета или на проблеми с устройството, което ползват.
За още по-голямо щастие - в повечето случаи, наистина причината за бавното зареждане е точно в това - колко от нормалните потребители си "почистват" компа или оптимизират браузерите си?? Почти всички смятат, че като натиснат делийт на съобщенията или мейлите в телефоните е напълно достатъчно и те са изтрити, следователно е освободена памет...
За това, лично смятам, че е излишно да се задълбаваме прекомерно и да се харчат неоправдано време и ресурси за ускоряване на зареждането на страниците. :|

Повярвай, едва ли вече има потребители с 15 годишни компютри, които не могат да си позволят нормална машинка и ги тормозят вируси. Е... има ги и ако те са ти целевата "публика" може и да не задълбаваш в оптимизацията за скорост. Опитай да продадеш обаче услуга за оптимизация на сайт например, а собствената ти страница да зарежда по 4-6 секунди. Смешно е...

И аз си мислех така едно време че и проповядвах уаит хета като единствения правилен начин, ама като 2007 година срязаха един сайт който беше напълно уайт според тогавашните правила (само защото ползваше темплейт от една афилйейт мрежа ГБ -има стари теми за това във форума как темплейтите на тази мрежа се преследват в един и същ ден деиндексираха много хора ) напълно ми се промени мнението... колко скреип и бластвания на линкове минаха 2008, 2009, 2010, 2011 те си нямат на идея ама сами си го направиха... пускаш срепарията какъвто трафик захапе захапе и след това си слагаш реклами на нормалния сайт...

Така е. Но разгледай и какво се задава. Аз не бих рискувал с дългосрочен проект с каквито и да е black hat трикове. До като трафика ежедневно плавно се трупа ще считам, че съм на прав път със спазването на правилата. Може и да не разбирам от SEO, но се информирам от достоверни източници и съм на мнение, че тези неща ги диктуват търсачките и искаме не искаме трябва да се съобразяваме. Както съм казвал много пъти, явно просто имаме различни стандарти :)

идеята е не да правиш блек хет на основния сайт него си го държиш уайт ама пускаш сателитни по темата който са здраво от другата страна и на тях си слагаш реклама с нофолоу или изцяло с джава да не прегвърля дужс към основния и там е каквото захапе захапе :) 50 000 -100 000 - 700 000 страници в индекса :) 10 000 постетители трафик за месеца таргетирано в дадена ниша който ти гледат рекламата не е зле :) макар че този номер минава по трудно сега... (и освен това може лесно да мултиплицира с количество

От: Re: Малко митове за скороста на зареждане и ранкинга

идеята е не да правиш блек хет на основния сайт него си го държиш уайт ама пускаш сателитни по темата който са здраво от другата страна и на тях си слагаш реклама с нофолоу или изцяло с джава да не прегвърля дужс към основния и там е каквото захапе захапе :) 50 000 -100 000 - 700 000 страници в индекса :) 10 000 постетители трафик за месеца таргетирано в дадена ниша който ти гледат рекламата не е зле :) макар че този номер минава по трудно сега... (и освен това може лесно да мултиплицира с количество

Разбирам те какво искаш да кажеш, но просто не е за мен. Аз предпочитам да правя едно нещо, но да е като хората. Вместо да се занимавам със сателити, които утре може да ги няма или да са в дъното след поредната промяна. Нито пък бих дал пари на някой псевдо SEO мастър. Това обаче е просто мое мнение. Всеки знае за себе си най-добре :)

П.П. - но да се твърди, че скоростта не е от значение е нелепо. Зависи за какъв стайт става въпрос и от хиляди други фактори. Зареждането е само една от нишките.

От: Re: От: Малко митове за скороста на зареждане и ранкинга

Така е. Но разгледай и какво се задава. Аз не бих рискувал с дългосрочен проект с каквито и да е black hat трикове. До като трафика ежедневно плавно се трупа ще считам, че съм на прав път със спазването на правилата. Може и да не разбирам от SEO, но се информирам от достоверни източници и съм на мнение, че тези неща ги диктуват търсачките и искаме не искаме трябва да се съобразяваме. Както съм казвал много пъти, явно просто имаме различни стандарти :)

Щом се занимаваш с гогле винаги можеш да очакваш някой мръсен номер, без значение какви методи използваш. За пример ще ти дам пингвин ъпдейта преди време. Чумата удари маса уайтхат сайтове заради прекалена оптимизация с еднакви фрази. Никъде преди това не е ставало дума, че това ще навреди на сайта. Напротив! Набавяйте линкове само от релевантни сайтове и няма проблеми, викаше на висок глас оня педерунгел, а СЕО специалистите като ехо след него... ха ха ха. Еми това правихме и изгърмяхме.:) Няма гаранция, че това което дава резултати днес, утре няма да ти изкопае гроба, както вече се е случвало.

Според мен всеки бизнес, който разчита само на трафик от гогле е с единия крак в гроба и е въпрос на време да гризне дръвцето. Дефакто въпроса е не дали, а кога:) Като тук не визирам големите брандове, тях не ги закачат.

Абе гошо мрази каквато и да е оптимизация...щом е изкуствен процеса, според него, а не естествен, значи даденият сайт не е харесван (уж) и не е достоен за начални позиции... Друг е въпросът обаче, ако нямаме изкуствен процес и се разчита само на естествените връзки, как така аджеба ще се стигне до тях, след като юзерите реално няма как да стигнат до инфото първоначално :) Е те на тоя въпрос гощо никога няма да даде смислен отговор. :wink:
За това, ако ще борите системата, гледайте да е по възможно най-тънкият начин...така уеко приседнали, прилегнали, та ако трябва и уеко пригъзени :D

До преди около 5-6 месеца сайта ти трябваше да се зарежда за 1,5 секунди, за да е бърз, според тогавашните правила, още ли е така или вече трябва още по-бързо да се зарежда?

Горе