Мирко SSD акунти или с повече спейс но HDD

Микро SSD Планове или HDD Планове

• Мирко SSD (200 мб - 1 гб) подходящи за сайтове който са малки но им трябва скорост от време на време

Votes: 3 75.0%
  • HDD х12 минимум спейс без овърселинг (до 80 пъти по бавно от SSD - валидно при всеки HDD хостриг)

Votes: 1 25.0%

• Общо гласове
    4

coolice

Owner
След като направих http://coolicehost.com почти перфектен :) със всичко което трябва да има и да може една премиум хостинг услуга - макар и с малко по високи цени, DDOS протекщън, бързо PHP, бързо изпълнение от кешове ако се наложи поемане на ударен социален трафик (до над 100 000 посетители в рамките на 20 секунди) и тнт...

Реших че на не всеки му трябва такава услуга със всичко и е готов да плаща премиум за това :) та софтуерното осигуряване което си направих и натрупаното ноу хау ми позволяват да пусна и малко по бюджетна версия или бщджетен бранд хостинг който пак ще е по добре от стандартния хостинг само Апач и Cpanel

за да гарантирам по ниски цени трябва да поспестя от различни неща и това е възможно до някъде без да пада качествто просто лимитите ще са по ниски и няма да ги има всички преиум фичърс което няма да пречи на по леки и малки сайтове да се възползват...

Или няма да се ползва цпанел (опции много въпроса е да попитам)

Миро ССД планове или HDD плановете мислите че са по добре

За споделен хостинг евентуално SQL-а на SSD, а сайтовете на HDD.

Принципно да :) ако искам да събера много акаунти на сървъра и да предложа повечко спейс едновременно :)

Иначе освен анкета обучавам форума кое е по готино и как може да си взимат готини оферти който са им пасват на потреблението но са бързи, а не обещания който не ползват :) но ако искат обещания обещания ще получат колкото мога ще ги забързам и дотам :)

Хоствам два на ССД два "тежки" магазина и двата летят и са заспали от към потребление...

Единя зарежда повечко продукти на хоума но не ядял много минути, 300 продукта е мисля - малко над гигбайт с висококачествени снимки

Другия с 3000+ продукта ядеше двойно минути (600+) от разрешените в голям план на компания X и беше спрян за да минава на впс - сайта заема малко на три гигабайта а не се вместваше в другите параметри на план в който обещаваха 150 ГБ затова му трябваше впс

Та затова е анкетата ако са очаванията за спейса ще получат спейс (ако си ползват кеширане на диска както правят магазините а бай дефулт (поне преста и опън карт пак ще им е гот всичко да е на ссд)

та въпроса е че сега продавам хостинг от 3 евро нагоре :)

в сегмента между 1 и три евро мога да предложа мегайтови планове (под гигабайт спейс) с не толкова премиум услуга пак по бързи от стандартен апач + цпанел или над 5-15 гигабайтови хдд (това без овърселинг на обещанията) но като имам над три терабайта дискове и знам че един сайт трудно заема над 5 гигабайта освен ако няма нещо голямо с сваляне пак мога да им обещая много много mnogo hdd :D въпроса е какво искат :)

От: Мирко SSD акунти или с повече спейс но HDD

Аз щях да съм ти клиент сигурно, ако не беше малкото място на сегашните планове. Имам един уърдпрес, който искам да се отваря бързо и да не се занимавам по подръжката му и почти да го забравя. Амам има към 3 ГБ снимки... Доста хора с лични блогове също катерят доста снимки и точно малкото място би ги спряло.

Така, че ще приветствам нещо на същите цени, но да речем с 5гб HDD вместо 1ГБ SSD.

Re: От: Мирко SSD акунти или с повече спейс но HDD

Аз щях да съм ти клиент сигурно, ако не беше малкото място на сегашните планове. Имам един уърдпрес, който искам да се отваря бързо и да не се занимавам по подръжката му и почти да го забравя. Амам има към 3 ГБ снимки... Доста хора с лични блогове също катерят доста снимки и точно малкото място би ги спряло.

Така, че ще приветствам нещо на същите цени, но да речем с 5гб HDD вместо 1ГБ SSD.

Аз нали съм урдпресър по принцип - преди време като казах че не съм ме попитаха защо всички сайтове в подписа са ми урдпрес :)

Ако ти се занимава :) Свали първо един бекъп на всичко защото може да не си доволен... след това

https://wordpress.org/plugins/ewww-image-optimizer/

един сайт за обяви класипрес 12 000 обяви 21000 (двадесет и една хиляди снимки) от три гигабаита ги смъкна на малко над гигабайт видима загуба на качеството няма но прегледах само част от тях набързо :)

Бекъп задължително преди да почнеш !!!! да не стане фал

Според мен се придържай към това което предлагат останалите хостинг компании като трафик, дисково пространство и аддон домейни, но просто твоят хост да е по бърз. Според мен потребителите не са свикнали да им предлагат толкова малко ресурси дори и да не ги използват лично аз сайтовете ми не са много големи и дори и да се побират в 5ГБ бих взел хостинг с 50 ГБ дисково пространство. Ако може им направи опция да си избират на какво искат да са например:

a) SSD - 1GB
b) HDD - 5GB

Или смесица от 2-те. SSD за бързите операции и място, HDD за бавните, но заемащ 80% от общото пространство. Т.е. ако се предлага план 10 GB – 2 GB SSD, 8 GB HDD.

Btw, няма ли вариант клиент да си купи SSD, да ти го прати и да го сложиш в Collocation Center-а (или съответно пратиш към съответната компания, host-ваща машината)? И така да си има ексклузивно колкото поиска място, за колкото е закупил, естествено. Така кой знае… hosting компанията може да е сложила най-бавните възможни SSDs на пазара (тея 80 пъти не знам откъде идват), аз предпочитам Samsung / Intel.

Другото нещо е – доста разпиляно стана с емнайси теми за едно и също нещо. Един подфорум просто и в него темите, би било по-добре. Или обединени теми. Или една главна тема и в нея links към другите, както и changelog, sth.

Иначе всичко друго дотук си е добре, даже повече от добре. Следя ги темите и постовете по тях от януари, както и развитието. Откъм плащания само би могло да се добави еPay, след като широк диапазон (може би?) от target-а е насочен към български клиенти, а с PP бая хора имат доста проблеми (език, лимитации, chargebacks, etc.). Congrats все пак за всичко, определено нещата вървят в правилната насока.

Според мен се придържай към това което предлагат останалите хостинг компании като трафик, дисково пространство и аддон домейни, но просто твоят хост да е по бърз. Според мен потребителите не са свикнали да им предлагат толкова малко ресурси дори и да не ги използват лично аз сайтовете ми не са много големи и дори и да се побират в 5ГБ бих взел хостинг с 50 ГБ дисково пространство. Ако може им направи опция да си избират на какво искат да са например:

a) SSD - 1GB
b) HDD - 5GB

ще го помисля и така :) значи сега както ви навивам за ссд хостинг така преди почти две години ви навивах да си сложите ссд на лаптопите, като пробваш веднъж не ти се искаш да се връщаш назад :) дори и да не го товариш на макс това че диска не е тясно място много отпушва :) че и цпу харчи по малко :)

това което ме притеснява е хддто много ще сгъне особено ако се натовари с клиенти :) виж какво ще отгоря на шерифа за разликите в иопс :)

Или смесица от 2-те. SSD за бързите операции и място, HDD за бавните, но заемащ 80% от общото пространство. Т.е. ако се предлага план 10 GB – 2 GB SSD, 8 GB HDD.

Btw, няма ли вариант клиент да си купи SSD, да ти го прати и да го сложиш в Collocation Center-а (или съответно пратиш към съответната компания, host-ваща машината)? И така да си има ексклузивно колкото поиска място, за колкото е закупил, естествено. Така кой знае… hosting компанията може да е сложила най-бавните възможни SSDs на пазара (тея 80 пъти не знам откъде идват), аз предпочитам Samsung / Intel.

Другото нещо е – доста разпиляно стана с емнайси теми за едно и също нещо. Един подфорум просто и в него темите, би било по-добре. Или обединени теми. Или една главна тема и в нея links към другите, както и changelog, sth.

Иначе всичко друго дотук си е добре, даже повече от добре. Следя ги темите и постовете по тях от януари, както и развитието. Откъм плащания само би могло да се добави еPay, след като широк диапазон (може би?) от target-а е насочен към български клиенти, а с PP бая хора имат доста проблеми (език, лимитации, chargebacks, etc.). Congrats все пак за всичко, определено нещата вървят в правилната насока.

80 пъти разлика идва от IOPS особено при ранодм риид и райт което се ползва най много :) (ситуацията при дисковете при шеърд хостинг когато имаме много акунти който сервират паралелно е точно таква, (най просто - тази секунда индекс.пхп на акаунт 1,5,30 с хардиск главата ще скача нагоре надоли) много рядко имаме последователни операции при бекъп и ъплодуд данунлоуд на нещо по голямо но е рядкост и е за конкретен сайт не като цяло)

http://en.wikipedia.org/wiki/IOPS
7,200 rpm SATA drives HDD ~75-100 IOPS
15,000 rpm SAS drives HDD ~175-210 IOPS

както и да се връзва в райд просто няма място за сравнение с SSD защото и там има райд... дори и евтинджосови и моделите от 2008-2009 който са неренатаблини за слагане понеже най големите са 64 гб... преди да влезем многото хиляди иопсове са с 20тина пъти по бързи от хдд с резултати от по 5000 :)

плюс това колкото и да се твърди че ext4 файловата система пази от фрагменатция hdd с времето като се качва и се трие, качва и се трие, и се получава че акаунтите и отделните им файлове се разпръсват по плочите и производителността деградира лека полека :) при ссд тази деградация я няма :)

Относно къстъм харудера какво правим с гаранцията едно е 4 часа хардуерно SLA (да чукна на дърво да не се налага) друго е три дни връщане до България, разправия със продавача и изпращане на ново 6 дни даунтайм :)

ще ги наглася темите само да реша пътя за развитие :) като чеиндж лог (но онзиден исках да се похваля че е почти двойно по-бързо)

Последно редактирано от модератор:

Ми гаранцията на Samsung EVO-тата е 3г., а на PRO – 5г. Пак казвам – тея (където се host-ва) едва ли ползват баш такива, сигурно от евтини или масовки модели, или среден клас. А тук задавам от най-висок клас масовите. От ултра висок пък, тип на ASUS оная платка и на др. производители на PCIE, там не разглеждам вече, че става прескъпо :). Другото е да се вземат 2 x 120 GB, едното да се монтира, другото да остане на поддръжката тамошната за backup вариант за евентуално след 4-5-тата година да си го заменят „до 4-тия час“, ако се повреди и скапе. Което едва ли ще стане, отделно за толкова години такова вече старо SSD (към 2018-2019) вече ще предлага ултра бавни скорости за тамошно (бъдеще) време.

Ми гаранцията на Samsung EVO-тата е 3г., а на PRO – 5г. Пак казвам – тея (където се host-ва) едва ли ползват баш такива, сигурно от евтини или масовки модели, или среден клас. А тук задавам от най-висок клас масовите. От ултра висок пък, тип на ASUS оная платка и на др. производители на PCIE, там не разглеждам вече, че става прескъпо :). Другото е да се вземат 2 x 120 GB, едното да се монтира, другото да остане на поддръжката тамошната за backup вариант за евентуално след 4-5-тата година да си го заменят „до 4-тия час“, ако се повреди и скапе. Което едва ли ще стане, отделно за толкова години такова вече старо SSD (към 2018-2019) вече ще предлага ултра бавни скорости за тамошно (бъдеще) време.

Човек производителността е повече от задоволителна и нашоква 4 раид 10 sas система (какватро се ползва за базите данни рядко за хостинг) доста хостинги са на 7200 ентерпрайз хдд за спейс само базите на сас

ходих се учих как се прави fio тест да се води стандартен ама какво излезе май изкарах прекалено много :)

60000+ иопс рандом риид
265000 + иопс рандо, райт :shock:

Незнам аз ли обърках нещо направих теста по блог пост

Код:
fio --bs=4k --size=128m --direct=1 --runtime=10 --rw=randread --numjobs=32 --group_reporting --time_based --name=128m | tee -a iops-32jobs-128m-4k-10sec-randread.txt

fio-read.png

Код:
fio --bs=4k --size=128m --direct=1 --runtime=10 --rw=randwrite --numjobs=32 --group_reporting --time_based --name=128m | tee -a iops-32jobs-128m-4k-10sec-randwrite.txt

fio-write.png

От: Re: Мирко SSD акунти или с повече спейс но HDD

За споделен хостинг евентуално SQL-а на SSD, а сайтовете на HDD.

SQL само в паметта, за по-добри резултати, а когато размера на базата надвишава 80GB - тогава SSD е най-добрия вариант.

Значи след много ровене, проверки в уебхотстинг талк, в четири датацентъра имам следните оферти да видите какво мога да избирам

Да видите защо не мога да дам повече спейс

2000 GB SATA, същата цена като 450 GB SAS, същата цена като 120 GB SSD
3000 GB SATA, същата цена като 250 GB SSD
2000 GB SATA, същата цена като 120 GB SSD
2000 GB SATA, същата цена като 250 GB SSD*

*последното изглежда най изгодно нали ама там има едни неща с лимитаране на бандуеита и стават филми

все пак ако форума иска може да направя хдд планове но SAS (което пак няма да е много повече спейс) ами по2 или по три но поне ще е малко по бързо
1 ГБ ССД = 2 ГБ САС, пряко сили три - няма да мога да го направя на 5 ГБ (или ще мога но ще трябва да разчитам да не си ползват всички всичко - клас доставчици на хостинг услуги към който не искам да спадам...)

Горе