Многоезиков сайт и СЕО

tuger

Well-Known Member
Някой има ли опит относно спецификата на сео-то при сайтовете с версии на 2-3-4 .. езика ?
Гугъл по един и същ начин третира сайта като другите на един език ?

От: Многоезиков сайт и СЕО

Не. Трябва на всеки език да го оптимизараш.
Да кажем испански език. Търсиш испански директории и т.н. и оптимизираш ключови думи и т.н... само гледай като добавяш сайта в чуждоезични директории да не слагаш index bg -то че честа грешка съм срещал при това, явно от забравяне..

Не ги третира по един и същ начин, на малкото, че сайта има директории, в които седят другите "преведени" сайтове - /en, /es, /ru, /de, /fr и т.н. Но трябва да го оптимизираш за всеки един език, както спомена колегата над мен. Умните оптимизатори го правят с поддомейни, като всеки поддомейн е на съответното за станата IP, както беше в задача №2 на SEO олимпиадата на Линк Асиста. Примерно:

en.sajt.com на UK или USA IP, или където искаш да оптимизираш.
de.sait.com на DE.
es.sait.com на ES IP

.... и т.н.

Помисли и за този вариант, ако ще правиш нещо голямо и мощно, както казват оптимизаторите. :)

Blinky аз имам въпрос относно IP. Ако сайта е DE, а хостинга български, влияе ли много на оптимизацията и на гугъл това че IP-то не е DE ?

Влияе до някаква степен, но има други също силни показатели, които могат да подскажат на Google, че си за определена държава - въвеждане на държава в webmaster tools-а, контента на сайта,. разширението му и вече идва и локацията - IP адреса. Но форумът е добър пример как с канадско IP също може да излизаш добре за БГ. Има значени, но не е водещо, определено. Хубаво си е да си поне с такова IP, не е задължително хост, но хубав клас C. :)

Re: От: Многоезиков сайт и СЕО

Сега се замислих - хубаво ще имам поддомейн. Ама на основния домейн - БГ варианта ли да слагам ?
Тик зависи къде е учредена фирмата, или HQ й и такива неща. Това мисля, че може да се определи. Но ако не зависи от това, виж къде ти е приоритетния пазар и така го прави - примерно главния домейн да държи ЕН версията, защото гониш първо пазар USA. Това лесно се определя - само си постави цели, и то си идва. Но това не важи при установени юридически обстоятелства, примерно, ако имаш българска транспортна фирма, почваш от бг, защото ще поемеш първо клиенти от тук и после растеж на вътре. И обратния вариант е опция, но се прави много по-рядко.

Re: От: Многоезиков сайт и СЕО

You must spread some Reputation around before giving it to Blinky again.
Хахахах, мерси. Друг път. :)

Ако има нещо, нека го разнищим. Интересна е темата. И реално така трябваше да бъде направен бг портала ни за туризъм - всяка версия с поддомейн на съответното IP и сървър. Но това е далеч от идеята им, все пак там думата ефективност не присъства в плановете им. ;)

В интерес на истината това е толкова White, че даже се чудя защо не се прилага по-често за такива големи сайтове.

Да прилагаш субдомейна на друго ип няма да има допълнителен ефект, поне за мен. Не виждам логика една голяма комплания, която има голям сайт на разлинич езици да го разхвърля на разлнични места по света(разбира се има такива, които го правят) за да си подобрят сео то. Не забравяме факта че е важно да бъде на места близки до големите концетратори и времето за зареждане да е приемливо/добро.

За мен оптимизацията на друг език изисква линквое от сайтове на съответния език и другите стандартни неща.

Аз пък що си мисля, че най-добрия вариант е:

sait.com
sait.bg
sait.de
sait.co.uk
и sait. натам. :)

Имали възможност да разберем как ни зарежда страницата от други страни.
Да кажем имаме сайт DE на БГ хостинг и искаме да разберем времето за зареждане от DE какво е ?

Аз пък що си мисля, че най-добрия вариант е:

sait.com
sait.bg
sait.de
sait.co.uk
и sait. натам. :)

Точно това правя. Като всеки е хостнат в съответната страна...

След като ползваме услугите на гошо, а той държи на локализацията, логично е Всяка жаба да си знае гьола. От тук следва, че всеки поддомейн е най-добре да е в съответната държава.
Сега ми хрумва пък, че трябва да има нещо такова:
england.site.com
ireland.site.com
australia.site.com
usa.site.com

За Канада и подобни пък следва:
canadaen.site.com
canadafr.site.com

http://www.just-ping.com/
Този сайт дава някаква представа как се зарежда сайта от различни страни.
ping: xn--b1amgyd9f.com
Dallas, U.S.A.: Packets lost (10%) 181.0 183.5 184.8
Даласа ми прави мръснооооооооооооо! :clap:

Горе