Мобилна версия на сайт. Препоръки и как да стане?

garnet

Well-Known Member
Здравейте,

иска ми се да пусна мобилна версия на сайта си. Сайта е www.bgstreet.co.uk.
Както виждате най-важното е картата с потребителите. Иска ми се да дискутираме как е най-добре да се подходи в тоя случай - текстово съдържание просто няма.
Аз виждам нещата по следния начин: на мобилно устройство картата заема целия екран. Ще се наложи да има 2 форми: една за добавяне на нови потребители и една за търсене. Идеално тези форми ще се появяват в горната част на екрана след натискане на бутон. Т.е. ще има 2 бутона - добави и търси. При натискане на един другия изчезва и се показва прозореца (див?) с формата. По същия начин работи и търсенето.

Един много нескопосан опит съм направил на

http://www.bgstreet.co.uk/bgstr/mobile/

Това е само да даде представа за идеята.

Проблеми:
аз виждам картата и точките на нея ОК на нокия 72, т.е. на ниска резолюция, нисък ППИ и малък екран.
Обаче на телефони с 'пипкане' и по-висока резолюция/ППИ е ужас. Освен това има проблеми с увеличението с 2 пръста - не мога да кажа кога кво увеличавам - веднъж е картата (все едно + и - бутона) веднъж е страницата (зоом)
Пробвайте.

Въпроси:
Как да се направи, че да се вижда ОК на всички телефони (или поне повечето)?
Препоръки по разположение на дизайна.
Коя технология се ползва за мобилни страници?

Мерси

От: Мобилна версия на сайт. Препоръки и как да стане?

Не виждам смисъл да оптимизираш за телефони без пипкане.

Пробвах на айфон - долната гугълска карта няма проблем - зумва/скролва си всичко нормално.

В момента сайтовете се правят мобиле-фриендли основно чрез Responsive Web Design. Което опира до ръчен труд, и за предпочитане сайтът да се планира да е responsive още по време на проектирането. Щото нагласянето после може да е мъка.

Примерно такава карта се наглася автоматично да заема цялата предоставена широчина така:
iframe { width: 100%; height: auto; }
Ама това да го плеснеш направо няма да помогне, ако контейнерът не е гъвкав.

Има и разни услуги за 'мобил-изация' на сайтове като http://www.mobify.com/.

Горе