Мога ли да популяризирам сайта си без СЕО ?

tanipo

Well-Known Member
Чудя се дали да не започна един такъв експеримент. Искам ми се да си водя някакъв дневник за пътувания ей така за кеф..чудя се ако инсталирам един УП без никакви сайтмапи, плъгини, събмити, нищичко - докъде ще я докарам. Най-вероятно до никъде, но ми е интересно вашето мнение.

Чудя се дали да не започна един такъв експеримент. Искам ми се да си водя някакъв дневник за пътувания ей така за кеф..чудя се ако инсталирам един УП без никакви сайтмапи, плъгини, събмити, нищичко - докъде ще я докарам. Най-вероятно до никъде, но ми е интересно вашето мнение.

Тук имаш 3 варианта:

1. Платена рекламна кампания.
2. Стабилна популяризация чрез социални мрежи - facebook, twitter и т.н.
3. Разработка и налагане с години на бранд.

То че може, може, но няма смисъл. Най-добре към горните 3 добави seo оптимизация и ще получиш нещо добро. Все пак Гугъл винаги се явява като основен източник на трафик, защо трябва да се лишаваш от това?

И защото вече спя не прочетох, че става въпрос за личен проект, да споделя моя опит. Нарочно си направих блог, който не исках да се намира през Гугъл и съм го забранил за търсачки. Имам някоя и друга гост статия и постове в социални мрежи. Сайтът, обаче, няма трафик. В началото при всички тези гост статии, получаваше 100-ина посещения дневно, но хората не пожелаха да го запомнят. Сега има по 3-4 максимум посещения на ден. Домейнът му е повече от страхотен и се запомня лесно. Статиите са уникални и наистина са качествени. Може би в тази област няма нищо толкова добро, приятно за четене и информативно, но на - без seo няма как да се наложиш. Евентуално след няколко години ако популяризирам блога и той получава 5-6000 посещения дневно и резна търсачките, чак тогава ще получа сносен трафик, който със сигурност ще е с минимум 80% надолу.

От: Мога ли да популяризирам сайта си без СЕО ?

Не аз не искам да се лишавам от трафик от търсачките. Просто се чудя какво ще стане ако си пиша статийки ей така без никакви неща за СЕО обмислени, без събмити и.т.н. Демек като го иска Гугъл всичко натурално.

Не можеш да го направиш без грам СЕО - на теб вече мозъкът ти се е промил и имаш професионални отклонения - Още като почнеш да пишеш статията и ще почнат разни ключови думи да ти се повтарят през всяко второ изречение.
Ако все пак успееш да напишеш читава статия без да я помпаш по ключови думи по какво точно ще очакваш да те класира Г. та да получиш трафик - някакви много умрели лонгтейли и ще бъдеш поредният умрел от скръб и скука блог дето няма кой да го види.

Нали се сещаш кой е най големият виновник за спама в световен мащаб - тоя дето най много реве против него

Що бе, ако му е интересно и уникално съдържанието какъв е проблема ?

Ами знам ли, може за бранд да работя. Имам един БГ сайт дето е класиран в нишата си по 2 от основните търсения на първи места и не е като да се сипят хиляди посетители. Направих си сметка че ако го класирам на всички основни търсения в тая ниша на 1-2 място, то в най-добрия случай ще имам 1000-1500 уникални на ден. Това хич не е много...в БГ мисля че на бранда трябва да се залага повече...

e ако имаш много пари за онлайн и офлайн реклама може и да не ти дреме за гугле :)

От: От: Мога ли да популяризирам сайта си без СЕО ?

Ако имах много пари щях да ги инвестирам в най-разумното нещо на света - да лежа на плажа!

Какво значи за бранд да работиш - Разработването на бранд също е СЕО - казвам ти че като изкараш повече от две години в този форум и ти се изкривява съзнанието ти не ми верваш :)
Самият факт че мислиш за ниши посетители и първи места е показателно за тезата ми :)

2 години....аз съм вече 6 в бранша :). Не бе не...просто казвам че в БГ в една ниша да речем се класирам яко на 1ви страници в основните търсения , и понеже съм на 2 търсения първи знам ако на всички търсения се пльосна първи, че ще имам 1500 уникални на ден макс. Това е ако разчитам на Г. обаче в тая ниша си има и лидер дето го няма в тия класирания и прави по 4000 уникални на ден само с бранд. Разработването на бранд не е СЕО защото ако бранда ти не е "сатенени чаршафи" в ниша за чаршафи примерно а Силкинил примерно това не виждам какво помага за СЕО.

Тани темата ти е за популяризиране на блог без СЕО чрез писане на нормални статии - Ако разчиташ да ти научат бранда от писане на статии ще станеш като Рокфелер дето двайсе години лъскал ябълки докато накрая не умряла богатата му леля и му оставила 20 милиона.

Ако имаш такава възможност, го направи.
Но ако не сложиш сайтмап, по-добре не пиши нищо вътре. Ще е нещо като кола без колелета...

Значи като идея само това ми идва, но не може без събмит поне в основните социалки като фейсбук , г+ и туитър.
Въпроса е да пишеш забавно и закачливо, за да си интересен на читателите си и да разчиташ на вирусния маркетинг, който с времето ще ти увеличава читателите.
Но трябва да си интересен, иначе нищо няма да постигнеш.

Ако пишеш наистина готини и информативни статии статии и заложиш в сайта си потенциал за споделяне - общуваш с посетителите в коментарите, отговаряш на въпроси, публикуваш АКТУАЛНИ статии, хората споделят инфото ти по форуми, фейсбуци и по скайпа - ДА! Това е най-доброто сео )

Пример - блога на майка ми, хаха, да, направих я блогърка. Разбира се, хабер си няма от СЕО, а аз помагах там само в началото. Сега - тя има "бранд", линкове към сайта се споделят по поща, скайп и по форумите и без никакво СЕО посещаемостта расте. НО преди това - 1 година труд и поне минимално СЕО за главната страница, за да излиза поне по 1 тематично търсене. Все пак заинтересованите хора трябва да могат да те открият, за да разберат що за прекрасен сайт имаш. Не трябва да лишаваш сайта си от това.

Ако пишеш толкова увлекателно и интересно, ще имаш много повече натурални линкове и вероятно това имаш предвид "без СЕО". Пробвай, нищо не губиш. Но трябва наистина да си добър в писането ;)

Аз преди време пробвах с един блог. Много трудна ниша. Писах по около 5 уникални статии на месец със съвети. Имаше посещения по дългите изрази. Макса на ден съм стигал 30, но е имало и дни без нито един посетител. След проверка на оснивните изрази, за които исках се класирам се оказа, че съм доста напред в търсенето. Имах 10-та позиция в над нам си колко милиона резултата и нямам си на идея вече колко търсения месечно.
Реших да не правя никакво СЕО, но преди да почна да пълня блога му сложих 4-5 линка към социалки. С интересни статии, картинки/снимки със съответното заглавие няма как да не привлечеш посетители от търсачките.

Колеген 10та позиция = 0 посещения, особено в БГ - БГ-то го мързи и няма култура на търсене и навик да рови и сравнява източници - каквото е на позиция 1-2-3 толкоз, говоря от статистики. А тва за милионите резултати не значи милиони търсения, просто думат присъства там и така...

Без SEO явно не може, цялата система е опорочена. Мене идеята ми беше ако времето за SEO се вложи в писане на статии дали няма да е по-изгодно.

Горе