Вариант 1: След като даден домейн изтече примерно site.com изтича на 14.06.2015 и собственика не го е подновил все още той има срок до 40 дни да го направи през това време домейна все още е негов става дума за разширенията .com, .net, .org, .info. Ако през тези 40 дни той не го е подновил домейна му се пази още допълнителни 30 дни в които само лицето което е регистрирало домейна може да го откупи но не на продажната цена а на по-висока плюс наказателни такси и др. Но вече ако и през този период той не прояви интерес да си върне домейна има друг срок от 7 дни в който домейна се освобождава и вече може да се регистрира от всяко едно лице което желае домейна.
По груби сметки ако наистина желаеш този домейн и искаш да използваш "Вариант 1" ще си изкачаш между 70 - 80 дни което е равно на 3 месеца.
Вариант 2: Backorder е услуга която ти резервира собствеността върху домейна т.е няма нужда да чакаш 80 дни за да го регистрираш още преди да е изтекъл си заплащаш за услугата и в момента в който домейна изтече доставчика на услугата "Backorder" ти го пре-регистрира и ти ставаш новият собственик на домейна. Такава услуга предлага и GoDaddy можеш да се възползваш от нея.
OFFTOPIC: Вариант 2 най-често съм го срещал при домейн троловете не веднъж съм следял домейни които са идеални за бранд как още в деня в който са изтекли си сменят собственика и са подновени за по 5 години напред.
Пожелавам ти много успех с вземането на домейна и ако имаш въпроси не се притеснявай да ми пишеш тук или на лично съобщение.