От: Мъж реши да се откаже от парите
Няма значение злато ли е лунен камък ли е или каквото и да е - това е разменно средство, улесняващо търговията че да няма бартенра тръговия, ако всички вярваме и имаме доверие над луния камък то това ще е разменно н исредство, а то е просто че имаме права за бъдещи стоки или услуги, парите златото и всичко само по себе си е нищо - нито може ни нахранят нито поят нито къща ни постряот, те просто изразяат богатство - а реалнто богатсвтото са стоките и услугите.
При утопиите няма работник и работодател - това важен фактор. Също важен фактор е че един е по инциивен от другия а друг е по мързелив от 3тия и ето ти го дисбаланса, един ще иска повече ще каже рационаллно аз да имам повече от мързеливя, а мързелия ще каже друго от сорта няма бакчам, за това - при утопия ще изполваме всички ресурси и в един щастлив момент, край с тях - щото мързела ще има както инциативния достъп до еднакви ресурси, от там масата ще каже защо да двам като всичко е осигурено, упадъка е гарантиран. Това за утопиите
Проблема на икономита са два монетаризъм и банки.
В момента 1 институция определя паричното предлгане, това не е толкова голям колкото другия проблем
Банките, те улесняват всичко и от там имам действаща фин. система срещата двете страни - всичко красиво, НООООО
1. Лихвата
2. Частияния резерв
Тези двете са в основата на упадака, и на робоството - това си е чисто робство но модерно, като се плаща от хората с времето и всичко което имат.
Ще питате що - ами ако се върнат всички дългове - на планета няма да има ниаккви пари
Що ли айде лесен пример.
Аз съм банка и на земята има 10 човека и 100 кинта общо, една малка икономика на всеки давам по 10 лв с 5% лихва - демек на края на година ми носите 100 + 5%. Така полвинта са предприемчиви и заработват от тези 10 кинта 10 кинта пелчаба демек стават със 20 кинта - накрая на годината всеки от тях връща от тези 5 предприемчиви връща 10 лв главница + 50 стинки лихва и има кеш 9.5 лв ами останлите 5 човека са загубили 10 лв и имат да връщат всеки по 50 стинки и какво става имат нуждата от още 50 лв рефинансиране за главница + 2.5 лв за лихва и да ударят брейк ивъна. Може и по просто - всички си имат 10 кинта накрая всеки от 10 пича купуват и разменя стоки и услуги, вкарват 100 кинта общо но 5 лв лихва от де иде? Отново дългово финансиране, увеличение на паричната маса инфлация и т.н.
Надявам се вдявате на къде духа вятъра и къде е проблема и че такова понятие като утопия всички са щастливи и доволни, ще се получи при НЕОГРАНИЧЕНИ РЕСУРСИ!!!