От: Най-тъпите и най-неграмотните ли протестират срещу 3те монополисти?
Благодаря за вниманието към моите скромни (но мъдри) писания по икономическите въпроси.
Искам само да допълня, че не съм привърженик на монополистите.
Но признавам, че предложението на монополистите за отчитане и плащане за електрическа енергия веднъж на три месеца (вместо веднъж на месец) е по-изгодно и за двете страни. За монополистите е по-изгодно, защото дават по-малко пари за инкасатори. За потребителите е по-изгодно, защото така гражданите получават безплатен кредит за първите два месеца на всеки тримесечен период. И защото си спестяват занимавката да се разправят с плащането. За мен е лесно - аз плащам сметките си през ePay.bg (не е реклама). Обаче бедните и невежите плащат като се редят на опашка. За тях е по-добре да се редят един път на три месеца вместо всеки месец.
За съжаление реалността е такава, че технологиите към момента са предпоставка за съществуване на монополисти. Когато измислят как да се прехвърля електрическа енергия (по-евтино от сегашните медни проводници) без да се налага ползване на скъпа инфраструктура собственост на монополисти (държавни или частни), тогава може да се отървем от монополистите.
Доставката на ток не е като доставката на Интернет. Би било много неизгодно да има 5 конкуриращи се доставчика, които да дублират инфраструктурата си. Тук не говорим за тънки оптични кабели, които не струват почти нищо (цена на метър), а за дебели скъпи метални кабели и проводници, големи и скъпи трансформатори, които няма как да се дублират (ако това се случи цената за доставка на ток няма да е по-ниска от сегашната).
Наистина има какво да се направи за да се либерализира сектора. Дори и при запазване на триглавата ламя ЧЕЗ/ЕОН(енерго про)/EVN.
Може да се даде на хората право на избор дали да купуват скъпа "зелена" и "кафява" енергия или да купуват енергия от АЕЦ Козлодуй. Сигурен съм, че даже и екофашистите биха избрали да си плащат за по-евтин ток (или поне повечето от тях). Обаче екофашистите от Европейската империя на злото няма да разрешат това да се случи. Защото екофашистките им електроцентрали веднага ще фалират. А и има закони - все пак сме правова държава (защитаваща тези, които си плащат чрез лобистите за съответните закони).
Доставката на ток е скъпа услуга. И може да се прави само от монополисти. Поне с технологията, с която разполагаме сега. Когато измислят начин как да складираме енергия (примерно с някакви супер-кондензатори) и да я пренасяме по алтернативни начини - тогава монополистите ще си имат конкуренция (ако законодателите разрешат).
Например в един идеален свят всеки ще си има електроцентрала в мазето или задния двор. Така ще отпадне нуждата от пренасяне на електрическа енергия от монополисти. Или пък ще си купуваме енергията от магазина за хранителни стоки - връщаме празен суперкондензатор, дават ни пълен, плащаме за енергията. После като свърши - пак. Както навремето си купувахме мляко в стъклени бутилки - връщахме старите бутилки и взимахме нови пълни с мляко, като плащахме само за съдържанието.
За сега обаче технологията на суперкондензаторите не е напреднала до такова ниво. И се налага да ползваме монополисти, които да ни доставят енергията (ако не са частни, ще са държавни).
Най-малките модулни ядрени реактори могат да захранят един град или голям квартал. Ако държавата разреши такива ядрени реактори да навлязат на пазара - пренасянето на енергия на големи разстояния ще се обезсмисли. Ще се създадат повече възможности за конкуренция. Например който не му харесва цената на това във Варна може да си построи завода в Бургас. Ако държавата разреши отделните централи да продават на различни цени на крайните си клиенти.
Някой ден технологиите може да напреднат дотолкова, че гражданите да могат да си имат съвсем портативни електроцентрали (на какъв принцип ще действат - не знам) - всеки ще може да си има такава в задния двор или мазето. Тогава монополистите ще бъдат смазани.