Началото в affiliate marketing (афилиейт маркетинг)

mimilota

New Member
Здравейте
От няколко дни чета във форума и ми е доста интересно при вас.
Занимавах се преди 6-7 години с програмиране на сайтове към една фирма и покрай проучване за един нов проект се зачетох тук. Осъзнах, че нещата много са се променили и ми стана тъжно, че съм изпуснала нишката. Не съм се занимавала с афилейт програми и интернет маркетинг, а точно това ми стана интересно.
Та така реших да се опитам да навляза отново в нещата. Готова съм да чета и препрочитам, не бързам за никъде. Тук обаче е объркващото, не знам от къде да започна.
Та моля ви за съвет какво и къде да прочета за да разбера механизма на афилейт програмите. До тук ми е ясно само, че трябва да имаш сайт, на него качваш оферти от групата продукти които си решил да продаваш. Правиш ревюта и статии към тях и промотираш сайта.
С много съкращения и разговорни думи се говори из форума и ми е трудно да разбера повече без да пусна тема.
Благодаря ви.

От: Началото

Здрасти. Мислиш отзад - напред. Афилиейта е начин да монетизираш сайта, просто един от начините. Някой влиза през твой линк в магазина и ти получаваш $ от всичко, което той си купи.

По-скоро трябва да мислиш за това -

- дали можеш да създадеш сайт;
- дали можеш да го популяризираш в търсачки и социални медии;
- дали можеш да го направиш популярен.

Това са задължителните стъпки, преди да мислиш за каквито и да е доходи от сайт. Първо трябва да имаш сайт, второ трябва да можеш да закараш хората там.

Re: Началото

Здравей и добре дошла при нас. Радвам се, че ти допада тук.

Какво точно си изпуснала като нишка, защото има доста промени, но реално не са чак толкова много. Като начало имаш две нива преди да почнеш с публикуването, дори три са - създаване на сайт и пълненето му с контент, популяризирането му и увеличаване на трафика му, и чак след това идва публикуване на афилиейт продуктите. ;)

Винаги може да ни питаш тук или в друга тема, ако нещо искаш да разбереш. Ще сме на линия за въпросите ти. ;)

Здравейте
Благодаря за отговорите ви. Изпуснала съм нишката защото отдавна не съм програмирала и съм позабравила някой неща. Знам че социалните мрежи са много важни за популяризиране, преди не беше така и нищо не знам в тази посока. Не е въпроса в печеленето на купища пари, просто да не мързелува мозъка ми докато съм в майчинство и ако падне някой цент за стимул ще е супер.
За да започна да си изяснявам нещата ще задам вероятно глупави въпроси.
Сайт мога да създам това не е проблем освен ако няма някакви специфики който са важни за афилейта. Не разбирам сайта какъв трябва да е, сайт който описва продукта който продавам или сайт с разнообразна информация в областта на продукта и линкове към продаваното.
Дайте някой пример за реален сайт с афилейт.

Ето ти един блог, който печели от афф - mattsmarketingblog.com До колкото знам прави около $300 на ден. Това не значи, че и ти ще правиш по толкова. :) Просто ти давам пример с вече развит блог, който печели добре. Блога е доста популярен, лично аз го знам от години! За да се стигне до тук обаче се искат много знания, работа и търпение. Разгледай го, ако не друго ще научиш доста полезни неща.

Моето мнение е да не се хващаш с БГ трафик. Ако имаш възможност да направиш блог/сайт на английски въобще не се замисляй!

Re: Началото

Хм, програмирането и афилиейтинга реално са в 2 различни пера. Афилийетингът все още си върви най-добре чрез таркетиран трафик от търсачките и релевантни блогове и сайтове. Важно е за сайта, ако е аф. да е красив, за да има добра конверсия и най-вече да е зад система, която реално ще ти позволи да пълниш съдържание, без да се налага да правиш редакции в кода. Всичко да се изпълнява от системата. Често се използват готови такива - опен сорс системи.

Виж един от блога в подписа ми. Става дума за афилиейт блога. На него преди време рекламирах афилиейт програми - маркетинг курсове и други афилиейт програми, които позволяваха да се гради дърво под теб от други афилиейти. ;)

Re: От: Началото

Моето мнение е да не се хващаш с БГ трафик. Ако имаш възможност да направиш блог/сайт на английски въобще не се замисляй!

Да, това е много важен момент, който наистина и аз лично ти препоръчват да спазиш - да не се насочваш към БГ пазара. Тук е много неблагоприятно, а изборът на добра афилиейт програма, дори някаква в твоята ниша, е малък, или почти никакъв. ;)

От: Re: От: Началото

Благодаря ви.
Значи дали съм разбрала правилно. Правя сайт или блог на тема от която се вълнувам, добре е бъде на английски. Рекламирам и го популяризирам по някакъв начин. След това избирам афилиейт програма която е свързана със съдържанието на сайта и ... после незнам. Интересите ми в момента са насочени към развитие и възпитание на децата, билки и лечение с тях. Дали мога да намеря подходящи афилиейт програми свързани с тези теми или да видя първо какви афилейти се предлагат и тогава да реша какъв да е сайта?

mattsmarketingblog.com този блог го разгледах, но честно немога да разбера как точно собственика му печели от него.

mattsmarketingblog.com този блог го разгледах, но честно немога да разбера как точно собственика му печели от него.

Е как? :) Има си банери. Част от статиите си има линк към продукт или услуга, който е с афф линк. ;)

Виж тук как става: http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=19

Ако има нещо, питай отново. Но евалата на пича, че прави по толкова кинти на ден, то реално са му има няма 3-4 добри продажби. :) Отделно гледам, че си билдва и мейлинг лист. :)

Благодаря, заравям се да чета. Ако имам въпроси ще ви досаждам пак.:)

Ако взема информация за различните билки да речем от уикипедия, нали трябва да посоча източника отдолу. И мога ли да я копирам изцяло посочвайки източника. Няма да мога да измисля сама описание на салвията например.

Ако взема информация за различните билки да речем от уикипедия, нали трябва да посоча източника отдолу. И мога ли да я копирам изцяло посочвайки източника. Няма да мога да измисля сама описание на салвията например.

Не е добра идея да правиш копи пейст. :) Дори никак. Ако цитираш някой, да няма да е лошо да посочиш източника. Колкото до това колко ще цитираш, гледай да не е много, че се получава дублирано съдържание, на което Google специално не му се кефи много много. :)

Може да преразкажеш като цяло, но напълно в твои стил, за да си личи много много.

От: От: Началото

Както ти каза Blinky не е хубаво да правиш копи пейст. Дори и да има линк към източника. Google и търсачките като цяло харесват уникалното съдържание. Ако искаш да се отличиш от останалите то уникалното съдържанието е едно от ключовите неща върху които трябва да наблегнеш, а ако го поднесеш по уникален и "user friendly" начин ще ти донесе още по-големи успехи. ;) Примерно ще пишеш статия за салвия. Виж първите 10 статии в Google и направи по-добра! Времето не е от значение. Ако трябва ще проучиш всичко за салвията в продължение на 5-10-15 часа. После ще отделиш още толкова за самото написване на статията. Добавяй снимки, видеа, инфографики, въобще всичко, което би направило статията ти по-богата и по-полезна. Никой не е казал, че трябва да си експерт във всичко. Няма такива хора. За това ще проучваш, ще четеш и после преразказваш наученото с твои думи. Успех! ;)

От: От: От: Началото

Добре дошла.

Като поседиш няколко дена ще се ориентираш в обстановката и вече няма да ти е толкова объркващо:)

Re: От: От: От: Началото

Добре дошла.

Като поседиш няколко дена ще се ориентираш в обстановката и вече няма да ти е толкова объркващо:)

Да, определено след месец тук няма да и усетиш как си навлязла в нещата. Може да се усетиш по въпросите си. Колкото са по-детайлни и специфични, толкова повече навлизаш в материята. ;)

От: Началото в affiliate marketing (афилиейт маркетинг)

Май е по-добре да си взема старите книги за билки и да преразкажа текстовете от тях. Така хем информацията ще е вярна хем уникална. Благодаря ви. Вече започнах да си начертавам план за действие за един хубав и полезен сайт пък после ще му мисля за афилейти. Продължавам да чета темата предложена по-горе от Blinky, много е полезна. Благодаря. Дизайна е почти готов, че това ми е най-досадната част, предстой най-трудоемката, съдържанието.
А има ли някакви специфични неща които трябва да сложа из кода на сайта? Нещо в самия код който е хубаво да го има или просто сайт като сайт?

Да, това е доста добър план и реално е много успешен. Знам доста хора, които правят така, дори бяхме направили една книга така, обърнахме в дигитален вариант на ЕН и си се получи уникално съдържание, което е доста стойностно и добро. ;)

Хубаво е, ако не си на някаква система и няка полета за Google кода, да си го сложиш в кода, най-често в хедъра се прави, ако кода на сайта следва тази логика хедъра да е отделна част и да се зарежда при всички като отделен (начален) елемент. След това имаш афилиейт линковете, които са вече част от контента, а някъде към банерите, ако ще имаш някъде. Иначе си е сайт като сайт. Няма нещо по-особено. ;)

От: Началото в affiliate marketing (афилиейт маркетинг)

Здравей, добре дошла и весели празници!

Преди да започнеш помисли върху продукта (групата сходни продукти) който ще препоръчваш на твоя сайт - това е основното което на практика определя раликата между упех и провал.

Например искаш да препоръчваш маратонки:

- трябва ти сайт който е на тема спорт, фитнес, свобондно време или нещо подобно или обзор-сравнение на различните видове маратонки (за ходене, бягане, и т.н.)
- Правиш проучване кои маратонки са най добри според теб и обясняваш защо.
- Намираш афилиейт програма за маратоники. (ако няма такава няма смисъл да почваш сайта изобщо).
- Правиш малък сайт с качественна информация без никакви рекламни банери и прочие. Сайт който хората искат да споделят заради информацията вътре. Сайт който има стойност. Правиш си фейс и там продължаваш да даваш полезна информация, съвети, интересни клипчета. Правиш си канал в тубата и качваш авторски клипчета - интересни и полезни които хората ше гледат и споделят с интерес.
- Когато сайта ти стане популярен слагаш нежни афф линкове и почваш да печелиш.

Ако го направиш това ще бъдеш горд собственик на бизнес който ще ти носи добри доходи много дълго време.

След време можеш да напишеш кратка книжка на тема маратонки, спорт, бягане, съвети и прочие която да качиш в Амазон безплатно и да разшириш бизнеса (още книги но платени, трафик от амазон и т.н.)

Но пак ти казвам - продукта определя нишата ти (много хора биха каза че е обратното но не е).

Няма никакво значение какъв ще е продукта ако е нещо което се търси, има потенциал, имаш познания в нишата и има добра афилиейт програма за тези продукти.

Трябва добре да помислиш преди да започнеш (фаза проучване).

Горе