Нова година, екология, и кухите глави

Мили хора!!!!

Умолявам всички ви....да не купувате отсечени елхички за празниците!! Замислете се колко безполезно, напразно и жестоко действие е това!
Купете си саксия с елхичка, купете изкуствена, направете си от хартия, картон, памук... сложете една аромалампа с етерично масло от бор в стаята- ето ви празника!

Разхождайки се по улиците към 4-5 януари ми става болно колко изхвърлени елхички има покрай кофите за боклук. Едно малко, съвсем мъничко дръвче, което е "за боклука", защото за има няма десет дена е служило като поставка за играчки...

Направете го за себе си. И за нашата си, българската природа! Ако имате излишни 10, 20...50лева, дайте ги на някой приют за деца или животни Убедена съм, че ще се почувствате по-празнично с това добро дело зад гърба ви
15 403 харесват това
127 Сподели
преди 4 часа

Аман от псевдоекология! :evil:
Тимур и неговата команда са вършели доста по-добри дела...
Засега ще се огранича само с този коментар.
 
От: Нова година, екология, и кухите глави

Не знам всъщност каква беше идеята на поста, май е ироничен. В средновековието на Хелуин са убивали показно де що черна котка докопат.
Дразни ме тоя обичай с елхите, в много аспекти. Не съм псевдоеколог, просто го намирам за тъпо.
 
а аз ще напиша зашо е псведо екология...

значи първо в България от много години има горско стопансво и неговия баланс залесяване / сеч е строго положителен за последните 50 години с много повече от към залесяване отколкото сеч.... градчето където имаме къща ако се огледат снимките от едно време ще се видят голи хълмове а сега навсякъде има гора въпреки че всички се топлят на дърва.... (значи дума не може да става че не допринесло)

второ и директно за елхичките - те се засаждат изкуствено... при искуственото засаждане са много по на гъсто отколкото биха били в природата така си се засаждат понеже не всички се хващат но със торене и малко пепарати се постига много голям процент на хванали се отколкото в прироадата => като достигнат дадена възраст ако не почисти просичане (съвпадащо по случайност с коледните празници и носещо допълнителен приход на горските стопанства за да садят нови дървета) всички дръвчета засадени прекалени на гъсто ще загинат...

Та такам 15,000 лайка на пвесдо еколози, вместо на една елхичка и едно здраво голямо дърво в бъдещето е равно на две мъртви дръвчета (задушили се взаймно) + нерализиран приход от гроското стопансво (което означава по малко нови засадени дървета в бъдещето) да кажем че всеки който е дал лайк като не купи една елха сега убива две дървета догодина и коствено възпрепятсва засаждането на още много нови дървета... (тези със живите са частен случай който е ок но останалите нанасят вреди който дори не са им хрумвали - затова псевдо еколози)

вреда на природата се нанася само ако купуваш дръвчета от някой без печати на елхичките / без документи от горското демек от бракониери...
 
От: Нова година, екология, и кухите глави

През последните години много грешно се използват две понятия екология и природозащитна дейност! Само една малка част от екологията е защитата на птичките и тревичките от масово унищожение. Много от природозащитниците са просто любители те обичат природата и смятат, че правят добро. Такива са примерно приятелчетата от гриинпис :)
Взаимовръзката между балансирана икономика и устойчиво развитие куца на много от природозащитниците и за това понякога звучат смешно, а повечето им инициативи са популиски.

За Коледа няма нищо по-хубаво от това да имаш свежа елха, която да дава аромат тъжно е че много от коледните базари вече ги няма (поне в Русе преди имаше две три които знаех сега не съм сигурен дори от къде да си купя жива елха) друг е въпроса, че може да си купиш такава в саксия, която после заедно с децата да посадиш абе има си варианти :)
 
От: Нова година, екология, и кухите глави

15 403 харесват това
127 Сподели
преди 4 часа

Аман от псевдоекология! :evil:
Тимур и неговата команда са вършели доста по-добри дела...
Засега ще се огранича само с този коментар.
Майкаси ибаха тея с това просене на лайко0ве, баси миндилите
 
От: Нова година, екология, и кухите глави

Чакам да видя дали не е дело на ФБ менАжерите от тука този вопъл в полза на дърветата. Представям си как смята колко кофти рийч е дало дори това...
 
От: От: Нова година, екология, и кухите глави

Майкаси ибаха тея с това просене на лайко0ве, баси миндилите
Мислех, че апела е от профила на реален човек. Но сега, като погледнах пак, е от негова страница. Страницата е свързана с реален бизнес, който започна наскоро. Кой и как я управлява, нямам представа. Може да си е намерила някой спец от тук, понеже съм и давал връзки към форума по някои въпроси кое как се прави в Мрежата.
Има две цифри за харесванията. Това голямото число е в сив цвят, над текста. В момента е 15 420.
Под текста има число в синьо - вчера бе някъде около 750, сега е 1 014.

Да пускаш апел, само защото нещо не ти харесва, без да се замислиш за последиците, за мен е върховен егоизъм и егоцентризъм. Да приканваш да се купува китайска пластмаса, а да се отбягва натуралното производство на българските горски стопанства - работници-заплати-деца-коледни подаръци, е най-малкото липса на патриотизъм. Като че ли малко спонсорираме китайската икономика, та и елхи трябва от там да си внасяме. При това - пластмасови. Рано или късно такава елха отива на боклука. Дори при разделно събиране няма шанс 100% да се съхрани и не попадне в природата.

Отрязаната елха се отглежда с една единствена цел - да бъде отрязана, като и дойде времето, и да внесе уют в дома. След това се изхвърля; който има камина или печка - може да си я изгори. Изхвърлената елха се преработва по естествен път в природата на база еволюцията и се превръща в храна за други растения. Пепелта от печката върши същата работа, като в нея отсъстват органичните съединения - там са само минерални вещества. Отрязаната елха е една безотпадна стока. Малко са стоките, купувани от човека, които са наистина безотпадни.

Елхата в саксия за засаждане след празниците не е лоша идея, стига елхата да е достатъчно малка и израсла в саксията. Но идеята "Купи жива елха в саксия и после я засади" бе изкривена от предлагащите това и повечето елхи в саксия се садят в последния момент преди празниците, като корените се изрязват яко, за да се поберат в саксията. Такава елха има мизерни шансове да се вкорени и оживее. По принцип иглолистните са капризни при пресаждане - те не са върби.

Едно нормално растящо дърво притежава корени, които са огледални на неговата корона - колкото е широка короната, толкова е широка и кореновата система. За дълбочината е относително, според вида и условията. Но няма елха, която да е висока над метър и корените и да са колкото една саксия.

Продавал съм елхи за Коледа и знам какво е настроението и очакванията в горските стопанства по това време. Как очакват да си реализират многогодишния труд.
В горските стопанства се отглеждат и засаждат като горски масиви достатъчно други растения, в това число елхи, борове, смърчове.

Имам познати, които наистина са природолюбители - изкопават от гората, където са гъсти, поникнали растения, и ги засаждат в града. Няма град, в който да няма място да се засадят дръвчета. Познавам и хора, които специално сеят семена от дървета, в града, които после засаждат извън града.
 
От: От: От: Нова година, екология, и кухите глави

Да пускаш апел, само защото нещо не ти харесва, без да се замислиш за последиците, за мен е върховен егоизъм и егоцентризъм....
Отрязаната елха се отглежда с една единствена цел - да бъде отрязана, като и дойде времето, и да внесе уют в дома. След това се изхвърля; който има камина или печка - може да си я изгори. ...
Да си отглеждаш животно без негов избор дали то да е при теб, да подаряваш мъртви растения (цветя), да имаш обичай да си внесеш умиращо растение в хола... Ей това е егоизъм. Мнението ми няма капка връзка с екологията. Да, печката на село я разпалваме с дърва.
Горе-долу като разликата да ловуваш за кеф, и да ловуваш за храна. Принципно е едно и също.
 
От: Нова година, екология, и кухите глави

1526718_10201392081266486_506891635_n.jpg
 

Горе