От: От: Нова година, екология, и кухите глави
Майкаси ибаха тея с това просене на лайко0ве, баси миндилите
Мислех, че апела е от профила на реален човек. Но сега, като погледнах пак, е от негова страница. Страницата е свързана с реален бизнес, който започна наскоро. Кой и как я управлява, нямам представа. Може да си е намерила някой спец от тук, понеже съм и давал връзки към форума по някои въпроси кое как се прави в Мрежата.
Има две цифри за харесванията. Това голямото число е в сив цвят, над текста. В момента е 15 420.
Под текста има число в синьо - вчера бе някъде около 750, сега е 1 014.
Да пускаш апел, само защото нещо не ти харесва, без да се замислиш за последиците, за мен е върховен егоизъм и егоцентризъм. Да приканваш да се купува китайска пластмаса, а да се отбягва натуралното производство на българските горски стопанства - работници-заплати-деца-коледни подаръци, е най-малкото липса на патриотизъм. Като че ли малко спонсорираме китайската икономика, та и елхи трябва от там да си внасяме. При това - пластмасови. Рано или късно такава елха отива на боклука. Дори при разделно събиране няма шанс 100% да се съхрани и не попадне в природата.
Отрязаната елха се отглежда с една единствена цел - да бъде отрязана, като и дойде времето, и да внесе уют в дома. След това се изхвърля; който има камина или печка - може да си я изгори. Изхвърлената елха се преработва по естествен път в природата на база еволюцията и се превръща в храна за други растения. Пепелта от печката върши същата работа, като в нея отсъстват органичните съединения - там са само минерални вещества. Отрязаната елха е една безотпадна стока. Малко са стоките, купувани от човека, които са наистина безотпадни.
Елхата в саксия за засаждане след празниците не е лоша идея, стига елхата да е достатъчно малка и израсла в саксията. Но идеята "Купи жива елха в саксия и после я засади" бе изкривена от предлагащите това и повечето елхи в саксия се садят в последния момент преди празниците, като корените се изрязват яко, за да се поберат в саксията. Такава елха има мизерни шансове да се вкорени и оживее. По принцип иглолистните са капризни при пресаждане - те не са върби.
Едно нормално растящо дърво притежава корени, които са огледални на неговата корона - колкото е широка короната, толкова е широка и кореновата система. За дълбочината е относително, според вида и условията. Но няма елха, която да е висока над метър и корените и да са колкото една саксия.
Продавал съм елхи за Коледа и знам какво е настроението и очакванията в горските стопанства по това време. Как очакват да си реализират многогодишния труд.
В горските стопанства се отглеждат и засаждат като горски масиви достатъчно други растения, в това число елхи, борове, смърчове.
Имам познати, които наистина са природолюбители - изкопават от гората, където са гъсти, поникнали растения, и ги засаждат в града. Няма град, в който да няма място да се засадят дръвчета. Познавам и хора, които специално сеят семена от дървета, в града, които после засаждат извън града.