Няколко PC с един монитор/клавиатура/мишка

waldes

Well-Known Member
Някой правил ли го е този номер да свърже няколко компа към един монитор/клавиатура/мишка. Рових из нета, изкача ми KVM switch
Обаче има въпросителни - трябва ли комповете да са с подобни характеристики, операционни сиситеми еднакви, работи ли на по-стари кошници и т.н. А тази джаджа какви кинти върви и къде може да се купи изгодно в БГ:)
Или ако има друг вариант, хич не съм запознат с това:)

Тук някакъв switcher, това за два или 3 компа става

Това е решението, да. Няма значение какви са операционните системи и хардуера на различните компютри. В момента се продават в зависимост от количеството машини които искаш да управляш от 30-40 лева до ... доста :) За 40 лева ще си вземеш такъв с който може да ползваш един монитор+клавиатура+мишка на 2 компютъра. За повече - цените са по-високи. (КВМ за 4 компютъра е около стотина лева)

От: Re: Няколко PC с един монитор/клавиатура/мишка

(КВМ за 4 компютъра е около стотина лева)
Май това е моята джаджа:)

Валдес мен нещо друго ми е чудно защо не вуиртуализираш ? една голяма машина и след това VirtualBox е фрии имаго и за уиндоу и за линукс и може да имаш колкото искаш виртуални пц :) с различни ОС итнт

пиша го защото ще дадеш няколко стотака за стари щайги, стоак за квм.. тези пари може да ги налееш за основното пц за по маняшки процесор с хардуено акселерирана вируталиьация (има и амдта и интелски такив технологии и партите ще стигна за повече ядра и такъв процесор) а и ти споменал в другата тема windows xp то въобще не иска много ще можеш да събереш 20 виртуални машини на една по мощна и да си работят добре

От: Няколко PC с един монитор/клавиатура/мишка

Защо да правиш това след като може да се логнеш през ssh или там каквото друго може да се ползва за целта?

По същата логика бих питал защо машините трябва да са физически, а не vm. На стар 4 ядрен кошник можеш да качиш стотици, че и хиляди ако е с два процесора (виждал съм да вървят с по 8мб рам) в зависимост от идеята.

П.П. - а ето и пример:

-> 4 стари компютъра от по стотина лева + kvm = 500лв (няма виртуализация)

-> Един свестен десктоп с 4 или 2x4 ядра и 16 или 32gb рам от преди 5-6г = към 800лв ако искаш рамта, с 4-8гб ги има за по 500-600лв. Геймърските писита с cpu threading са перфектни. На всичкото отгоре ще поддържа виртуализация и спокойно можеш да си пуснеш не 4-5 машини, а много повече. Най-малкото харчи по-малко ток. От опит го казвам :D

Иначе, да, kvm трябва да си купиш.

Последно редактирано:
Не сме наясно с казуса на Валдес. Може вече да разполага с въпросния стар хардуер. Може да не му е удобно да ползва ремоут мениджмънт. Хубавото на КВМ суича е, че с едно натискане на копче сменяш машината.

Не сме наясно с казуса на Валдес. Може вече да разполага с въпросния стар хардуер. Може да не му е удобно да ползва ремоут мениджмънт. Хубавото на КВМ суича е, че с едно натискане на копче сменяш машината.

наясно сме но със закъзнение за съжаление... чели темите му от предните дни дано не е взел вече старите щаиги който ще върят по уиндоус xp от предната тема и дано не си купил новото пц не е проблем да виртуализира кой да е съвремен процесор но щеше да си има всички благинки за виртуализация ако е заложил на амд платформа и то за не много пари

379 левово 8 ядрен амд
http://www.tomshardware.com/forum/366801-28-virtualization-8350-intel-core-3770k

PP АМД сега прочетох че АМД процесорите поддъжат пълния сет от инструкции за виртуализация дори и на най евтините съвремени модели за различка от интел който режат...

Последно редактирано от модератор:

Навремето имаше монитор на IMB за 2 машини. Вероятно и сега има подобни. Не се изискваше нищо допълнително

Не съм замознат с ремоут мениджмънта, а хардуера го имам вече. Мисля че квм-то ще свърш работа, щом може да върже различни ос и пц-та

Някои монитори са с два интерфейса - VGA (D SUB) и DVI. Може да се свърже към два компютъра - единия чрез VGA, а другия - чрез DVI.

Това съм го правил - неудобно е да се превключва, защото изисква време (една-две секунди) да смени режима.

Даже има и монитори с три интерфейса - VGA, DVI и HDMI - могат да се свържат към три компютъра (ако съответните компютри поддържат съответните интерфейси - старите нямат DVI и HDMI).

От: Re: Няколко PC с един монитор/клавиатура/мишка

Валдес мен нещо друго ми е чудно защо не вуиртуализираш ? една голяма машина и след това VirtualBox е фрии имаго и за уиндоу и за линукс и може да имаш колкото искаш виртуални пц :) с различни ОС итнт

пиша го защото ще дадеш няколко стотака за стари щайги, стоак за квм.. тези пари може да ги налееш за основното пц за по маняшки процесор с хардуено акселерирана вируталиьация (има и амдта и интелски такив технологии и партите ще стигна за повече ядра и такъв процесор) а и ти споменал в другата тема windows xp то въобще не иска много ще можеш да събереш 20 виртуални машини на една по мощна и да си работят добре
Тази програмка виртуал бокса е бижу направо:) КВМ също е удобен, но си трябва подходящо помещение да криеш харда, че почва да пречи:)
А има ли някакъв начин copy/paste да важи за всяка отделна vm, тоест ако копна нещо от vm1 да мога да го пейстна в да речем vm7

при virtualbox-а можеш да кпираш файлове / директории от host-а към guest-а, но можеду guest1 и guest2 не съм сигурен.

Горе