Объркан титуляр на сметка

pyrrels

Banned
Здравейте,

Въпрос ? В случай, че направя банков превод към дадено лице по съответния IBAN, но с различно име несъответстващо на реалния притежател на сметката , ще имали някакъв проблем или с други думи банката сверява ли дали данните са същите или не ( за този IBAN). Няма оплаквания или нещо друго и от двете страни на наредителя и получателя.

От: Объркан титуляр на сметка

Може би зависи от банката. Аз съм пращал пари на сметка, без да знам името на човека. Нямаше проблем и ги беше получил :)

От: Объркан титуляр на сметка

Ако става въпрос за левов превод в българска банка, мисля че няма да има проблем (така съм чувал, лично не съм го пробвал).

Ако обаче правиш превод в чужда банка не бих рискувал.

Как парите по банков превод могат да се окажат на грешно място. В почти всички случаи кредитните институции не сверяват дали посоченият получател съвпада действително с титуляра на сметката и вземат предвид само IBAN номера. Това позволява парите да пристигат бързо, но може да доведе до сериозни проблеми и дори измами.

При проверката, която от "Бъдеще" правят в банката, се оказва, че действително имат превод на въпросните пари по IBAN, който са посочили, но титуляр на сметката е съвсем друго лице. Оказва се 20-годишен безработен младеж, който за два дни успява да похарчи по-голяма част от преведената му сума. Той формално няма нищо общо с дълга – кредиторът просто е дал IBAN на неговата сметка. Накрая парите са били върнати с огромни усилия и заплахи за съдебни дела.

m17 каза:
Напълно сте прав, проблема е в някой особенности на българската народопсихология. А имено небрежното отношение към детайлите.
ИБАН'а има код за корекция т.е няма начин да го объркаш. Обаче името на получателя няма и мога да ви уверя че над 50% от случаите формално погледнато името е грешно. Например името е с ЕООД а не се изписва, изписването е подобно но неточно на кирилица или латиница и т.н.
Тоест ако приеме стриктна проверка половината преводи няма да минат. Е да, след няколко месеца разправии счетоводителките ще се научат но междувременно ще се вдигне голяма олелия.

Изпратени пари на грешна сметка

Последно редактирано:

Горе