100% ти се струват много? Когато внасяш легално, ти плащаш 20% ДДС и още някакъв процент мито, да кажем, че е 5%. Плащаш ДДС и върху цената за доставката и върху митото. Значи, стоката веднага се оскъпява с 25% от цената, на която я гледаш в китайски сайт, отделно плащаш за доставката и това товари някой друг долар. После, плащаш за освобождаването на стоката. Плащаш и такси банкови преводи, разбира се. После, плащаш на хора които работят в магазина. Разбира се, всяка една стока трябва да има инструкция на български език за потребителите - по закон. Знаеш ли колко време отнема преводът на техническа документация, примерно? Щото телефончето, което си купуваш от Китай няма инструкцийки, а това което си купуваш от тук има
После, плащаш за реклама на стоката, нали разбираш, че не всеки клик продава? Накрая, предлагаш гаранция на стоката и ако стоката се счупи и не може да бъде ремонтирана тук, плащаш за транспорта обратно до Китай (разбира се, ако можешда я върнеш), а клиентът ти не плаща абсолютно нищо. Ако пък може да се оправи тук, плащаш за ремонта. Да не забравяме, че стоката поръчана от България е при теб на следващия ден и имаш право да я видиш, преди да я платиш. Имаш и право на безплатна консултация с човек говорещ на родния ти език, който да те посъветва дали това към което си се засилил е най-доброто за теб.
Та, като човек занимаващ се с търговия ти казвам, че понякога 100% са нищо с главоболията, с които се сблъскваме, за некачествените стоки през които сме минали и парите, с които сме се набутали, за да открием коректни доставчици и качествени стоки. Та, който иска да си купува от Китай, да го прави. Редовно ми се обаждат такива да ми реват, че не могат да си подкарат продуктите и да ми искат инструкции на български. Познай дали им давам :lol: