Оптимизация на Данъци на Онлайн Бизнес

elitara

New Member
Здравейте, предварително се извинявам ако темата е дъвкана, но си направих труда да ползвам търсачката, за жалост безуспешно.

Имам ЕООД, което генерира приход от продажба на онлайн услуги като фрилансър - дизайн, маркетинг, софт. услуги. Нямам служители. Съответно нямам и големи разходи, да не кажа никакви. В момента нямам нужда и от оборудване, софтуер или обучения - направил съм тези разходи вече, но все пак се заформя една съществена сума (поне за мен), която ще трябва да платя като данък.

Дори с гореспоменатите разходи, процентът печалба от оборота все още е много висок. Някои от софтуерите, които ползвам си ги плащам като ФЛ, за да не минавам по ДДС все още, но дори и с тях, разликата нямаше да е значителна по никакъв начин - не са скъпи. По принцип познати с повече опит ме агитират за кола на лизинг (от каквато всъщност имам нужда), но оборотът ми е под 100к и не излизат сметките като се добавят разходи по лизинга, каското, обезценяването и др за микрофирма като моята - освен ако не пропускам нещо. А и не съм фен да харча избачкани пари за играчки все още. Може би по-нататък.

Въпросът ми към по-опитните е какви полезни за мен и фирмата разходи мога да генерирам, за да си намаля данък печалба? Моля, псевдоморалистите да игнорират този пост, целта ми не е да лъжа, а да оптимизирам данъците си. Все пак не четете конско на Джеф Безос или местните феодали, които не плащат и стотинка, нали?

Уорън Бъфет казва "Ако една компания започне да изплаща дивиденти (или данъци хехе), значи не знае какво да си прави кеша". Ами искам с ваша помощ да отделя малко време, да седна и да помисля как да използвам тези пари правилно, вместо да ги източа за дивиденти да подаря голяма сума на черната дупка-държава.
 
Колко под 100К ти е оборота? Нещо не се връзва с това че не си регистриран по ДДС!
Макар че и 10К също е под 100К 😂 😂 😂
 
Щом си по ЕООД ,абсолютно всеки фирмен разход ,за който имаш фактура или документ ,можеш да го минеш за да намалиш печалбата .Тези ,за който си плащал като ФЛ ,не могат да се ползват в случая
 
ако ходиш по кръчми взимай фактури
 
Счетоводител имате ли?
Как работите/осигурявате - самоосигуряващ ли сте?
Плащате ли си "заплата"/личен труд?
Някоя услуга да мине като граждански договор - 25% НПР.
 
назначи се за управител и заплатата ще минава и тя за разход
 
Най-вероятно се е назначил на Договор за управление и контрол, на минималния осигурителен доход за дейността.
Вижте нещо да мине като граждански договор - както писах може да се ползва 25% НПР. (А може и 40%НПР в някои случаи.) (НПР - нормативно признат разход. Затова адвокатите и нотариусите толкова много се бориха да са на 40% :) ) Вече е въпрос на сметки и го обсъдете със счетоводителя си.
 

Горе