Оптимизация на Opencart 2.0.3.1

ggenchev

Active Member
Съжалявам, ако има такава тема, въпреки че потърсих и намерих само за по-стари версии няколко полезни от този род топици.
Моля, споделете, ако имате желание някои безплатни модули и/или съвети, как го правите с последната версия засега 2.0.3.1.
Искам да оптимизирам скоростта на магазинчето, което ръчкам в момента.Спрях брояча на категориите, и въпреки че, на много места се отрича, че действа, скоростта на зареждане се подобри.
Тези проблеми ми излизат на червено и/или оранжево след тест на скоростта в Gtmetrix-a
Leverage browser caching
Една от другите опции, които след чек с Gtmetrix ми излиза на червено е Leverage browser caching.Обаче какъвто и код да сложа в моя .htaccess файл, неминуемо води до Internal server error, и локално и онлайн.
Specify image dimensions
дори нямам идея къде да ръчкам това...
Serve scaled images
мислех, че Opencart достатъчно добре ги скалира още при ъплоуда?
Enable gzip compression
System->Settings->Edit->Server->Output Compression Level за gzip компресията - поставил съм 6, понеже препоръчват да е между 4 и 6.
Optimize images
това някак ще го преглътна, гледам да качвам оптимизирани картинки.

Асинхронизирания javascript пък ми "чупи" някои неща по темата.В смисъл, след повторно рефрешване чак сработват например бутоните за решетка/списък визуализиране на продукти в категория и ето такива дразнещи нещица...
Благодаря предварително, ако някой реши да удари едно рамо.

От: Оптимизация на Opencart 2.0.3.1

Това за images хич не го и гледай. размерите очакват да са зададени с width и height в img тага, което при респонсив няма как да стане.

Има какво да се направи отзад преди да се прати страницата на браузера и това е по-важно.
Добър хостинг, версията на php я вдигни на максимално възможната, gzip компресията е нож с 2 остриета(засилва браузера, но забавя сървъра), брояча задължително на не, някои сео модули товарят много, но няма как, задължително си прегледай добавените модули дали не правят много излишни заявки към базата данни(прецени си струва ли си да ги ползваш - разни пошибалки като най-гледани, също купувани и пр.), слагай снимките в различни папки за да се зареждат по-бързо, чисти редовно кеша на снимките, пак повтарям снимките да са добре наименовани(това го пиша всеки път и все едно на стената говоря), ако дай боже натрупаш много клиенти и много поръчки това си води и проблемите - за всяко нещо в базата данни се четат хиляди редове и товари много(може да се облекчи натоварването като се изтрият старите поръчки например). Минифицирането на js и css е желателно, но няма да литнеш като по чудо(ще зарадваш Гугльо обаче).
За това се сещам на прима виста.
За снимките преди да се ползват препоръчвам да се минат през http://www.fotosizer.com/ да им се оправят имената и размера. Освен за по-специални сайтове с разни галерии и зумове, продуктовите снимки не е нужно да са по-големи от 800пиксела.

• Like
Реакции: CTAH
От: От: Оптимизация на Opencart 2.0.3.1

Това за images хич не го и гледай. размерите очакват да са зададени с width и height в img тага, което при респонсив няма как да стане.

Има какво да се направи отзад преди да се прати страницата на браузера и това е по-важно.
Добър хостинг, версията на php я вдигни на максимално възможната, gzip компресията е нож с 2 остриета(засилва браузера, но забавя сървъра), брояча задължително на не, някои сео модули товарят много, но няма как, задължително си прегледай добавените модули дали не правят много излишни заявки към базата данни(прецени си струва ли си да ги ползваш - разни пошибалки като най-гледани, също купувани и пр.), слагай снимките в различни папки за да се зареждат по-бързо, чисти редовно кеша на снимките, пак повтарям снимките да са добре наименовани(това го пиша всеки път и все едно на стената говоря), ако дай боже натрупаш много клиенти и много поръчки това си води и проблемите - за всяко нещо в базата данни се четат хиляди редове и товари много(може да се облекчи натоварването като се изтрият старите поръчки например). Минифицирането на js и css е желателно, но няма да литнеш като по чудо(ще зарадваш Гугльо обаче).
За това се сещам на прима виста.
За снимките преди да се ползват препоръчвам да се минат през http://www.fotosizer.com/ да им се оправят имената и размера. Освен за по-специални сайтове с разни галерии и зумове, продуктовите снимки не е нужно да са по-големи от 800пиксела.
Много ти благодаря за подробното и полезно мнение, agatha65 !
Аз, понеже се поразрових и "викнах неволята" успях да го докарам от 69% до 82-83% на YSlow.
2z8os9c.jpg

(става въпрос за магазинче в процес на изграждане и засега е само с 3980 продукта, очаквате се още толкова на първо време.)
Притесняват ме обаче цифрите вдясно, май не са съвсем наред тези резултати, иначе чувствително го забързах, съдейки така на око.
Сложих най-накрая по един читав htaccess в папките catalog/view и image, вече без да ми дават Internal server error, онази опция за gzip малко я увеличих и за щастие, темата която си избрах и ми напълни душата след гафа с Branchy Theme (отново благодарение на един твой пост, за което пак мерси) се оказа че, някак е минифицирала джаваскриптовете и css-а, въпреки че се пулих в кода и не видях да е минифайд (ама то и толкова разбирам де).
И да, момичетата дето слагат снимки и описания на продуктите съм ги накарал в отделни папки и според имената на продукта, ама не защото знаех, че влияе на скоростта, а щото искам да ми е прегледно на сървъра.Също така са и горе-долу намалени с фотошопа уж оптимално.Макс 20-30 килобайта.
Четох обаче за този проблем с базата данни и заявките и попаднах на един скрипт opencart-turbo, който уж правел от MyISAM на InnoDB и слагал индекси в таблиците.изръчках го локално, не даде грешка, ама не забелязах ефект.Дали си струва според теб?
Извинявай че така нахалствам с въпрос отново!

За добавянето на индекси нямам личен опит и от това, което съм чела не мога да кажа доколко на практика помага, но на теория би трябвало да помага доста, така че добави си ги на принцпа "ако не помага поне не вреди".
Като ти гледам показателите несхто не ми харесват цифрите от Page details:
home page
Page load time 7.5 демото на опенкарт 1.1 бг сайт с 8000продукта( за сравнение) 5.2
Total page size 712кб - 717кб - ти как ги докарваш до 1.62 мб
Requests тука вече ме озадачи 32-68- а ти имаш141!!!
Коя е тази страница и защо има толкова requests?

Мда, бях прекалил с някои модули като Featured products, и 2-3 слайдера.Само като изключих първия, паднаха рикуестите до 101.
Ще разцъкам още, мерси за насоките отново!

Горе