Отворено писмо за защита на цифрови права

happyslacker

New Member
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=news&key=408888807
На 27-ми, този месец, делегации от всички страни членове на ЕС ще се съберат за да дискутират бъдещето на Интернет. Притеснени от компетентността на нашите делегати, ние публикувахме отворено писмо с това какво ние гражданите на България и основни ползватели на Интернет искаме от тях.

Моля, ви да го прочетете и да го подпишете, а още повече ви моля да го разпространите, за да може да съберем много мнения до 22 този месец, когато ще се внесе до всички институции, посочени в него.

Започнете от тук:
http://opensource-bulgaria.org/now/?p=203

Знам, че имате мнение - подпишете писмото, за да покажем, че държим на правата си.

Благодаря Ви предварително.
Бого
"електронна граница"

В Германия се опитват да правят и по-големи глупости:
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=33155

В текста по-горе трябваше да напишат "Притеснени от некомпетентността на нашите делегати" :)

направих я важна темата

иначе и аз да се изкажа полу компетентно иситната е че немците са бесни че не може да подслушва скаип някакъв техен шеф почти се разревал пред роитерс за това...

Последно редактирано от модератор:
От: Отворено писмо за защита на цифрови права

Днес ще има протести във връзка с това в София и в Варна .

Поради опитите за тотален контрол върху Интернет пространството и с мотивите от обявената преди 2 дена декларация ние призоваваме всички, които държат на свободата си и на правата си, да се присъединят към протестите
Във Варна
На 28 януари 2009, сряда от 16.00 часа на площад “Независимост”
В София
На 28 януари 2009, сряда от 15 часа пред Народното Събрание.
Какво искаме?
Исканията и основанията за това са в декларацията, намираща се тук.
Какво да си носим на протеста.
За да покажем, че не искаме повече да ограничават правата ни в цифровия свят, а и не само, носете си някакъв отличителен знак - било то мишка, мрежов кабел или нещо по ваш избор, което да покаже, че вече са се появили хора които няма да позволят груба намеса в личното им пространство.
Прочетете декларацията и елате на протестите.

Богомил Шопов “Електронна граница”

Последно редактирано:

Според дарик протеста срещу " подслушването в интернет" всъщност става част от националния .... не е отделен

Аз лично смятам , че начина на тази социална група - на " електронните специалисти " е правилен ,че исканията в декларацията им са основателни и че това вече е апел за сериозно гражданско присъствие .

Последно редактирано:

Истината, е че държавата няма ресурс за момента да подслушва абсолютно всеки. Естествено че хора, които са криминално проявени или има съмнения, че са такива трябва да бъдат подслушвани. Другото което е - както се опитват да направят закона интернет операторите да записват всичко, което е ставало на дадено ПЦ ами според вас как точно това ще стане? В смисъл такъв че примерно мога да записвам целия трафик, който пц-то ви е правило, мога дори и на тцпдъмп всяка една кънекция да записвам, но дори и да съм го записал това нещо какво? Всеки един средностатистически компютър в София прави между 20 - 100/200/300/400 (почти няма горна граница) кънекции постоянно. Дори и компютъра ви да е напълно чист от към вируси, адуеър, спайуеър и т.н. той прави кънекции без значение искате или не и всичко това може да бъде записано, но какво от това да не би да осъдят теб или Пешо съседа или и двамата, че той ти е прехвърлил някой филм, който самия той е дръпнал от някой друг негов съсед и т.н. по П2П мрежата нататък - такъв закон мисля, че само в ХонгКонг като район съществува и доколкото съм наясно май не са много успелите процеси срещу частни потребители. Второ много важно нещо е следенето на кореспонденцията, както coolice каза скайп все още не са предоставили инфо за декриптиране дори на германските служби, кога си мислите, че ще предоставят това инфо на Миков? Отговора е че няма да е скоро! Тоест до тук какво излиза, че реално за да ни следят ефективно трябва да могат да се логнат директно на личните ни ПЦ-та когато ние сме се логнали и да гледат всяка една наша стъпка в интернет, което моите извинения, но на този етап от човешкото развитие е напълно невъзможно!
Не искам да защитавам никой с този си пост, просто изразявам мнение и то е че всичко това със следенето е просто поредния опит на някой да накара група от хора да отидат пред парламента, което в случая ще е безсмислено, защото реално няма да има никаква намеса в лични живот, освен разбира се ако не се опитвате през абв.бг да продавате наркотици, което смятам, че всеки един нормално мислещ човек ще се съгласи, че е напълно наложително да се знае от службите.

Сори за двойния пост, но се сетих за още нещо.
Това обаче е въпрос, а именно гугъл като американска компания дали ще е задължена да предоставя логове от мейлите на потребителите си на българските служби?
Това със скайп е ясно, че няма да стане, ако това с Г също не може да стане какъв точно е проблема не разбирам :)

какъв точно е проблема не разбирам
(

Segmadis инициаторите са написали точно какъв е проблема в декларацията си , която аз лично подкрепям и изобщо не става въпрос за това за което ти говориш :)

Не знам от къде да започна. Прочетох още одеве декларацията и ако трябва да съм честен въпреки всичко, което написах я подкрепям напълно с едно голямо "НО". А именно, че не бих излязъл да защитавам интересите на някой който сам не знае какви са му интересите. С това имам предвид, че не смятам да защитавам някой, който примерно си изхвърля боклука на метър от кофата за боклук, когато тя е празна. Не искам да защитавам интересите на някой, за когото интернет е единствено замунда и арена (нищо против тях), а всичко останало просто не го касае. Не искам да защитавам интересите на някой, който сам не би излезнал да си ги защити. Защото нека да си го кажем честно, нито на теб, нито на мен, нито на повечето хора в този форум би им било пречка да си вършат ежедневната работа и то не само защото може да се каже, че знаем начини как да не ни четат кореспонденцията, а защото времето ни в интернет не е само зазз.бг и торентите.
Мисля че още одеве трябваше да започна с това за да не става объркване, но все пак всеки си има право на мнение. Не искам да налагам моето мнение на никой.

Ами за да не става объркване айде и аз да напиша няколко думи .
Който иска да подкрепя чрез присъстване на протеста, който иска не това си е личен избор на всеки .... и аз не искам да налагам мнение , но според мен ще е по добре текстовете от декларацията да ги има в Закона за електронни съобщения, часта касаеща т.нар “мерки за подслушване на Интернет” отколкото да ги няма ....и евала , че специалисти в тази област са решили да работят по въпроса и заради останалите дето хабер нямат за какво става дума.

Относно Gmail (пощата на Google).

Когато използваме уеб интерфейса на тази поща, в логовете на досавчика на Интернет ще се записва само това, че компютъра на лицето X се е свързал с уеб сървъра на gmail и толкова.

Обаче, ако ползваме POP3 за да си теглим пощата и SMTP за да изпращаме (т.е. ползваме клиент за е-поща - KMail, Thunderbird, Eudora и т.н.), в логовете на доставчика на Интернет ще пише e-mail адреса на подателя и получателя и датата. Няма значение дали писмото е криптирано, защото информацията, която се събира няма как да е криптирана (криптира се само съдържанието, но не и информацията за подателя, получателя и датата).

Извод: трябва да ползваме е-поща през уеб интерфейса от съображения за сигурност.

При криптирана pop3 връзка вероятно няма да може да се разберат адресите.

Проблемът се наблюдава когато връзката не е криптирана, а е криптирано съдържанието на писмото.

Сега видях, че пощата на Gmail предлага криптиране при изтегляне (SSL) и изпращане (SMTP TLS). Би трябвало да не може да се получи информация за подателя и получателя на писмото при подслушване на трафика. Излиза, че е по-сигурно да ползваме gmail отколкото пощата, предоставена от доставчика на Интернет...

Последно редактирано:

Естествено, че е по - сигурно. Повечето мейл сървъри на доставчиците представляват една машина модел 03 примерно, върху която има 8,49см прах и се поддържат от един човек, който в повечето случаи поддържа и няколко други подобни машини. Да не говорим, че доста често биват блеклистнати домейните им, което ама хич не е добре за бизнеса. Обаче ми се струва, че с това малко наистина се отклоняваме от топика. На мен все ми се струва, че няма да успеят да го приемат този закон обаче, поради факта, че остават 6 месеца има няма до изборите и повечето партии сега гледат да блеснат с нещо (пример: НДСВ), жалко е че толкова лесно се опитват, а и най - вероятно ще успеят да манипулират повечето гласоподаватели...

Смяташ ли, че повечето хора имат нещо против да се записва информация за трафика (на част от съдържанието, което се прехвърля по мрежата! напомням, че номера на телефони, адреси на електронна поща, информация за това в кой момент кой сайт е посетен и т.н. е част от информацията, която се прехвърля през Мрежата! Днес записват малка част от информацията - утре може да започнат да записват по-голяма част...).

Самата дума "трафик" звучи престъпно (асоциира се с "трафик на дрога", "трафик на хора") и много хора подкрепят да се запазва информация "за трафика" като не разбират, че това значи запазване на част от информацията, която се прехвърля по различни канали (Интернет, телефон)!

Много хора се оправдават, че нямат нищо за криене и не ги интересува даже и да записват целия трафик, който минава през мрежовата им карта и телефона. Същите тези хора обаче зависят от много други хора, които за уязвими от този закон - ползват кредитна/дебитна карта, купуват си хладилник, телефон (нали някой трябва да ги произведе тези неща), имат нужда от медицински услуги и т.н. Никой не е независим и изолиран от другите хора в обществото!

Последно редактирано:

happyslacker, аз имам много против да записват колкото и малка част от информацията и да е. Не заради това че все ще искат повече и повече, а заради това че ми нарушават личното пространство и чувство за свобода. Винаго когато знам че някой ме следи, гледа, дебне или както и да го наречем имам чувството че съм под карантина. Нека под карантина да са само тези които са го заслужили. Не виждам смисъл да се следят хора без криминално досие примерно.
Абе не знам, трябва една малка ядрена глава да се монтира някъде там...

Колкото и да е неприятно, това подслушване си го има отдавна, а сега просто ще го озаконят. Мен съвсем малко ме притеснява това, тъй като основен метод за комуникация, който ползвам, е jabber. Сървърът, който позлвам, е под мой контрол, така че ако някой трябва да дава данните кой с кого се връзва, то това трябва да съм аз (това, което могат да запишат интернет доставчиците е че някой се свързал със съвъра ми, а съдържанието на писаниците между хората е криптирано). Аз се позовавам на конституцията, която стои над всички закони, и отказвам да предоставям каквато и да е информация, която нарушава неприкосновеността на личната кореспонденция (чл.34 ал.1 от Конституция на Република България) освен след съдебна заповед (чл.34 ал.2).

Съдебна заповед не вярвам да се издава много трудно. Така че само криптиране на всичко с с програма, която позволява plausible deniability е решението. Обаче е сравнително сложно за реализация (нямам предвид инсталирането на софтуера).

А тази тема беше за едно събитие, което отдавна отмина.

Горе