Ето тук има маркови очила за компютър стига да можеш да си ги позволиш...
Здравейте.
Наскоро говорих с офталмолог по темата - за съвременните монитори ако нямаш медицински проблем са напълно излишни. Дори напротив - добавяш още поне 2 пречупвания на светлината докато дойде от монитора до окото. За старите CRT-та донякъде било оправдано.
Но се надявам да чуя и друго мнение по въпроса.
Поздрави.
Лично не съм, но са сериозна марка, така че ще са качествени...Тия геймърските ползвал ли си ги ?
За старите CRT-та донякъде било оправдано.
Но се надявам да чуя и друго мнение по въпроса.
Лично не съм, но са сериозна марка, така че ще са качествени...
Понеже имам години опит в областта, ще кажа че почти всички в темата са прави. Относно това което се продава стандартно като очила за компютър - това са стъкла с антирефлекс, ако нямаш диоптър е напълно излишно.
Колегата с очила от осем години, преглед се препоръчва на 2 години, нови стъкла също.
Гунар имат 15% жълт филтър като основен продукт, който премахва вредната синя светлина, което обаче променя и цветовете. Има и друга възможност с по-селективен филтър където цветовете не се променят. Това от което трябва да се предпазвате е вредната синя светлина. Облъчвани сте постоянно от нея - компютър, телефон, телевизор и.т.н. дори и слънцето. Основни 3 вреди - умора и дискомфорт, разваля съня, има повишена опасност от дегенерация на макулата.
Ако някой иска мога да навляза в подробности.
Няма проблем. Значи има нови разработки които селективно филтрират синята светлина в най-вредния и диапазон. Аз лично тествам в момента продукта и мога да кажа, че когато ги махна все едно някой включва срещу мен луминисцентна лампа. Има варианти с или без диоптър, като цветовете почти не се променят. По принцип лидери в областта са Essilor с продукта си Prevenzia за който всеки свободно може да прочете. Тук изобщо не говорим само за компютър, ами за това че прекарваш един час да си играеш с телефона, два часа да гледаш телевизия и.т.н. , тоест пълна защита. На неверниците ще кажа, че има разработки и университетски изследвания в областта, а и когато фирма с милиарди оборот застане зад такъв продукт нещата са съвсем различни. Освен Essilor има и други бюджетни варианти. Не искам да продължавам защото хората ще се издразнят, но ми пиши на ЛС и ще ти отговоря на всички въпроси.