От: Партньорства И Размяна На Идеи В Интернет Бизнеса
Ей дано да ви все така, че и по-добре. Искрени пожелания.
Използвайте темата да споделите с новаците как е станала заварката. Или поне, какви ви е мотивирало, че последно време има много възможностти за всички в нета, но като че ли мотивацията липсва или не е силна като едно време. Аз лично се надявам да виждам повече ентосиазъм, не заради мен, просто ми е приятно да има успели хора. Все пак аз не мисля, че е задължително да си хейтър и терикатче, пържещо хората, за да успееш.
И едно много изтъркано мое клише - "мислете глобално, когато става дума за бизнес". Не се ограничавайте или задоволявайте с малки пазари. По-лесно е да, но дали си струва е въпроса. А най ми е болно да видя успял някъде човек да се отказва заради неуправдани очаквания. Нали...говорейки за бизнес.
Липсва мотивация защото хората са на работа за пари и започват бизнес за да изкарат пари. Ако работиш само за пари или си в определен бизнес за пари, то нищо чудно защо няма мотивация за да се продължи традицията на определен бизнес.
Ако знаеш Английски препоръчвам книгата на Daniel Pink – Drive. Там той определея 2-та типа мотивация: вътрешна и външна. Външната мотивация са парите, бонусите, точките, заплатата, а вътрешната мотивация са интереса, страста, самостоятелната насоченост и т.н.
Кое според теб мотивира повече?
Даже има безплатно видео в TED където той споменава тези 2 типа мотивации и как понякога парите не мотивират, а демотивират:
http://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y
Ако си скаран с Английският, ще обобщя че във видеото се говори че парите мотивират само ако се извършват механически задачи, но ако си в бизнеса ти трябват творчески умения и иновации. Ако се работи за пари, те блокирват всякакво творчество и иновация които са част от всеки човек, и затова някой хора не са мотивирани да продължат това което правят.
Понеже нищо в света на бизнеса не е сигурно, тей като решенията на проблемите са често неясни, и за да се решат не са необходими механични умения, а творчески (да се види голямата картина, вместо да се фокусира на малките детайли).
Ироничното е че за да си в бизнес трябва да правиш пари за да поддържаш неговите операции и дейности. Но ако не работиш за пари, а го правиш защото искаш да направиш живота на останалите по-добър чрез услугите които предлагаш, парите ще си дойдат така или иначе от дейностите които предлагаш.
Ако работиш за пари, ще си техен роб докато не се уволниш от тази денденция и да започнеш нещо което наистина има значение, и независимо колко провали и неуспехи може да срещнеш ти няма да се предадеш, защото я имаш тази вътрешна мотивация!