От: Пламен Орешарски в Шоуто на Слави
Тези неща и аз ги бях чувал преди една година, може би. Сега ги чувам и виждам по-ясно с диаграми. Аз имах така да се каже дребна среща с другото лице на това управление (т.е. не това дето го дават по телевизията) и прогледнах още преди близо две години. Нека погледнем и ACTA. По телевизията обясняват как щяли да са с народа и нямало да я подкрепят, а после когато трябва да гласуват за твърдяната от тях позиция гласуват масово въздържал се. 3 години се мотаха с Белене и чак накрая решиха, че не е изгоден този проект. Къде зяпаха през останалото време? Червените няма какво да ги обвинявам. Те все още вярват, че АЕЦ Белене е добър проект и са се борили за разбиранията си. Аз лично бих бил за АЕЦ Белене само ако държавата имаше достатъчно пари да финансира целия проект, защото не е редно частни фирми или държави да се месят в атомната ни енергетика. Все пак ядреното гориво е по-специфично гориво и навсякъде по света се контролира стриктно от държавата.
Спомням си преди време задаваха един въпрос на деца. С какво се занимава Бойко Борисов? Някои от децата нямаха идея, но най-забавен беше един от отговорите - да го дават по телевизията. По телевизията сме добрите, борим се с лошите, строим магистрали и детски градини. А това, че пробутваме ACTA, шистовия газ (фирмата, която иска да го добива е със съмнителна репутация, а и защо трябва да е чуждестранна), неизпълнение на разпоредби на съда в Страсбург (дори гласуване на неща напротив) и други неща, които са успяли да скрият та ние да не ги знаем. Съдебната система съвсем я забатачиха като вместо да осъвременят някои закони им пробутаха поръчкови дела срещу бивши управляващи и неудобни за тях бизнесмени (някои със съмнителна репутация, други не чак толкова), за да се изфукат по медиите как се борели с лошите. И като свърши поредната шумотевица за рейтинг просто преминават на следващата. Ако се загледаме, болшинството от тези, срещу които има такива дела, са оправдани. Това се случва не защото съдът е корумпиран, а защото обвиненията са изсмукани от пръстите (който му е любопитно да потърси и да се зачете в обвиненията). Само дето тези дела се точат продължително време и без значение как свършат ти вече не си на дневен ред, защото "добрите" имат нови "злодеи", срещу които да се борят, а ти си просто смътен спомен от миналото. Запознат съм от първо лице с изградената комбина на управляващите с медиите (поне с повечето). Който е неудобен за нула време го заливат с клевети, често подкрепени от безименни държавни служители (от името на конкретна служба, но не и на конкретно лице) или от хора с имунитет. Естествено, когато поискаш да ти се предостави някаква информация по случая (документи) всичко се крие.
След толкова писаници ще се върна на една мисъл на Първанов: "Телевизорът надви хладилника."
Преди бяха червени и сини. Като се сменяха знаеха, че пак ще им дойде реда и трябва да внимават да не сринат държавата, за да има какво да управляват. Имаше издънка само по Виденово време, но и за това събитие има интересни конспиративни теории.