Поголовно подслушване през 2011-та

Test

Well-Known Member
Я гледай, ставаме все по-свободни и по-свободни с всяка година. В смисъл, подслушват ни разговорите и интернета по-свободно.

Поголовно подслушване през 2011-та
1 Брой лица, спрямо които са прилагани СРС 7 881

2 Брой искания за прилагане на СРС 13 846

3 Брой разрешения за прилагане на СРС 13 624

4 Брой откази за прилагане на СРС 116

5 Брой изготвени ВДС 3 557

6 Брой ВДС използвани в Съдебно производство 747

7 Брой на исканията по чл.18 от ЗСРС 114

8 Брой на разрешенията по чл.18 от ЗСРС 67

9 Брой на исканията по чл.12 от ЗСРС 4 481 лица

10 Брой разрешения по чл.12 от ЗСРС 4 043

11 Брой искания и разрешения от друг съдебен район 118
"Констатира се порочна практика от страна на тези органи да мотивират исканията си с бланкетно посочване на законови основания, без достатъчно факти, което води до невъзможност за осъществяване на контрол от страна на съда, съгласно чл. 15 от ЗСРС", информира Димитър Лазаров от ГЕРБ, който е и член на Подкомисията.

"Използват се бланкетни (стандартизирани) формуляри за искания до съда, като понякога не се посочва правното основание, което налага прилагането на специални разузнавателни средства", посочи той.
Ужас!
 
От: Поголовно подслушване през 2011-та

Е това е САМО заради напредването на технологиите в БГ :) И понеже сме супер бързо развиващите се в този отрасъл, очаквайте дори да започнат да ни гледат през мониторите :lol:

Бай дъ уей - внимавайте с веб камерките си :)
 
От: Поголовно подслушване през 2011-та

То и през 2010-та беше масово. Просто през 2011-та са се напънали още повече. Като паднат герберите от власт очаквам рязък спад в използването на СРС.
 
От: Поголовно подслушване през 2011-та

[video=youtube;iREgtCmPNR8]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iREgtCmPNR8[/video]
 
От: Поголовно подслушване през 2011-та

[video=youtube;2iRaJEwksV4]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2iRaJEwksV4[/video]

Доста пари се харчат за подслушване и то за СРС-та, които не стигат до съд, няколко пъти повтори 'по закон', но на мен ми се струва, че се потребява за други цели, щом не се стига до съд, подслушването се използва за упражняване на по-голям контрол и политически рекет
 
От: Поголовно подслушване през 2011-та

Сега погледнах какво е положението в САЩ, които се водят полицейска държава и т.н. Направо не е за вярване. Там за 2011 година са издадени само 2 732 заповеди за подслушване. 85% от тях са били за случаи, свързани с наркотици. У нас няма официални данни за това, но мога да се хвана на бас, че преобладават подслушвания на бизнесмени, политици и журналисти. На никой не му дреме за наркотиците. В резултат на подслушванията американците са направили 4 006 ареста, а на съд са отишли 2 700 души.

Няма нужда да обяснявам потресаващата разлика в ефективността. При нас от 13 624 СРС-та, като валидни доказателства в съда (ВДС) са използвани само 747. Останалото е талаш, за който парите от данъците ни са отишли напразно. Става въпрос за прахосани десетки милиони левове, които отделяме от мизерните си доходи.
Който иска повече информация може да дръпне PDF с доклад на американците за техните СРС-та.

Тези данни показват потресаващата некомпетентност на ръководството на МВР и неговото нежелание да работи ефективно, а най-смешното е, че медиите всеки ден ни убеждават колко успешна била работата на това министерство.
 
От: Поголовно подслушване през 2011-та

Хубаво повтаря "по закон", само дето в този закон пише точно обратното:
Чл. 2. (1) Специални разузнавателни средства по смисъла на този закон са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, които се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства - кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимки и белязани предмети.
(2) Технически средства са електронни и механични съоръжения, както и вещества, които служат за документиране на дейността на контролирани лица и обекти.
(3) Оперативни способи са наблюдението, подслушването, проследяването, проникването, белязването и проверката на кореспонденцията и компютризираната информация, контролираната доставка, доверителната сделка и разследването чрез служител под прикритие, които се прилагат при използването на техническите средства по ал. 2.

Чл. 3. (1) Специалните разузнавателни средства се използват в случаите, когато това се налага за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин.
(2) В случаите по ал. 1 специалните разузнавателни средства се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства при условията и по реда, предвидени в закона.

Чл. 4. По реда на този закон специалните разузнавателни средства могат да се използват и по отношение на дейности, свързани със защитата на националната сигурност.
Вие да виждате някъде да се говори за "по закон" просто събиране на информация? Единствено в чл.4 се разрешава в случаи свързани със защита на националната сигурност. Трудно ще ме убедите, че един средностатистически продавач на моркови (давам го като пример за обикновен човек) може да се счита за заплаха за националната сигурност. Не мисля, че е приемливо да считаме, че в България живеят толкова много хора заплашващи националната сигурност.
 

Горе